Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Стават бързо и са много пухкави и ароматни”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
2 яйца
1 белтък
500 г брашно
125 мл хладко
прясно мляко
20 г жива мая или
1 пак. суха
50 г краве масло или мас
75 мл олио
160 г захар,
щипка сол
2 ванилии
За плънката:
мармалад, но да е по-гъст, в случая е от сливи
За намазване:
1 жълтък, малко олио; кристална захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата добре със захарта. Разтваряме маята в млякото. Замесваме тесто от посочените продукти ръчно или с помощта на хлебопекарна, изваждаме го и го оставяме да втаса на топло до двойно увеличение на обема му.
Разделяме втасалото тесто на три части, които премесваме отново, и от тях оформяме 3 правоъгълника, които обилно намазваме с мармалад. Загръщаме ги в двата края и навиваме на рула. Поставяме всяко руло в намазана с олио форма.
Оставяме ги за повторно втасване. Намазваме с жълтък, разбит с малко олио, поръсваме със захар и печем 20 минути в загрята на 150 градуса фурна, след което ги покриваме с хартия и печем до готовност на 170 градуса.
Изваждаме рулата от формите и ги покриваме с кърпа, докато се охладят малко. Консумират се топли, но не горещи.