Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Тръгнах с нагласата да правя козуначени кифли с локум, но ми хрумна друго! Не че не си врътнах и няколко кифлички. Получи се, разбира се, не само вкусна, но и много ефектна козуначена пита с локум”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
4 ч.ч. бяло брашно (може и малко повече), 1 ч.ч. прясно (топло) мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1/2 кубче прясна мая, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио или меко краве масло, 3 яйца (единият жълтък е за намазване), ванилия, 2 кутии локум
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в топлата вода с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса. Пресяваме брашното, правим кладенче в него и чукваме 2 яйца и 1 белтък. Добавяме захарта, олиото или разтопеното масло и ванилията. Замесваме меко тесто, което оставяме на топло да втаса.
Премесваме отново и разточваме на кора с дебелина около 1/2 см. Режем на ленти с ширина около 6 см. По дължина в единия край нареждаме едно до друго парчета локум. Завиваме рулото внимателно и притискаме, за да не излезе локумът. Така оформяме и останалото тесто.
Подреждаме едно до друго рулата като охлюв в подходяща тавичка - намазнена или покрита с хартия за печене. Оставяме питата да втаса, след което я намазваме с жълтъка, разбит с 1 к.л. олио и 1 к.л. прясно мляко. Поръсваме с кристална захар.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до златист загар. По желание козуначената пита може да се поръси и допълнително с пудра захар.