Пухкави бити
козунаци
ПРОДУКТИ
2 кг брашно, 400 г мас и олио, 400 г захар, 500 мл прясно мляко, 12 яйца, 60 г мая, щипка сол, 1 лимон, ванилия, стафиди, орехи или бадеми, коняк, локум
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ
Размиваме маята с малко прясно мляко, брашно и щипка захар. Правим гъста каша и я оставяме да втаса. Пресяваме брашното 2 пъти, за да поеме въздух и да бухне козунакът. В средата правим кладенче, в което слагаме яйцата, като 1-2 жълтъка оставяме за намазване. После прибавяме олиото и маста, солта, сока и настърганата кора от лимона, ванилията, втасалата мая и прясното мляко с разтворената вътре захар.
Замесваме тесто, като удряме 100 пъти в масата. Оставяме да втасва на топло, покрито с памучна кърпа. След 30 мин месим порасналото тесто отново и пак го удряме 100 пъти и оставяме да втаса.
Накисваме стафидите и ядките (орехи или бадеми) в коняк, а локумът накъсваме на едри парчета. Разделяме втасалото тесто на 6 топки, а всяка разделяме на 3 до 5 фитила. В тях забождаме ядки, стафиди, локум. От фитилите правим плитки и ги оставяме на топло, за да пораснат. След това намазваме козунака с отделения жълтък, поръсваме със захар и го слагаме в студена фурна.
Печем на умерена температура, като първите 20-30 мин фурната не бива да се отваря, за да не спаднат козунаците.
Козуначени кифлички
с ябълков пестил
ПРОДУКТИ
500-600 г брашно, 150 г захар, 20 г прясна мая, 125 г краве масло, 200 мл топло мляко, 3 яйца, лимонова кора, щипка сол, 250 г ябълков пестил (мармалад)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме маята с част от млякото, 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно и я оставяме да шупне. В пресятото брашно правим кладенче, изсипваме разбитите с останалото мляко и захар яйца (един жълтък отделяме за намазване), шупналата мая, щипка сол и настърганата лимонова кора.
Замесваме тесто, като през цялото време топим ръцете си в разтопеното масло. Оставяме тестото на топличко да втаса, докато удвои обема си, и отново го премесваме.
Оформяме на два големи кръга, които разделяме на 12 сектора. Нарязваме пестила на парченца, поставяме го в широката част на всеки сектор и завиваме кифличките.
Оставяме за 15-20 мин да втасат, намазваме с разбит жълтък, поръсваме със захар и печем в предварително загрята на 160-170 градуса фурна до зачервяване.
Козуначено руло с конфитюр и орехи
ПРОДУКТИ
2 яйца, 200 мл топло прясно мляко, 5 с.л. захар, 75 г масло, ванилия, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая, кората на лимон, 550-600 г брашно; за плънката: бурканче конфитюр по избор (аз използвах от праскови), орехи, 50 г масло; за глазурата: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме пресятото брашно, солта и маята. В отделен съд разбъркваме яйцата, млякото, захарта, разтопеното масло, ванилията, кората от лимон. Събираме двете смеси и месим тесто. Оставяме го на топло да втаса.
Разточваме на една кора и върху нея намазваме омекналото масло, конфитюра и поръсваме с орехите. Оставяме ненамазана кората около 1 см от единия край, за да не излезе плънката, когато завиваме рулото.
Навиваме на руло откъм широката страна. Нарязваме го на парчета с дебелина 2-3 см. В намазана форма с дупка нареждаме парчетата, като ги застъпваме едно с друго. Отново оставяме рулото да втаса.
Намазваме с разбит жълтък с малко мляко и поръсваме със захар. Печем в загрята фурна на 160-170 градуса. Печенето трябва да е бавно на ниска температура.