Козуначени пиленца
ПРОДУКТИ
500-600 г брашно, 150 г захар, 20 г прясна мая, пакетче краве масло, 200 мл топло мляко, 3 яйца, лимонова кора, щипка сол, шепа стафиди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме маята в част от млякото,1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. В пресятото брашно правим кладенче, изсипваме разбитите с останалото мляко и захарта яйца (без 1 жълтък), шупналата мая, щипка сол и лимоновата кора.
Замесваме тесто, като през цялото време ръцете се топят в разтопеното масло. Оставяме го да втаса и размесваме отново. След второто втасване го режем на късчета колкото яйце.
Изтегляме от всяко късче фитил, който връзваме на възел. Единия край оформяме като главичка с човчица и очи от стафиди. Другия сплескваме леко и разрязваме с нож като опашчица. Намазваме пиленцата с разбит жълтък и след кратко втасване ги изпичаме на 180° до зачервяване.
Козунак с локум без месене
ПРОДУКТИ
500 г +1-2 с.л. бяло брашно, 5 г суха мая, 8 г сол, 3 средни яйца, 120 г захар, 1 ванилия, настъргана кора от 1 лимон, 100 г разтопено масло, 150 мл прясно мляко, 1 яйце за намазване, едра захар за поръсване, течен шоколад и локум
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и го разбъркваме с маята. В друга купа разбиваме яйцата и захарта, добавяме солта, ванилията, настърганата кора, разтопеното масло и млякото. Разбъркваме.
Изсипваме брашното с маята и разбъркваме с лъжица. Ако тестото е много лепкаво, добавяме 1-2 с.л. брашно. Завиваме купата с фолио и я оставяме за 2 часа на плота на стайна температура. След това прибираме тестото в хладилник. След 24 ч то е изпълнило купата. Изваждаме го на стайна температура да се отпусне. Изсипваме на набрашнен плот и разделяме на две. Всяка част разделяме на три и нежно раздърпваме на правоъгълници.
Поставяме пълнеж - шоколад или локум на парченца, и завиваме фитили, които усукваме силно и сплитаме по три. Готовите козунаци поставяме в застлани с хартия или намаслени форми. Оставяме ги да се надигнат, намазваме с разбито яйце и поръсваме с едра захар. Печем на 180 градуса фурна до зачервяване.
Козунак с шоколад,
стафиди и сушени плодове
ПРОДУКТИ
5 яйца, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 1/2 кубче мая, 100 г масло или олио, 2 ванилии, настъргана кора от лимон по желание, 1 кг брашно, 1 жълтък за намазване, пълнеж - шоколад, стафиди, сушени плодове
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и я оставяме на топло да бухне.
Разбиваме яйцата със захарта, като постепенно добавяме разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавяме и втасалата мая, ванилиите, кора от лимон и брашното, за да се получи меко тесто.
Оставяме го да бухне на топло и отново омесваме. Особеното при тази техника е, че втория път тестото измесваме с мазнина, докато тя се поеме изцяло - така стават конци. Начините за оформяне и плънките са изцяло ваша импровизация.
Поставяме козунаците в намазнена форма да втасат и да изпълнят формата. Намазваме с разбития с 2-3 капки олио жълтък и обилно поръсваме със захар. Печем в умерена фурна.
Лесен ябълков козунак
ПРОДУКТИ
600 г брашно, 200 мл прясно мляко, 25 г мая, по 1 щипка сол и захар, 150 г масло, 2 яйца, 200 г захар, 2 ябълки, галета, по желание 1 шепа стафиди или сурови тиквени семки, 1 жълтък за намазване, кристална захар за поръсване
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме маята в топлото мляко с 1 щипка сол и 1 щипка захар. Прибавяме разтопеното масло, разбитите със захарта яйца и настърганите, изцедени от сока и разбъркани с галета ябълки.
Разбъркваме добре, като постепенно добавяме пресятото брашно и малко стафиди или сурови тиквени семки.
Замесваме меко тесто. От него оформяме плитки от три фитила. За да се получат хубави конци, фитилите трябва да се усукват, преди да се сплетат.
Оставяме да втаса за 2 часа. Намазваме с яйце, поръсваме със захар и печем на 160 градуса до готовност.
Ванилов козунак
ПРОДУКТИ
50 г мая, 1 кг бяло брашно, 1 с.л. захар, 5 яйца, 350 г захар, 240 мл прясно мляко, 4 ванилии, 1 лимон, 100 г затоплена мас
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме малко хладко прясно мляко с 50 г мая, 1 шепа брашно и 1 с.л. захар. Оставяме го да шупне.
Разбиваме яйцата със захарта и добавяме затопленото мляко, ванилиите, настърганата кора и сока на лимона и маста. Сипваме сместа в брашното заедно с шупналата мая.
Месим тестото, докато започне да образува мехури. Слагаме го в намаслена купа и оставяме да втасва на топло, покрито с найлон и тройно сгъната кухненска кърпа.
По желание добавяме орехи и стафиди, премесваме отново и разделяме тестото на три фитила. Изплитаме плитка и я прехвърляме в намаслена и набрашнена тава. Намазваме отгоре с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна до зачервяване.
Мазанец - чешки
великденски хляб
ПРОДУКТИ
500 г брашно + още малко за овалване на стафидите и сушените ябълки, 7 г суха мая (или 20 г прясна), 250 мл прясно мляко, 100 г захар, щипка сол, ванилия (или настъргана лимонова кора около 1-2 с.л.), 3 броя яйца (едното е за намазване), 80 мл олио (или 1:1 можете да сложите олио, мас и чисто масло), 50 г стафиди, 50 г сушени ябълки, 3-4 с.л. ром (или друг алкохол, леко разреден), 1-2 с.л. филирани бадеми
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ
Накисваме стафидите и сушените ябълки в рома за около час. Пресяваме брашното. Добавяме солта, ванилията, маята и захарта.
Разбъркваме сместа добре. Правим кладенче в брашното и чукваме двете яйца, добавяме затопленото прясно мляко и олиото.
Замесваме меко еластично тесто. С намазнени ръце доомесваме и прибавяме на части подсушените и оваляни в брашно стафиди и ябълки. Прехвърляме тестото в по-дълбока и кръгла (неголяма) тавичка или продълговата форма за кекс и оставяме да втаса.
Намазваме го с разбитото яйце и поръсваме с бадемите (в моя случай с фъстъци). Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса. Охлаждаме върху решетка готовия козуначен хляб.