Откриха списанието, скачило космонавтите

https://www.24chasa.bg/Article/54654 www.24chasa.bg

Редовният читател на "24 часа" Мина Попов от Стара Загора донесе вчера в офиса на вестника специалния брой на сп. "Български воин" от април 1979 година, който скачи в аванс космическия кораб "Союз 33" с орбиталната станция "Салют 6". "Прочетох в съботния брой на вестника, че не само авторът на материала Веселин Стоянов не пазел броя, но дори и в Народната библиотека нямали екземпляр от иззетия след гафа брой. Аз го пазя вече 30 години", каза Попов.

През 1979 година, когато цяла България се вълнува от полета на първия български космонавт Георги Иванов, днешният преподавател по пътно строителство в Строителната гимназия д-р на техн. науки Мина Попов бил волнонаемен проектант в Строителни войски.

"Вечерта на 9 април донесоха в поделението в Стара Загора два купа с предварително отпечатаното списание "Български воин" за успешното скачване на двамата космонавти със станцията и ни го раздадоха безплатно. По-късно, когато стана ясно, че по технически причини скачване няма да има, политработниците се разтичаха да изземат списанието от хората. Те обаче не знаеха със сигурност колко бройки и на кого са раздадени, благодарение на което успях да скатая моя брой", разказва Попов.

Мина Попов от Стара Загора показва иззетия брой от сп.
Мина Попов от Стара Загора показва иззетия брой от сп. "Български воин", който предварително скачи космическия кораб "Союз" 33" на Георги Иванов и Николай Рукавишников с орбиталната станция "Салют 6" преди 30 години. СНИМКИ: ПЕТЬО ТУРЛАКОВ

Досега той го държал на тавана при други стари списания и вестници, но като разбрал от "24 часа" каква библиографска рядкост притежава, го съхранява на по-сигурно място.