Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Панчев предлага леко пролетно ястие, подходящо и за предстоящия празник - чорба с традиционното за този период от годината агнешко месо.
ПРОДУКТИ
750 г тиквички
400 г агнешко месо
1 малка глава лук
2-3 домата
2 к.ч. ориз
1 морков
мазнина за задушаване на зеленчуците
копър
смлян черен пипер
червен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме месото на дребни късове и го слагаме да ври в тенджера със студена вода.
Изчистваме бульона от пяната и варим до готовност. В сгорещена мазнина и малко вода леко задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета тиквички и настъргания морков.
Добавяме дребно нарязаните домати и задушаваме. В прецедения бульон слагаме зеленчуците, добавяме ориза и свареното месо и варим до омекването на ориза. Подправяме на вкус със ситно нарязан копър, черен и червен пипер.
Може да поднесем супата с кисело мляко или да прибавим застройка от 1 яйце, разбито с 3-4 супени лъжици кисело мляко и малко от топлия, но не горещ бульон.