Защо Радосвет Радев отказва да е премиер

https://www.24chasa.bg/Article/546748 www.24chasa.bg

Радосвет Радев е собственик и изпълнителен директор на Дарик радио. Също и член на УС на Българската стопанска камара. Основател е на най-големия приватизационен фонд - "Доверие", и на приватизационен фонд "Албена инвест".

Роден е на 21 юли 1960 г. Работил е в Софийския градски съд, после и в програма “Христо Ботев” на БНР.

- В сряда, на 21 юли ставате на 50, а правителството на 1. Преди година казахте, че е много важно Борисов да махне средния ешелон от чиновници и да направи събираеми данъците. Как вървят днес нещата при него, и при вас, г-н Радев?

- Да не изпадам в нарцисизъм, но съм бил плашещо прав. Например здравната реформа не успя при бившия министър, не защото той бе кофти човек. И Борисов го призна - това бе директно саботаж на средния мениджмънт на здравеопазването в България. На доста места, където други министри, но мениджъри, се справиха с този среден ешелон, резултатите му са чудесни.

- Кои министри мениджъри?

Цялото семейство позира за снимка след кърщенето на бебето Борис. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

- Например строителният, Росен Плевнелиев, успя да го направи и там има една невероятно добре работеща администрация. Тя успя да свърши работа и за бизнеса, и за държавата, която ще даде краен резултат някъде около 300-400 млн. евро по-евтино строителство.

Радев с Ники Кънчев, Людмил Кържилов, Томислав Русев и Иван Колев (от ляво на дясно) - екипът, който създава “Дарик”. СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

За данъците за съжаление тези 365 дни минаха през изключително изстрадване на правилността на решението. В момента животът на правителството не е най-лесният, но тази цена си заслужава, защото бизнесът е спокоен - не мув вдигнаха данъците, а можеха. Населението също не е засегнато, защото не се увеличиха и косвените данъци. Така че от тази гледна точка бизнес средата в България не е много по-различна от предишната година. Разбира се, тук големият длъжник на държавата и на бизнеса пак е администрацията, защото е изключително ниска ефективността на данъчните и митниците.

Радосвет Радев говори по радиото в програма “Христо Ботев”.

- И как точно едно правителство може да се справи с неработеща администрация?

Гледа мрачно, може би защото е студент в Юридическия факултет.

- Аз съм бил предпазливо критичен в оценките си за първите години на всяко правителство. Почти никой от екипа на Борисов с изключение на един-двама, които са работили в общини, включително и премиерът, нямат административен опит. Какъв опит има, да кажем, моят приятел Вежди? Никакъв. Но това не му пречи примерно да управлява не зле доста сложните процеси в областта на културата.

От тази гледна точка първата година на всяко правителство е най-трудната. Добрите неща се правят на втората и третата година, докато в първата се научават как работят обществените системи. Например, не го крия, аз съм фен на онова, което прави Дянков.

Това е един от добрите хора в екипа. Той самият за тази година извървя много дълъг път и наистина не трябва да се отнема правото на хората да се развиват и да стават готини.

При четвъртата година всяко правителство прави грешки, защото има самочувствието, че знае как да кара кораба. Знае, че идват избори и през четвъртата година са правени най-големите глупости. Харчат безумно пари за чешмички, правят се анекси за важни договори. Така че най-любопитната година на този кабинет предстои.

- На коя възраст трябва да се влезе в политиката? Вие самият кога ще го направите, след като имате добри идеи за управление?

- Този въпрос с моето участие в политиката съм го решил много отдавна. Не виждам нито един български министър-председател, който да заслужава човешката завист. Това е изключително тежък труд, защото живееш живота на другите. Ако си почтен в работата си, не трябва да ти стига денонощието от 24 часа. А аз съм човек, който не мога да се лиша от нито едно от нещата, които съм правил, а и не смятам, че моето посвещаване на политиката ще е печелившо за нея.

Иначе всеки мислещ критично и аналитично човек може да има добри идеи. В тях няма авторство. Може да има само резултат за всички, които живеят в страната. Наскоро говорихме с вицепремиера Дянков, че България има огромен потенциал за привличането на чуждестранни инвеститори по начин, който до този момент не е правен.

- Как да привличаме чуждите пари в криза, след като онзи ден се появи статистиката, че те са с 1 милиард евро по-малко?

- Сега разковават 1 100 000 германци за техни сметки в швейцарски банки, с които едва ли не са укрили данъчните приходи. Същите тези германци един по един данъчно да се регистрират в България.

Това е един интелигентен начин да живееш в ЕС, да работиш в Германия и да плащаш данъци в България заради това, че има споразумение за двойно данъчно облагане. Те са перфектни платци на територията на ЕС. И това наистина се случва в момента, набира скорост полукриминално. Не сме направили реклама на България, че е данъчен рай. Бавно и полека техните консултанти са научили, че има такава държава България, представи си, членка на ЕС отгоре на всичко, с подобен преференциален данъчен режим! Има и вълна на регистриращи се гръцки компании у нас. Те смятат, че 10% плосък данък е 4 пъти по-малко от 43%, които трябва да плащат в агонизиращата гръцка икономика.

А в същото време сме изключително тежко фокусирани към онези хора, които купуват яхти и не знам си какви неща. На практика България губи от това, че не се превръща с тази марска граница в добър флаг за регистрация на плавателни съдове от цял свят. Защо трябва да го има Либерия и да го няма България?!

- Защо обаче наши фирми предпочитат да са офшорни?

- Това приключи. Днес регистрацията на офшорка решава един от двата въпроса - или крие произхода на парите и пази преференциално данъчно облагане, или крие собственика. Няма трета функция. От тази гледна точка първото основание да регистрираш офшорка отпадна, защото нито Кипър, нито Малта, които в ЕС, имат вече по-добър данъчен режим. Остава възможността да криеш собствеността.

- Вие търсите ли чужд инвеститор за Дарик радио? То е единственото голямо, останало българско, както и единственото, което толкова много се идентифицира със собственика си.

- Друг медиен собственик в България няма. Не търся, но инвеститори ме търсят по различни проекти.

Може би още малко трябва да поработя след 50-ата си годишнина и тогава ще се замисля. Радиото продължава да създава добавена стойност и дори в кризата оцелява по добър начин. В такава икономическа среда в дебелите книги за бизнес пише, че се купува, а не се продава.

- Кога тръгва телевизията ви?

- Имаме лиценз за кабелно и сателитно разпространение, надявам се да защитим и правото си да бъдем при бъдещата цифровизация в мултиплексите. Ще сме и в интернет. Хората, които познават стилистиката на “Дарик”, ще могат не само да го слушат, но и да го гледат. Това, което правят изключително талантливите хора в медията, част от тях натрупали вече и много тв опит - Ники Кънчев, Диана Найденова, Драго Симеонов, Мишо Дюзев, Томислав Русев. Срокът да тръгне телевизията е може би 20 дни след края на годината, за рождения ден на “Дарик”.

- Освен с радио се занимавате и с други бизнеси, имате голямо семейство. Да, не сте зает като премиера, но кога ви виждат трите ви малки деца?

- Сега през ваканцията се виждаме по-често и изкарваме повече време заедно. Много е трудно да говориш за нещата, с които си във всекидневието, то е все едно да ме питаш как се чувствам без брада.

Не усещаш присъствието, но болезнено чувстваш отсъствието.

Това е за мен откритието. Те почват сега да живеят относително самостоятелен живот и аз се чувствам като прозорец към един свят, който за мен е бил много отдавна.

- Трудно ли се отглеждат три деца, на колко години са?

- Рада става на 10, Света вече е на 8, а Борис навърши 2 преди два-три месеца. Христо (син на съпругата му Дима - б.р.) е на 27.

- Не сте още дядо и баба?

- Не, не, разбрали сме се с Христо да не избързва. Плюс това брат му и сестрите му напълно запълват тази тръпка към детето, която нормално се появява при мъжа, наближавайки 30.

- Как решихте с жена ви да имате три деца?

- Ами станаха. Не сме решавали - хайде да направим още едно и още едно. И двамата се оказахме и фенове на демографския бум, но и трите са отглеждани с много любов, желани деца.

- Как се запознахте с Дима?

- А, случайно. Както се случват тези неща в живота. Бившата ми съпруга ни запозна. С нея вече не вървяха нещата, беше ясно, че приключва този брак. Но така, смешно стават нещата.

- Млад ли бяхте, когато се оженихте за първи път?

- Да, на цееели 37. И на 38 се разведох (смее се).

- Разказвал сте много пъти, но кажете още веднъж защо решихте да правите частно радио?

- Не бе, аз друго не можех. Аз съм юрист, работил в държавното радио, и четях лекции по теория на рекламата. Какво да правя друго освен радио. И първите неща, от които се отказа държавата, прилагайки новата конституция от 1992 г., бяха монополът върху външната търговия и отказът от монопол върху електронните медии. Това беше, защото печатът в България вече бе частен.

- Някъде публикувате ли финансовите отчети на радиото?

- Естествено, като член на дружество съм длъжен, спазвайки закона, да ги публикувам.

- Оказва се, че всички финансови отчети на БНТ, може би и на държавното радио, както и програмни лицензи, са търговска тайна и трябва да бъдат изискани чрез Закона за достъп до информацията.

- Дарик радио, бидейки АД, публикува ежегодно отчети, баланс. Не знам дали да се гордея, но в условия на криза те са оценка за добрата ни работа. Последната година, когато сме работили на загуба, е преди 7 или 8 години.

- Не е ли редно обществените медии да са абсолютно прозрачни, след като се издържат от данъкоплатците?

- Аз ще ти отговоря тука по-скоро като юрист. След като няма изрично законова разпоредба, те са в правото си да не ги публикуват. Не са виновни те. Извинявай много, такъв е регламентът!

- Доколкото си спомнят, и отчетите на Българския енергиен холдинг бяха тайна, не са секретни само медиите.

- Смятам, че модерната държава се прави по този начин - в пълна прозрачност. Да са ясни произходът на парите, откъде идват, къде и защо отиват. Защото всеки един опит да се засекретят подобен род данни, след това прави възможни Цанков камък, локвата “Белене” и всичко останало.

Така че ако обществото няма достатъчна мъдрост да предвиди и да го изиска като регламент по-рано, след това ще има самоненавистта да плаща чужди договори и чужди грехове.

- Ще се изнасяте ли във Виена?

- Децата съм ги записал в училище във Виена. Започват от края на август.

- Вие ще работите тук 4-5 дни в седмицата и ще ходите при тях събота и неделя?

- Лека полека.

- Защо решихте това?

- Искреният отговор не е много за интервю. Смятам, че има неща, които в тази възраст ще научат по-добре - например езика. Мисля, че държавата е още длъжник към децата ни.

- Къде ходите на почивка?

- В Албена и се чувстваме прекрасно. Децата много обичат Албена.

- Как минава един ваш семеен ден?

- Нормалният ден е изумително скучен от външен поглед. Най-рано ставащият човек в семейството е Борис, който според това как се събужда вика мама или тати или Тити. Последното име е код за госпожата, която ни помага в гледането. След това стават момичетата и всички презглава решават, че това е моментът, когато трябва да бъдат прегърнати и целунати от майка си и баща си. После всеки по програмата си, а малкият казва бай, бай, тати, и иска да дойде с мен на работа.

- Едно дете ли сте?

- Родителите ми са имали три деца, едното е починало и аз имам сега една сестра.

- Сестра ви с какво се занимава?

- Има заведения за кетъринг.

- Децата ви какви искат да станат, като пораснат?

- Снощи бях шашнат, че Рада поиска да става архитект, което просто ме изуми, защото нямам представа откъде знае какво е това. Като го гледам, Борис има разнородни таланти - може да бъде и футболист, и пилот на автомобил, ще е забавно.

- Кога си правите равносметка?

- Вчера гледах Джоко Росич, който каза, че 50 години е на сцената. Гръмнах се. Аз още не съм направил 50 години, а някой човек 50 години е в професията си и говори за това как за първи път паднал преди 50 години от кон, адски се смутих колко е готино. Иначе онзи ден пак гледах една дата. Преди 103 години Маркони е открил радиото и е получил патента. Аз съм живял няма и половината от периода, в който съществува техническото изобретение радио, а съм посветил една трета от живота си на него.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.