В един ден писаха 6 и на Вяра, и на Лафчис

https://www.24chasa.bg/Article/546951 www.24chasa.bg
Вяра и Томас излизат на разходка с новородения им син.

“Толкова е хубавичка тази Вяра Анкова, но явно не може да научи новините наизуст. Само тя чете”, казала една леля по телефона, обаждайки се в БНТ.

Не знаела, че звъни малко след като в телевизията въвеждат аутокюто - екран пред водещия, на който е написан текстът. Всички новинари започнали да го използват, но Вяра, която е с диоптър, не носела лещи, а от суета не искала и очила да слага.

След забележката обаче и тя минала на аутокю.

Четирите деца с майка си преди 4 години, когато Натали е още бебе.
СНИМКИ: АРХИВ
Четирите деца с майка си преди 4 години, когато Натали е още бебе. СНИМКИ: АРХИВ

Днес Вяра Анкова вече е генерален директор на БНТ и изобщо не бяга от технологиите. Напротив. Една от новите й задачи е бързо да модернизира телевизията, доколкото й стигат парите и нервите. Вкъщи отдавна интернет е най-важното нещо, въпреки че тя не може да се дореди до него. За мрежата вечно е “закачено” някое от 4-те й деца.

Той я прегръща в изблик на нежност.
Той я прегръща в изблик на нежност.

Каква ти техника преди 20-ина години, когато за първи път излиза на екрана с листове в ръка. Чете новините в “Добро утро”, но е толкова притеснена, че ръцете й видимо треперят, а с тях и хартията. За да не я изложи, режисьорът Илия Костов вдига камерата така, че да се вижда само главата й. “Бях като т.нар. говорещи глави, в едър план. Подобна реакция и отношение към водещия може да се случи само в силен екип. Затова концепцията ми като генерален директор започва точно с екипността”, разказва тя. На режисьора дължи голяма част от опита си пред камера. Той често й обяснявал: “Като не си сигурна как ще го кажеш, по-добре говори малко, отколкото да говориш глупости”.

Първото й участие по телевизията обаче е във “Всяка неделя”.

Тогава Вяра е студентка английска филология в Софийския университет. За курсова работа трябва да превежда страници от книгата на Греъм Грийн “Човешки фактор”. Стига до труден израз и решава, че няма нужда да се мъчи, след като книгата е издадена на български. Отваря я и с почуда установява, че втората част на романа липсва. “В тази част действието вече се развиваше в Москва и някой е решил да съкрати близо 150 страници.”

Веднага го разказва на брат си Виктор Георгиев. Той е с 19 години по-голям от нея и по онова време е спортен режисьор в БНТ. Вече не се занимава с телевизия. Попаднала на цензурирания роман, й се иска някой да разкаже случката на всички. Брат й отива във “Всяка неделя”, но оттам поръчват Вяра да дойде и да участва в предаването.

Но само толкова. Тя продължава да работи в телевизията като студентка, но в новините. Завърта се там вечер, за да превежда Си Ен Ен. “Ако редакторът харесаше материала на следващия ден, го пускаше в емисията. Случеше ли се, получавах хонорар.”

Същевременно води и първите частни курсове по английски.

Нейни ученици са били синът на Иван Гарелов и Павел Станчев - бившият шеф на Нова тв.

“Работех на няколко места, за да имам самостоятелни доходи. Честно казано, тогава имах повече пари от сега.”

Постепенно започва да чете и новините. Пускат я в съботно-неделните емисии на Канал 1. Това е времето, за което Вяра разказва с възторг, защото е работила с Асен Агов, Нери Терзиева, Емилия Иванова. Тя е част от талантливото поколение млади тв журналисти, сред които са Мариета Фидосиева, Николина Димитрова, Милена Милотинова, Милен Цветков, Константин Каменаров, Жени Атанасова, Милена Цветанска, Найо Тицин и много други.

Вяра се издига и става водещ на “По света и у нас”. Оттогава са и най-дългите й ефири, казано на тв жаргон.

По време на пуча в Русия тя води над 12 часа.

Започва от 8 ч вечерта до сутринта. Към 6 ч на следващия ден я пуснали вкъщи да си измие очите и пак се върнала. Преди началото на маратона Хачо Бояджиев само попитал: “Вяра, ще издържиш ли?”. Казала “Да”.

“Толкова бързо се сменяше информацията, че редакторите нямаха време да превеждат и само ми хвърляха листове с новини ту от Си Ен Ен, ту от руските телевизии. А аз съм на екрана и превеждам на живо.”

И както е сред най-ценните кадри на телевизията, изведнъж потегля за Гърция с цялото си семейство. Живеят там 4 години, а тя е кореспондент на БНТ. И още е убедена, че това е най-важният й журналистически опит. “Когато си кореспондент, правиш всичко - новини, аналитични материали, репортажи, имаш достъп до хората.”

Когато всички решиха, че Вяра Анкова научи гръцкия език и ходи на плаж само в южната ни съседка, тя се върна като шеф на новините. Кани я Уляна Пръмова, току-що станала директор на телевизията. На Вяра й е трудно да откаже. Пръмова й е била редактор на емисиите, близки са, освен това я поставя пред предизвикателството да промени новините изцяло и да ги направи интересни и обективни.

“И аз ще получа шестица”, казва Вяра на мъжа си Томас Лафчис. Не за новините. Казва му го вечерта преди конкурса за шеф на БНТ. Не е знаела резултата, а просто искала да бъде като него.

Предишния ден Лафчис се явява на изпит от сесия в Духовната академия в София, където учи богословие. Само най-близките му знаят колко силно религиозен е той. У тях една от стените е цялата в икони. “Аз не съм като него. Той изпълнява всички ритуали и е много добър. Лошата съм аз”, казва жена му.

Това ще е 4-ото му висше образование. Досега има по журналистика, от ВИФ и от Икономическия университет във Варна. Дори изкарва няколко треньорски категории, като стажува и във футболен отбор. “Как е тичал с тези килограми”, забелязва Вяра, но всъщност истински му се възхищава.

Два дни преди нейното представяне Анкова е в офиса си в БНТ и гледа по Канал 3 другите кандидати. На съседното бюро е седнал Томи, както тя галено го нарича, и на глас чете за Исус и Назарет.

Бойко Василев им е свидетел, защото влиза в кабинета й и зяпва от изненада.

Лафчис изкарва шестица преди конкурса на жена си.

Лично той не бил много очарован, че Вяра ще се бори за големия пост. “Но като видя и чу всичко около този конкурс, ми каза: Давай. Никога няма да ме спре, затова съм с него.”

В деня преди презентацията стояла в телевизията до 11 ч вечерта, за да я подготвя. Като се прибрала уморена и притеснена, той бил сложил децата да спят. Нищо, че 4-годишната Натали си била легнала направо с рокличката. Масата била подредена, чашите сложени, а виното изстудено.

Двамата се запознават покрай воденето на новини. Свидетели на първия им телефонен разговор са Мартин и Невена. “Тези двама редактори са много свързани с моя живот. И двамата работиха с мен по времето на пуча. После Мартин вдигна телефона в нюзрума, когато ме потърси Томи”, разказва шефката на дирекция “Информация”.

“Вяра, тука някакъв се представя за Лафчис”, казал й той. А бъдещият й тогава мъж искал само да й благодари, че по телевизията дала прогноза 3:2 за мач на “Левски”. И познала, което всъщност стоплило сърцето му. “Аз съм си левскарка от малка”, уточнява журналистката.

Днес с този, който се представил за Лафчис, имат 5 деца. Мъжът й има дъщеря от първия си брак. Три са техни - 13-годишният Константин, 12-годишната Хелена-Мария и 4-годишната Натали. “Майки, замислете се, ако раждате едно след друго дете, защото е по-лесно да се гледат близнаци”, казва многодетната Вяра. Константин и Хелена-Мария непрекъснато се състезавали и трудно можело да бъдат усмирени. Яна, която сега е на 24 години, обичала да обяснява, че тя ги е отгледала. Двамата тичали в различни посоки, а майка й само казвала: “Гледай децата”. Разбира се, версията на майката е съвсем различна.

Яна е дъщеря на Вяра от първия й брак с художника Васил Анастасов. Той е брат на най-добрата й приятелка, останала такава и до ден днешен. Анкова се разбира чудесно и с бившия си свекър Георги Анастасов - известен карикатурист.

Първият й съпруг обаче не харесвал нейните тв занимания.

Всъщност Вяра искала да става актриса и да учи в НАТФИЗ. Родителите й я спрели. Малко след това майка й ходила при баба Ванга след трагичен инцидент със семейството на техни близки. Тъй и тъй отишла, занесла захарче, престояло една нощ под възглавницата на Вяра.

“Каза, че ще те гледат много хора”, върнала се майката с новина. “Как ще стане, като не ме пуснахте в НАТФИЗ”, намусила се Вяра.

Малко преди да се качи в шефския кабинет за 3 години, Анкова излиза в отпуска през следващата седмица за 7 дни. Това ще е единственото й свободно време през лятото. На 1 август Пръмова си подава оставката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране