Ути Бъчваров: Не се срамувам, че лично съм го правил
Българският народ дал достатъчно ясно своето мнение през хилядолетията. Коленето на агнета е част от традицията по нашите земи.
И тя е свързана и с християнски, и с езически празници. Самата природа ни дава абсолютен шанс да направим жертвоприношение и агнето като феноменален кулинарен продукт да се появи на нашата трапеза.
Не виждам защо хора и организации искат да изкривят това с малоумни спорове
дали да постим или не
Яденето на агнешко няма връзка с поста. Който не иска, да не спазва традицията, да не коли агне и да не го яде. Но да се забранява, е малоумно. Хората до голяма степен не разбират нито от кулинарна антропологияр нито от кулинарна история, а излизат с глупави идеи. Които не искат, да не ядат агнешко. Сега е великолепен сезон за това месо.
Лично съм клал животни и не се срамувам от това. Хората, които не искат да гледат, не го правят. Лицемерно е да казваш: "Не колете животните", а после да си навираш чинията да ти сипят агнешко. Някой трябва да я свърши тази работа. Едно време е имало такъв занаят - коляч, ходел е от къща на къща. Когато човек е и малко суеверен, заколването е предизвикателство към видимото и невидимото, на някои им стиска, на други не им стиска. Има голям майсторлък, наистина е животно, което се отглежда в домашни условия. Едва ли не е домашен любимец. Трябва да бъде заклано хуманно и грамотно. В различните религии има обичаи да се успокояват животните, чете се молитва, за да умрат щастливи. Много важно, защото ние с по-грубия балкански манталитет понякога забравяме за това. Разбира се, от здравословна гледна точка не трябва да се прекалява с агнешкото. То е крехко, сочно, вкусно, но иначе е нелеко за усвояване. Хората обаче не се съобразяват и винаги похапват дваж, че и триж повече от дажбата дневна. Човек трябва да бъде достатъчно разумен в количествата и честотата на хранене с агнешко. Иначе казано - всеки да си знае мярата.
Всяко месо има
своята специфика
Агнешкото у нас се яде по един начин, турците го приготвят по друг начин. Има много различни предизвикателства. Обикновено хората са свикнали да гледат цялото агне на фурна като единствения възможен вариант, но не е така. Може да се приготвя в най-различни разфасофки. Може да се фантазира, то е прекрасно, нежно и крехко.