Руколата е вкусна и разкрасява

https://www.24chasa.bg/Article/547860 www.24chasa.bg

“Каква е тази салата от някакви листа като детелина! Вместо да давам 10 лева за нея, по-добре да бях опасла треволяка от поляната пред ресторанта. С малко олио и оцет ще е същото."

Така си мърмореше една свидлива дама, понеже не знаеше какво е това рукола и изобщо не беше наясно с новите тенденции в храненето. При това в заведението я поднасяха с козе сирене и кедрови ядки.

Между треволяка в градинката и салатата с листа от рукола има твърде много разлики. И тъкмо те я правят толкова популярна за търсачите на нови вкусове в чинията.

Някои бъркат тази трева с глухарчето, което също се яде.

О'Хенри има един разказ - "Миличък Уолтър с твърдо сварено яйце".

В него героят щастливо се събра с героинята благодарение на една грешка. Влюбеното момиче, което пише менютата, вместо радика (глухарче, което според рецептата се поднася с яйце), изписва името му.

Наричат Жоро Иванов, главния готвач на грандхотел "София", готвача на президентите. Завършил е френски кулинарен институт в САЩ, работил е в Японския хотел, в "Шератън", 12 години в Белгия и др. Вицепрезидент на Европейсктото сдружение на професионалните готвачи.

Руколата обаче не е глухарче и поради това има голям шанс на свой ред да дочака своя О"Хенри, който ще я увековечи в любовен роман. Тя е различно растение. Ще я намерите по пазарите и в големите вериги супермаркети. Нормалната цена е 1,80-2 лв. за 100 грама - колкото за една салата. Тази цена е с включено ДДС, уточни Елена Симеонова от "Метро". На едро я дават по 18 лв. за килограм. Разбира се, може да има малки разлики в цените, но те са стотинки и не си струва да обикаляте и да се пазарите.

"В "Пикадили" рукола се предлага целогодишно, както и всички зелени подправки. Тънколистната (дива) рукола се внася от Израел, а продажната й цена е около 25 лв. кг.

Произвежданата в България широколистна рукола предлагаме както на килограм (при цена около 10 лв.), така и в разфасовки от 100 или 125 г (при цена около 15 лв. за кило)", разказа Мариана Хаджиева от едноименната верига.

Големи количества изкупуват главно хотели и ресторанти, казаха снабдители. Според тях българинът все още не е редовен консуматор, но търсенето нараства заради модата и все повечето пътувания в чужбина, откъдето се връща преял с рукола.Има и голям интерес от чужденците у нас. Но големите вериги не зареждат сериозни количества и това не им е приоритет.

По-скъпа е дребнолистната рукола. Тя е и по-търсена, отколкото тази с по-едри листа. Клиентите я предпочитат и я слагат на трапезата си независимо от стойността й, уточни мениджърка на голяма верига магазини. Тя е убедена, че вкусовете на нашенците се развиват и ние все по-често ще купуваме рукола вместо традиционната зелена салата.

Зеленилката идва у нас предимно от Израел. Тя е и най-предлаганата. Известно количество пристига и от Гърция. У нас почти не се отглежда, а и ако се намери кой да я сади, няма да е конкурентоспособен на вносните китки.

Растението от семейството на кръстоцветните - руколата, е ярък пример за това, че вкусното може да бъде полезно.

Още древните римляни я използвали не само като храна, но и като тонизиращо средство. Съвременните учени пък продължават да откриват в скромната на вид салата все нови и нови свойства, влияещи благоприятно върху здравето.

Руколата влиза в първата десетка на зелените зеленчуци, съдържащи най-много провитамин А, известен и като витамин на красотата. Той гарантира свеж тен, придава блясък на косата, укрепва ноктите, изглажда бръчиците. Растението е пълно с афродизиаци - вещества, които пробуждат апетита за секс, затова и го наричат естествена виагра.

Руколата е позната в Италияоще от времето на Римската империя. Тя е едногодишно растение и се родее с горчицата - има пикантен орехово-горчив вкус и силен аромат. Сочните листа на зеленчука използвайте като съставна част за салати и гарнитури за месни и рибни ястия. Подходяща е за комбинация с други листни зеленчуци, домати чери, настърган пармезан и дресинг.

Руколата съдържа етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. Витамин С повишава устойчивостта на организма спрямо най-различни заболявания и преумора.

Избирайте руколата с пресни и свежи листа. Съхранявайте в хладилник до няколко дни.

Руколата расте на стъбло с височина до 40 см. Листата са месести, с власинки (срещат се и "безкосмени" варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август. Разпространена е в Централна и Източна Европа, Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия, Северна Африка, Австралия. Листата се използват за салати и подправяне на супи. От семената се приготвя горчица и се извлича масло.

Листата имат приятно горчиво-лют вкус. За предпочитане са по-младите, тъй като специфичният вкус е по-слабо изразен. Могат да се използват и като подправка на ястия с ориз или месо, в някои видове пица, сосове за паста. Като подправка се използват и семената на растението.

Когато се приготвя салата от листа на рукола, е добре те да се накъсват или нарязват с ножица, а не с нож. Ако листенцата са по-дребни, е добре да се използват цели.

Не е претенциозна за отглеждане. Сади се на открито рано напролет или през есента, обича полусенчести места. Реколтата е готова след 50 дни. Семената се продават в пакетчета от 17 г - в един грам има около 500.

ЕКСПЕРТЪТ: В нея има огромни количества витамин С,помага при преумора

"В България предлагаме рукола още от 1986 година. Първо я внесохме за менюто на хотел "Шератън". Почти не се търсеше от българи, освен от хора, живели в чужбина. Затова я прилагахме много внимателно и избирателно", разказа главният готвач на грандхотел "София" Жоро Иванов.

Според него тя е универсална гарнитура за меса и риби, съчетава се с почти всички зеленчуци. В руколата има огромни количества витамин С, затова помага при преумора. Масово у нас започва да се предлага по заведенията от 2000-2001 година, когато и кухнята ни бързо се настройва към всички европейски моди и тенденции в храненето.

Съветът на г-н Иванов е да подбирате възможно най-прясна рукола и да не я подлагате на сложна обработка. Просто я накъсайте в купата, а ако е дребна, може и цяла, и я овкусете със зехтин и оцет балсамико. Така е най-вкусна и най-витаминозна.

Поднесете като пастет

Продукти: 1 връзка рукола, 50 г тиквени семки, 200 г заквасена сметана, сол, черен пипер, лимонов сок

Приготвяне: Руколата се почиства, стъблата се отстраняват, а листата се пасират с тиквените семки. Заквасената сметана се разбърква go получаването на гладка смес и се овкусява със сол, черен пипер и лимонов сок. Сместа от рукола и тиквени семки се размесва със сметаната и се сервира.

Този "зелен пастет" се маже на филия хляб, но е вкусен и с пикантни палачинки или катми.

С печено телешко

Продукти: 100 г рукола и листа от салата фризе, 400 г телешко бонфиле, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. горчица, 50 г пармезан, 2 домата, сол на вкус

Приготвяне: Филето се посолява и се намазва със зехтин. Изпича се на грил по 3 мин от всяка страна. Нарязва се на ивички. Разбиват се зехтинът, оцетът и горчицата. Добавя се сол. Руколата се смесва с доматите, месото и тънки резенчета от пармезана. Залива се със соса.

Салата със сирене

Продукти: 1 връзка рукола, 80 г настъргано на едро ренде или на "люспи" сирене пармезан, 3-4 с.л. зехтин (extra virgin), сол

Приготвяне: Измивате, почиствате и подсушавате връзката рукола. Нарязвате я на около 1-1/5 см и я подреждате в чиния. Поръсвате със сол, после със сиренете и напръсквате със зехтина.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На младини зарязах професията заради ниските заплати КОЙ Е ТОЙ: Люси Иларионов е роден на 26 септември 1974 г. в Добрич. Той е актьор, певец в поп и попфолк стил, режисьор. Завършва НАТФИЗ в класа на професор Крикор Азарян. През 1997 г. излиза първият албум на групата UpDown, чийто основател и фронтмен е. През 2002 г. подписва договор с Пайнер.

Жестока свада в ефир си спретна екранна двойка на сутрешен блок в сръбска национална телевизия. Красивата водеща Наташа Милкович вдига луд скандал на колегата си Аца Стоянович в пряко предаване, което вдига рейтинга до небесата. Поводът е отсъствието на госта. Блондинката посочва партньора си за основен виновник за провала и го обвинява в

Смокини от Черна гора унищожават напълно рака на дебелото чрево на сръбския военнопрестъпник Воислав Шешел. Лидерът на Радикалната партия разкри на всеослушание, че прогнозите му за скорошна кончина са силно преувеличени и ще живее още дълги години. Докторът на правните науки 12 г. води съдебна битка на подсъдимата скамейка в Трибунала в Хага,