Бивш шеф на агенция и много бизнесмени в "Панама пейпърс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5484841 www.24chasa.bg
Павел Езекиев също е бил акционер в офшорно дружество.

Павел Езекиев, Йонка Гетова, Георги Симеонов, Васил Мирчев, Николай Китов и Желез Желязков са само част от българите, които са били директори или собственици на офшорни компании, регистрирани от “Мосак Фонсека”, стана ясно след публикуването на данните от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Павел Езекиев е беше шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции от 2002 до 2004 г., а днес е управляващ съдружник във фонд за рискови инвестиции.

Йонка Гетова е бизнесдама. Заедно със съпруга си Ангел имат фирма за медицинска техника. През последните години дружеството е сключило десетки договори с големи болници в страната за доставка или поддръжка на медицинска техника. Според документите от Панама Гетова е била акционер в Nova Medica Ltd от 14 май 2004 до 29 май 2014 г.

Евгения и Николай Баневи бяха първите имена от “Панама пейпърс”, които “24 часа” разкри.
Евгения и Николай Баневи бяха първите имена от “Панама пейпърс”, които “24 часа” разкри.

Николай Китов беше собственик на веригата “Техномаркет”. През миналата година беше екстрадиран в Италия заради разследване за данъчни престъпления.

Най-известният специалист по данъчно право - адвокат Тодор Табаков, е друг от юристите, чието име излиза като акционер в миналото в офшорната компания “Арамикс Дивелопмънт". Тодор Батков и Иван Тодоров са други негови колеги, които са участвали в регистрации на компании.

Георги Симеонов е управител на голямо дружество, което печели концесии за добив на подземни богатства.

В последните седмици “24 часа” разказа за 16 случая от “Панама пейпърс”, свързани с известни българи.

Досега разкрихме офшорното участие на бизнесмени, бивши политици и банкери като Младен Михалев-Маджо, Васил Божков, Чавдар Кънчев, Пламен Петров и майка му Гела Иванова, Николай и Евгения Баневи. 

Междувременно от НАП започнаха проверка по данните от “Панама пейпърс”. След като те бяха публикувани, френският икономист Жак Атали направи разделение на 3-те типа офшорни компании и собствениците им. То беше цитирано от бившия транспортен министър Пламен Петров в публикацията за негови фирми в данъчния рай: “Такива, които са извършили престъпления, други, които укриват данъци, и трети, които имат напълно легален бизнес.”

До името на Пламен Петров “24 часа” стигна чрез регистрация на офшорна компания, собственост на възрастна жена от кв. “Красна поляна". Тя се оказа неговата майка, на която той е прехвърлил дружества както в България, така и регистрирани на Кайманите. Самият Петров се е разкрил като собственик в други офшорки, които развиват мащабен бизнес в България. Всичко това обаче се случва, когато той не е заемал поста на транспортен министър от 2001 до 2003 г.

Не по-малко любопитен е случаят с директора на държавната Българска банка за развитие Билян Балев. Той се оказа собственик на Finco Grace с адрес на Британските Вирджински острови. Пред “24 часа” Балев заяви, че е декларирал офшорката пред Сметната палата, а задграничното му дружество менажирало яхта за 650 хил. евро. Балев е единственият засега българин, определен от “Мосак Фонсека” като политически ангажиран заради поста, който заема в държавната банка. Балев е направил искането за регистрацията от адрес в Монако. Според него лодката, която офшорката му е менажирала, вече е в процес на продажба, както вероятно ще се случи и с регистрираното на Британските Вирджински острови дружество.

Друг любопитен случай, който разкрихме, е свързан с трагичната смърт при катастрофа на младия брокер Станислав Томов. Неговата Votom Capital Management се занимавала с управление на пари и инвестирането им на борсата в Чикаго. Десетки негови приятели и познати инвестирали средства, но Томов умира при мистериозна катастрофа с мерцедеса си на магистрала “Хемус”. След това майка му и баща му водят дълга кореспонденция, за да открият сметките, където са парите, за да се разплатят с кредиторите на сина си. Те подробно разказаха за казуса пред “24 часа”.

Още по темата: 

Разследването на данните от Панама става на две нива

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина