Режат помощи на бедни за неплатен ток

https://www.24chasa.bg/Article/548657 www.24chasa.bg
Снимка: Марин Каравелов, архив "24 часа"

Електроразпределителните дружества вече ще пращат на социалните дирекции списъци с бедните, които не са си платили тока, въпрекиче държавата ги подпомага целево. Новата наредба за енергийните помощи освен това предвижда, ако подпомаганите харчат парите си за друго, да ги връщат с лихва.

Подаването на молбите за енергийни помощи тази година започва на 1 август и приключва на 31 октомври. При отопление с ток и парно се прилага последната платена фактура. До 20 дни социалните правят анкета и след още седмица се решава дали молителят е одобрен.

Сумата, която държавата предвижда да отпусне, е 276 лв. за целия сезон.
Хората, които са на парно, няма да вземат пари на ръка. Социалните дирекции ще превеждат помощите направо на теца.

Тези, които през зимата ще разчитат на твърдо гориво, могат да избират между помощ на ръка или директно плащане от държавата на посочен от тях търговец. Предпочелите втория вариант са длъжни до 20 ноември да представят заповедта си за отпусната помощ в харесаната фирма. Търговецът пък трябва да достави въглищата или дървата до 30 ноември.

Близо 300 000 социално слаби се очаква да получат енергийни помощи тази зима, каза министър Тотю Младенов. За целта ще бъдат нужни около 75 млн. лв., колкото и миналия сезон. Въпреки поскъпването парите щели да стигнат, тъй като 80% от бедните са на твърдо гориво.