Скандална схема пусната отново в последния ден на Калфин с 30 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5487780 www.24chasa.bg

Зорница Русинова ще е новият социален министър?

В последния ден на Ивайло Калфин в социалното министерство подчинената му Агенция по заетостта отвори пак скандална схема за наемане на безработни.

По нея фирми се субсидират да наемат неграмотни, възрастни и дългосрочно безработни. “Обучение и заетост” бе спряна преди Великден от Калфин след публикации на “24 часа”, които разкриха как са финансирани току-що създадени фирми на принципа “пръв по време”, като срокът за кандидатстване реално бе 2 часа. 8 млн. лв. бяха раздадени на 157 фирми.

Сега схемата тръгва наново с ресурс от 30 млн. лв., парите пак ще се раздават на принципа “пръв по време, пръв по право”.

Зам.-министър Зорница Русинова от ГЕРБ е фаворитът за поста на Калфин, научи “24 часа”. Тя единствена от 4-мата му замове не подаде оставка с него. Било вариант и вицепремиерът Томислав Дончев да получи ресора.

При рестарта на схемата сега има ограничение да се наемат само по 6 субсидирани безработни от 1 компания. Освен това заявките няма да се подават в електронната система, а по имейл. Парите са разделени по квоти по области. Критериите са равнище на безработицата с тежест 40%, безработни над 29 г. с тежест 40% и заявки от фирми с тежест 20%.

Най-много пари - 1,7 млн., отиват за Пловдив при безработица 7%. София-град с безработица 2,8% е на 3-о място с 1,5 млн., след нея са области с безработица около 19% като Сливен и Монтана и Видин с 22%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,