Поскъпват делата срещу чиновници

https://www.24chasa.bg/Article/548864 www.24chasa.bg
Административните съдилища са залети с жалби срещу чиновници, някои от оплакванията са абсурдни. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Делата срещу чиновници - държавни и общински, със сигурност ще поскъпнат. Няма как да останат сегашните изключително ниски такси - 10 лв. за граждани и 50 лв. за фирми.

"В никакъв случай не става въпрос да ударим по джоба обикновения човек, когото и без това чиновниците са ощетили с незаконна заповед например", увери Константин Пенчев, шеф на Върховния административен съд, който решава окончателно всички спорове на граждани и фирми с централната и местната власт.

Но има дела за стотици или милиони левове - за обществени поръчки и концесии. "Фирмите, които ги водят, изобщо не са бедни, а са безспорно богати.

Обръщат се към съда не заради чиновнически произвол, както е при обикновените хора, а кой търговец е по-добър за осъществяване на обществената поръчка. Когато обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията конкурсите, плащат много сериозни такси, а в съда - 50 лв.", подчерта Пенчев.

Същото важи и за данъчните дела - срещу 50 лв. магистратите решават дали фирми дължат или не милиони левове на хазната, трябва ли да им бъдат възстановени стотици левове ДДС.

Един от възможните варианти е в тези случаи таксата да е процент от сумата, за която се спори. Така е не само при производствата пред Комисията за защита на конкуренцията, но и при гражданските дела.

"Съдебната власт няма и не може да забогатее от таксите, но те трябва да са адекватни на услугата, която се търси", категоричен е Пенчев.

Сегашните 10 лв. такса трудно стигат за хартиената папка, в която се слага делото, за листовете хартия, на която се принтират протоколите от заседанието, решението и други актове, постановени от съдията, за тонера.

Никой не се наема да изчисли колко е стойността на интелектуалната услуга по едно административно дело. За да отсъди правилно, съдията трябва да познава добре не само българските, но и европейските правила.

Атакува ли се пък заповед на министър или шеф на агенция, жалбата се разглежда от трима висши съдии. Решението им се атакува пред 5-членен състав. След това се обсъждза от седем топмагистрати, защото недоволната страна почти не пропуска възможността да иска възобновяване на процеса. Така на практика с жалбата са ангажирани 15 висши административни съдии.

Вдигнат ли се таксите по делата срещу властта, ще намалеят и случаите, при които граждани злоупотребяват с това си право. Административните съдилища, а и не само те са залети с какви ли не жалби, включително и налудничави, но си губят времето да ги четат и пишат решения по тях, защото законът ги задължава.

"Във всички европейски държави с изключение на България има механизми за възпиране, намаляване на делата във върховните им съдилища. В някои страни се изисква гражданинът или фирмата задължително да си наеме адвокат. Когато юрист готви документите, съдът ще бъде сезиран за нещо, което поне на пръв поглед изглежда незаконно, а не за нещо абсурдно", обясни Пенчев.

Изискването за адвокат по никакъв начин не ограничава достъпа до правосъдие и не нарушава правата на гражданите. Това е постановил Европейският съд за правата на човека в Страсбург, пред който това условие е било атакувано, но неуспешно.

В други европейски държави пък се налагат глоби на граждани и фирми, които неоснователно, за щяло и не щяло сезират върховните си съдилища.

Съдебните такси не само по административните, а по всички дела не са увеличавани отдавна. Опит за вдигането им бе направен през 2004 г., но Върховният административен съд го отмени, защото скокът им не бе съобразен с доходите и имуществото на гражданите и нарушаваше гарантирания им от конституцията достъп до правосъдие. Сега се обмисля ново увеличение заради тежкото финансово състояние на магистратурата.