ДАНС изгони мафиота Костя Циганов, издирван цели 17 г.

https://www.24chasa.bg/Article/549338 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН ЦИГАНОВ

Особено опасна група руснаци с израелски паспорти, са били изгонени от страната.

Константин Циганов-Костя, Андрей Панпурин, Леонид Беренбаун, Роман Мирецки-Брилянта, Офер Мирецки и Анатолий Дремлюг са били експулсирани със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев.

Това се е случило много скоро след арестите по операция "Октопод", научи "24 часа". От агенцията отказаха информация по случая.

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев ще насърчи набедените си служители да съдят депутатите от РЗС.
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев ще насърчи набедените си служители да съдят депутатите от РЗС. СНИМКА: “24 ЧАСА”

От групата най-известен е Константин Циганов. Той е лидер на Уралмашевската престъпна групировка в гр. Екатерининбург.

Циганов, както и Панпурин са издирвани от Русия чрез Интерпол с черна бюлетина, която се прилага към хора, търсени за много тежки престъпления, включително и убийства.

Москва е по дирите на Циганов цели 17 г., след като бяга оттам през 1993 г. и се укрива в Обединените арабски емирства, в Турция, Кипър, като накрая се установява в България.

Роман Мирецки-Брилянта е известен у нас като милиардер, свързан с "Химко". Офер Мирецки и Анатолий Дремлюг пък имат бизнес със строителство на молове във Варна.

Според информация на "24 часа" поводът за изгонването на шестимата руснаци бил, че са организирали изпълнението на мокри поръчки. Някои от тях са били и с българско гражданство, което им е било отнето преди експулсирането.

Общо 124 души са били наказани от ДАНС само от началото на 2010 г. Това пък бе записано в официално съобщение на агенцията. То бе разпространено вчера - ден след като депутати от РЗС обвиниха, че в ДАНС се назначава шуробаджанашки, а висши началници прекаляват с алкохола.

В отговор вчера от агенцията съобщиха, че ръководството застава зад набедените служители и ще насърчи всеки засегнат от тримата депутати да заведе дело срещу тях.

ДАНС ще сезира и прокуратурата, както и председателя на Народното събрание.

В съобщението до медиите се казва, че със 700 души по-малко, съкратени тази година заради намаления бюджет, агенцията е свършила почти два пъти повече работа.

Всеки месец ДАНС е организирала по 116 операции срещу 55 за 2009 г. За различни престъпления са били образувани 302 досъдебни производства и 98 прокурорски дела.

 

Спират източване на 200 млн. ДДС през 150 фирми

Източване на ДДС на стойност повече от 200 милиона лева е било предотвратено в резултат на операции на ДАНС от началото на 2010 година. Въпросните схеми са свързани с много известен бизнесмен с интереси в енергетиката, стана ясно вчера.

При две разследвания на агенцията са били разкрити цели 150 търговски дружества, регистрирани единствено с цел да се източва данък добавена стойност.

В резултат на работата на ДАНС от началото на годината са били запорирани пари и имоти на разследвани българи и чужденци за 80 милиона лева.

Отделно агентите са пресекли опит за изпиране на 1 милиард лева. Става въпрос за схема, за която се разследва финландката от руски произход Елизабет вон Месинг. Според ДАНС жената е получавала огромни суми с банкови преводи от Русия, които тя е превеждала от своя страна в офшорни зони в Кипър, Дубай и Хонконг. Елизабет вон Месинг беше задържана, но по-късно бе освободена срещу парична гаранция.