Месата без соя, вече с имена на планини

https://www.24chasa.bg/Article/550559 www.24chasa.bg
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

Кебапчетата от месо, а не от соя, ще се казват "Стара планина", съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Както "24 часа" писа, в тази група ще влязат общо 9 отраслови стандарта - за кюфте, кебапче, карначе, кайма, сурова и варена наденица, кренвирш, варен колбас и шпеков салам.

Изискванията ще бъдат готови до 20 юли, обеща Найденов. Над тях се трудела работна група от асоциацията на месопреработвателите, ДВСК и ветеринарният институт.

Министърът отново уточни, че не става дума за БДС, защото процедурата за тях щяла да отнеме много време. БДС имало само за българското кисело мляко, но приемането му продължи над 2,5 години.

След тези 9 продукта ще има стандарти и за още месни деликатеси, те ще бъдат обединени в други "планини", обясни Найденов.

Да се забранят трансмазнините във всички храни, а не само в млякото, поискаха пък вчера от асоциация "Активни потребители". Освен в сиренето и кашкавала растителните масла не трябвало да присъстват и в сладоледа, вафлите, шоколадите, чипса, баничките и пр. (24часа)