До 1 септември мерки или оставки

https://www.24chasa.bg/Article/551617 www.24chasa.bg
Остри критики към икономическия екип за несправянето с кризата отправиха Иван Костов и Мартин Димитров вчера. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Премиерът да даде на министрите от икономическия си екип срок до 1 септември да предложат приложим план за излизане от кризата и ако те не се справят, да подадат оставки. Това поискаха лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров на брифинг за 1 г. на кабинета “Борисов”.

Критиките на сините били към всички министри от икономическия екип без изключение, затова Костов не каза имена.

Десните се разграничиха от кабинета и обявиха, че той не се справя с кризата и тя се задълбочава. Обяснението е специфична политическа некомпетентност, отсъстват досиетата, представата как се е развивал един проблем и какво изисква като решение, допълни лидерът на ДСБ. И напомни, че ГЕРБ не е преживял двете кризи и “води летоброене от миналото лято”. Затова препоръча на кабинета “да прочете как сме се справили с предишните кризи”.

МЕНДА СТОЯНОВА
МЕНДА СТОЯНОВА

При управляващите има и страх, защото реформите се плащат много скъпо, заяви още Костов. Неправенето на реформи се плаща още по-скъпо, допълни го Димитров и даде за пример управлението на НДСВ.

Сините лидери не изключиха опасността от намаление на пенсии и заплати в края на годината или догодина. Това е най-големият ми кошмар, заяви Костов.

Десните ще продължат да подкрепят ГЕРБ в борбата с организираната престъпност и “изтръгването на държавата от лапите на мафията”.

Костов се обяви за пламенен защитник на лансираната от брата на Асен Агов идея НИМ да се премести в ЦУМ. “Той няма инфраструктурата за мол, но от там минават всички туристически групи - колко му е да ги заведеш да видят Панагюрското съкровище на самия пъп на София”, коментира лидерът на ДСБ.

Тази идея е изцяло на ДСБ, да не стане грешка, много е екстравагантна, разграничи се Димитров.

ГЕРБ вади контра US статия

Със статия за стабилността на България, публикувана вчера в “Уолстрийт джърнъл”, отвърна вчера на сините критики шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Колегата й Делян Добрев дори цитира авторитетното икономическо издание, че “българската икономика, изглежда, се стабилизира и се справя с кризата по-добре от повечето си съседи”.

Не сме съгласни категорично, че икономическите министри не си вършат работата и нямат визия за излизането от кризата, отсече Стоянова. Тя дори натърти, че на фона на случващото се в Гърция и Румъния, България е остров на финансова стабилност. И призова сините да предложат конкретни мерки за справяне с кризата.

С актуализацията на бюджета бяха съкратени над 900 млн. лв. от разходите в администрацията, а над 350 милиона вече са разплатени на бизнеса, обясни Стоянова.