Абитуриенти държали в 1-и клас за последно химикалка

https://www.24chasa.bg/Article/551667 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Обидно много за училището ни бисери се появили в кандидатстудентските тестове в Благоевградския университет.

Проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски, автор на темата за есето, е ужасен от неграмотността и бедния език. Всеки пети от 2517 кандидат-студенти има двойка по български в ЮЗУ "Н. Рилски".

Абитуриентите ни са писали за последно с химикал в първи клас, после минали на компютър, убеден е професорът.

"Изтеглиха “Добрата дума, която забравяме в кризата”, а на мен ми се искаше да се падне “Ако животните можеха да говорят”, каза Ракьовски. Кандидатите пишели на уличен, жаргонен език, така както говорят.

Имали ограничена обща култура, разсъждават тривиално, банално и не може да се разбере дали това е запис от разговор на маса или текст, съставен в зала за изпит. Някои не употребявали препинателни знаци. “Писали са, както Софроний Врачански житието си - без абзаци, точки, начало и край на изречения”, ядосва се преподавателят.

Почерците са необработени, нешлифовани, личи, че е липсвала тренировката", казва професорът. Вече е спрял да си вади бисери, защото смята, че с публикуването им нищо не се променя. Всички ги четат, смеят се, и неграмотността се повтаря следващата година.

- Не знам коя е добрата дума. Те са две.

- Заради кризата хората са готови да извършат лош подвиг.

- Никой никога не е застрахован да направи нещо добро.

- Добрата дума ще те накара да се усмихнеш и засмееш.

- Добрата дума отваря врати, които не бихме си и помислили.

- Дори и нищожно да звучи: добра дума-железни порти затваря.

- Не може нация, която пие бира, да дава акъл на нация, която отрезнява с бира.

- Всеки гледа да прецака другия до себе си.

- Кризата е подтискаща и обременителна.

- В днешно време парите са водещ фактор за пребиваването на човека.

В Търново най-зле е икономиката

В Търново най-зле е икономиката, където повече от 50% от кандидат-студентите изкарали двойки на темата “Брутен вътрешен продукт и неговото измерване”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси