Георги Гергов: Ще дам ЦУМ на държавата без стотинка

https://www.24chasa.bg/Article/555502 www.24chasa.bg

 Eмблематичният за столицата търговски център ЦУМ да стане музей.

Тази идея започна да се обсъжда миналата седмица. Лансира я лидерът на ДСБ Иван Костов, който обясни, че магазинът не е конкурентен на съвременните молове, но сградата е идеална за експонатите на Националния исторически музей.

В момента той е далеч от сърцето на града - в кв. Бояна. Ако се премести в центъра, щял да бъде на ключово място и да се охранява лесно. Костов разкри, че идеята е тръгнала от проектанта Владимир Агов, брат на депутата от ДСБ Асен Агов.

В интервю за "24 часа" в петък проектантът обясни, че ЦУМ е идеалният център за експозиция, която да представя националната значимост на историческите дадености на ларгото. Агов обясни, че е срещнал подкрепа от главния архитект на София Петър Диков и министъра на културата Вежди Рашидов.

Ескалаторите на ЦУМ привличат стотици посетители след откриването му през април 1957. Търговската площ на магазина е 15 500 кв. м, а общата застроена - 36 253 кв. м.
СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И АРХИВ
Ескалаторите на ЦУМ привличат стотици посетители след откриването му през април 1957. Търговската площ на магазина е 15 500 кв. м, а общата застроена - 36 253 кв. м. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И АРХИВ

Преди 3 месеца разговарял и със собственика - пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Той купи ЦУМ на 19 октомври 2004 г. за 20 млн. евро от британската "Риджънт пасифик груп". В момента магазинът е собственост на синовете му Тодор и Цветомир.

"24 часа" потърси Гергов, за да обясни как гледа на идеята да се раздели с ЦУМ.

- Г-н Гергов, как гледате на идеята, лансирана от лидера на ДСБ Иван Костов, Националният исторически музей (НИМ) да се премести в ЦУМ?

- Тази идея не е спонтанна. В първия момент се чудех какво се крие зад инициативата на Костов, но не можах да отгатна нищо, дори и задкулисно. Това е един вид или вдигане на топката, или продължение на нашето предложение на съвета на директорите на панаира още в самото начало. То беше депозирано в Министерския съвет и в Министерството на икономиката и беше за увеличаване капитала на панаира и за изпълнение на инвестиционната му програма за 5 години напред.

Предложихме, вместо да строим нови сгради, да търсим партньорство или да купим акции от експото, да апортираме ЦУМ Експото не е на подходящото място. На нас ни трябва изложбен център, който няма нищо общо с панаира, сега виждате, че в НДК и експото това не се получава.

Тъй като панаирът е световноизвестна компания, получаваме много предложения за изложения, които е добре да се случват в центъра на града. Тогава направихме предложение да апортираме ЦУМ и там да правим изложбите за филателия, картини, скулптури, бижута и диаманти.

Знаете, че миналата есен в панаира бе експонирана рокля от диаманти, която струваше 2,5 млн. Тогава панаирът бе във възход, икономиката бе в друга ситуация, нямаше я световната криза.

- Какво стана с това предложение?

- Виждате, че те промениха цялата идея пред ЦУМ - от изграждането на паркинг за 700 автомобила, те решиха да изложат експонатите, които не могат да се преместят на друго място. Четох какво казват Фандъкова, главният архитект и Божидар Димитров - има логика в цялата работа.

- Защо според вас СДС определи предложението като нелепо и смешно?

- Защо не приемете, че това е част от играта? Дават оценка от 15 млн. лв. за ЦУМ. Те са политици. Има си експерти, които ще определят цената, това е.

- Някои сини депутати интерпретираха идеята като спасяване на губещо предприятие с държавни пари. Самият Иван Костов повтори също, че ЦУМ е на загуба.

- Нищо не могат да спасяват, никой не ги е молил, не ме интересуват мненията им, това е частен имот.

Направил съм си предложението до бившия министър Румен Овчаров, после и на Петър Димитров, стои на бюрото и на сегашния министър. Направили сме го чистосърдечно с ясното съзнание, че един път изпълнява инвестиционната програма, втори път е необходимост за нас, това е бизнес, като имам брада, ще си намеря гребен. На никого не е работа да дава оценки на моя бизнес.

Как ще е губещ ЦУМ? Вярно, че има пропуснати ползи около строителството край магазина, вярно е, че кризата оказва своето влияние, но в крайна сметка, ако има проблеми, те са си мои и на хората, които са наели вътре площи.

Вярно е, че им харесва и им се ще на хората, които разбират - ето министър, кмет, архитект казват: с тези разкопки и ценности ще бъде добре да затворим цикъла. И това е правилно. Но трябва да говорят с мен.

- Каква точно е вашата идея за магазина?

- Да остане партерът за изложбен център, където да са всички неща, свързани с историята на сградата, там да има подвижни изложения от други градове, от света дори. Партерът да бъде и с комерсиална насоченост и там панаирът да си запази някакъв бизнес. Другите четири етажа да останат за музей. Идеята е да го дадем безвъзмездно на държавата.

- Готов сте да отстъпите ЦУМ на държавата без пари ли?

- Да, безвъзмездно, а в замяна инвестиционната ни програма да се счита за изпълнена. Без държавата да се бърка за това, всички ще са доволни.

- Доколко е подходяща сградата за нуждите на НИМ?

- Питайте специалистите. Тя е 40 000 кв. м и е поне 5 пъти повече от това, в което се помещава музеят в момента.

- Защо бе отхвърлена идеята ви ЦУМ да се апортира в Международния панаир?

- Защото "Пълдин Туринвест" щеше да има повече проценти от държавата. Навярно са били против или просто не са го взели под внимание.

- Правена ли ви е оферта от страна на държавата за ЦУМ?

- Не, никой не е разговарял с мен, аз съм им направил оферта и тя е заведена в деловодството.

- На колко оценявате имота?

- Купил съм го преди 7 г. за 74-75 млн. лв. Сега съдът ще го оцени, ако го оценят за 2 милиона, ще го апортирам за толкова, ако искам. Ако уйдисва на мен, на общината, на държавата, ще вземем решение, ако пък не е изгодно, ще се откажем.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо