Царят каза: Извини се на Милен за яхтата, иначе падаме

https://www.24chasa.bg/Article/555523 www.24chasa.bg
СНИМКА: СТОЯН НЕНОВ, РОЙТЕРС

С министър-председателя Бойко БОРИСОВ разговаря Борислав ЗЮМБЮЛЕВ 

- Г-н Борисов, вярно ли е, че има сигнал за покушение срещу вас? Бил подаден от приятелски служби и докато МВР следило въпросната група заради вас, попаднало на улики за убийството на Юри Галев и още шестима, сред които и шуменският бизнесмен Румен Рачев.

- Мисля, че и в Търново едно убийство ще излезе веднага, а що се касае за другото, само мога да кажа, че много повече за Цецо се тревожа, отколкото за себе си, защото аз съм свикнал с това вече 10 г.

- Защо, има ли сигнали за Цветанов?

- Тази тема няма да коментирам, защото нито е редно, нито е правилно, нито читателите ги интересува. Факт е, че срещу много тежка организирана престъпност и много кървави хора ще бъдат повдигнати обвинения. Сиреч процесът в борбата с престъпността е необратим.

- Наистина ли е замесен сумистът Петър Стоянов? Той е видна фигура, съветник е в Народното събрание.

- За съжаление, да, но тече съдебен процес и всяко мое изказване в някаква посока би могло да се използва от адвокатите.

- Не говорете за процеса, но кажете защо всякакви хора имат карти на съветници в парламента и други институции и ги размахват наляво-надясно?

- За вашите читатели ще кажа, че на пръв поглед е доста безобидно да направиш някого съветник. Но това дава голямо предимство и точно заради него те се борят да вземат карти за съветник. Когато те спрат полицаи за проверка, те просто стават по-небдителни, когато се легитимираш като съветник. Нямат вина за това - по презумпция, за да станеш съветник, трябва да си проверен. Някой депутат или председател на комисия да те е назначил за такъв. Затова според мен са вземани тези карти. Не че ходи в парламента да съветва.

- Не може ли просто да нямат карти?

- Разбира се, че може. Съветникът не става такъв, за да се легитимира. Аз ти благодаря за този въпрос, защото, като свършим интервюто, ще говоря с г-жа Цачева и ще я помоля този регламент да го прегледат. Не виждам никакъв смисъл да се дават такива карти. Допускаме, че вие сте мой съветник. Защо другите хора трябва да знаят, пред кого ще се легитимирате с картата?

- В доклада от Брюксел има един израз, който очевидно много ви харесва - политическа воля. Но на мен ми се струва, че прекалено лесно разкривате тежките престъпления. Това само на политическа воля ли се дължи?

- На първо място е политическата воля. Аз съм бил главен секретар. Цветанов ми е бил помощник и с почти всичките тези момчета сме работили, но никъде не сме усещали политическата воля. Каква е разликата сега? Първо си спомнете проведения разговор с прокурорите. Той бе публичен. Казахме им, че няма да пипаме прокуратурата. Тогава се чуваха гласове тя да дойде в изпълнителната власт, както е в много държави. Това, което налагаме в момента, е институциите да работят самостоятелно, спокойни и безкомпромисно по всички имена - кметове, министри от ГЕРБ, повдигат се обвинения, водят се разследвания, никой не ги парира. Затова политическата воля е много важна. А иначе това е дейността, която и аз разбирам най-много, и Цветанов също. На ден се чуваме по 10-15 пъти поне. Докладва ми за всяка разработка, за всичко, което правят. Събирал съм ги тук и в моя кабинет, особено вечер след 9 часа. Те са 5-6 човека началниците и мисля, че са много добри и на БОП, и на СДВР, и главният секретар, и няколко регионални директори на София-област, на Бургас, Пловдив, Варна. В ДАНС, да чукна на дърво, една година няма скандал, няма изтичане на информация. Тихо, безшумно, действа по закон.

- Когато вие бяхте главен секретар, имало ли е случай, когато не е имало политическа воля? МВР иска да прави нещо, но не му дават от горе.

- Веднага давам най-известния случай, заради който си подадох оставка. Значи имаш контрабандист номер 1 Иван Тодоров-Доктора, имаш финансов министър, парламентарен шеф, транспортен министър и перач на пари Амигото. Играят карти на яхта в Монако и гледат заедно състезания. Не можеш да кажеш, че тези хора случайно са се събрали там. Тогава, като отидох при тогавашния премиер и докладвах всичко, думите му бяха: “Ами трябва да им се извиниш, защото иначе ще падне правителството.”

- Така ви каза Симеон?

- И аз отидох и си дадох оставката. Предполагам, че той осъзна колко по-сериозен може да стане проблемът. Няма да крия, че с две чужди служби правих това. Няма да ги споменавам, но две големи европейски служби със СРС-та бяха прехванали разговорите на босове от типа на Косьо Самоковеца, Иван Тодоров-Доктора. Там дори има протокол, който впоследствие даже прокурорите се бяха уплашили да протоколират. Имаше изказване на Иван Тодоров, че това пожарникарче първо ще го свалят, после ще го бият. Ето това е липса на политическа воля. Ако това сега на мен ми го докладват, не дай Боже да ми се случи, всички по веригата незабавно ще бъдат най-малкото отстранени и възложено разследване кой им е платил билета, защо са там, случайно ли е, как са се организирали, кой ги е завел. Защото има и версия, че е случайност, подведени са. Окей. Разследване до края. Ето един случай, защото е известен на медиите.

- Кои са били на тази среща в атинския хотел, за която писахме?

- Само ще кажа, че е истина, защото дойде като информация от една от най-големите служби в света. И нищо повече няма да кажа. Просто го казвам в подкрепа на вестника ви, да не кажат, че си измисляте.

- Утре става една година, през която управлявате. Сякаш си спечелихте доста врагове.

- Не останаха приятели.

- Имам чувството, че си отваряте ненужни фронтове. Намразиха ви хората с отпуските, тези в предпенсионна възраст, провинциалните актьори, на оперетата сопраните. Сякаш имате някаква фиксация да правите реформи и съкращения на всяка цена, от които вредата е повече от ползата?

- Ще бъда пределно откровен с вас. Всъщност думата реформа на практика значи съкращение и рязане на разходи. Няма как да задоволим хората. Винаги тези 20%, на които им се съкращават работните места, семействата им, близките им няма да ме обичат. Но това става в цяла Европа и сме длъжни да го направим. Ето последния театър, на който бях в "Сълза и смях" - 4-5 души ни забавляваха по фантастичен начин (Борисов говори за постановката “Вражалец” - бел. ред.) Толкова пот и енергия, колкото Рачков изкара в това представление, не сме правили националният отбор по карате на тренировка. То не бяха скокове, лицеви опори, действително той е един невероятен талант. Даде толкова от себе си, затова ги аплодират хората и него, и Нейков и им е пълна залата. За театрите, които ще бъдат преструктурирани, няма друг критерий освен публиката. Тези, които за съжаление не могат с таланта си да пълнят залите, да си търсят друга работа. Освен това театрите са проблем на местната власт. Щом в Пловдив искат опера, кметът да излезе и да каже на гражданите - от вашите заплати ще вземаме 2 или 3 лева за опера. Да видим дали тогава ще има подписка. Първо ще кажат: чакай, аз колко пъти ходих на опера. Като кмет на София преструктурирах театрите и те работят перфектно. Аз съм за това - тези, които работят повече, да вземат повече. Рачков и 10 000 лева да вземе, да ме извиняват, че го ползвам за пример, но ме удиви колко енергия вложи това момче в една постановка само. Ами пак са му малко. Футболистите от националния отбор не се потят толкова, колкото той на една постановка. Какво заварихме с отпуските? Абсолютно безобразие. Е, как 2001-а не почивал, 2002-а не почивал, 2003-а не почивал, 2004-а, 2005-а, събрал 300 дни отпуска. Това железни хора ли са? Какви са?

- Как оценявате годината, в която управлявахте? Успешна, трудна, провал?

- Изчаках да дам оценките си на базата на оценките, които по принцип се дават за България, защото те са най-обективни. Сега сам разбирате, че ако накарате един ученик да си даде сам оценка, той какво ще си напише? Най-високата оценка. Опозицията ще казва - нищо не правят. Ние ще казваме: направили сме всичко. Това е нормално. Затова има обективен критерий. Това са докладите на Брюксел- междинният и годишният. Тонът на доклада, оценката му е, че нещата в България са много различни - борбата с престъпността, с корупцията и в политическата воля. Вторият критерий е докладът на Американския департамент. В него са посочени същите думи - има политическа воля за борба с наркотиците, борба с трафика. Следващият критерий - да видиш как са съседите. И Румъния и Гърция отидоха на възможно най-тежките данъци - на тавана на ДДС. Ние останахме на същите данъци, на които бяхме, и така българските граждани усещат кризата по-леко. Най-големите кредитни агенции в света вдигнаха рейтинга на България. Следваща оценка - това, че в европейския доклад мерките, препоръките и напредъкът на България не са привързани към присъединяването ни в шенгенското пространство. Имаше такава опасност при предишното правителство. Сега отпадна. И аз се надявам на 12 октомври, когато дойде толкова чакан и скъп гост за България, какъвто е канцлерът на Германия г-жа Меркел, тя да даде сигнал за България за присъединяването ни към Шенген. Това са ясните знаци. Малко като децата сме, за съжаление, но когато детето ти е добър ученик, когато виждаш, че се старае, му купуваш сладолед или колело и го стимулираш. И обратното, когато е недисциплинирано, палаво, лошо, не се учи, почваш да му налагаш финансови мерки - не му купуваш колело. Това ни го показват с пускането на европейските пари - парите ги спряхме, защото не се стараеха другите, сега ситуацията е друга.

- Да, някои неща се променят, но магистрали още нямаме.

- Това е следващият критерий. Знаете, 20 години след революцията не може да почне строежът на магистрала "Тракия". Сега, ако отидете, тя се строи. Аз съм обещал на българите в средата на 2012 г. магистрала "Тракия" да работи. Магистрала "Люлин" ще работи. Магистрала "Марица" на 15 август ще пусне 32 км и веднага стартираме следващия лот. Радостният сигнал, който завчера Плевнелиев ми донесе от Брюксел - досега не разрешаваха магистрала "Хемус" да се прави с европейски пари, защото не е коридор, дали са първия положителен сигнал, че може да ни вкарат в европейското финансиране. След година и половина, това също е моя заслуга, ще пуснем метрото от Обеля до “Черни връх”. Ако на някого това му звучи самохвално, да си припомни, че 20 години това не беше правено от куп правителства. Освен това действително в първите няколко месеца министрите се стъписаха. Не очаквахме такова чудо. Пътната агенция я намерихме с 300 млн. задължения. Цяла година в условията на финансова криза трябва да пълним дупката на предишното правителство - 300 млн. А да не забравя догодина 1 юни - 20 години само се приватизираха спортни зали, сега направих една в "Кремиковци" и Казичене - прекрасна. На 1 юни догодина София ще има спортна зала. Вече байракът се вее. Сиреч не говорим за химери.

- Ще има ли втора актуализация на бюджета?

- В средата на септември ще вкараме бюджета за 2011-а. Така че за каква актуализация говорите?

- А какво ще правите 20 000 кебапчета, които сте спечелили на тенис?

- Всеки, който ме познава, знае, че аз от тениса изкарвам храна преди всичко или пари. И професионалисти, и аматьори, които играят тенис, знаят, че в Банкя винаги залагаме, винаги има огромен заряд и интерес. Аз с въпросния г-н Орлин Попов не се познавам. Но беше преди миналите избори, преди година и половина беше предложил да играем на 1000 кебапчета. Тук не е въпросът, че някой ще ти докара табли с кебапчета. Тук въпросът е емоционален. Сега му се смее цяла България, като чете, че е паднал. Не си представяйте , че ще с една да броя дали са 19 000 кебапчета, или 20 000. Това е повече залог пред хората. Ние играем и за по 5 лева. Но тези 5 лева се сервират на една маса. И този, който е паднал, ги носи, навива ги на фунийка и ги мушка в мрежата на ракетата. Аз, като падна, навеждам глава, плащам и броя плочките на тротоара, за да не мисля. Към колата и изчезвам веднага. Защото се ядосвам много. От една година не бях играл. Като премиер не ми остава време. В събота ми бе за пръв път. Той е много добър, много по-млад е. И като дойде, бе толкова самоуверен, че ще ме бие. И вика: защо да играем на 1000, а не на 10 000? Аз му казах, че човек трябва да играе на това, което може да даде, а не на това, което му се иска да вземе. Той ми казва:“ Ако те е страх.” Е, викам, щом е така. И го бих на 0. И те не са 20 000, те са 30 000 кебапчета, защото нулата е двойна, сиреч 20 000 от първия мач. А на реванша, който поиска, пък го бих 9:2. Това са още 10 000 кебапчета, общо 30 000. Цяла България ще му се смее, и в Барселона ще му се смеят. И Ицо Стоичков най-много ще му се смее.

- Какво ще ги правите кебапчетата, ако утре стоварят едно хладилно камионче?

- Е, ще ги пратя на социалните домове, и готово.

- Санкцията на Лъчезар Иванов не е ли прекалено голяма за провинението му? Не че то е малко, разбира се. Но само заради това ли загуби позициите си в ГЕРБ?

- Нека да приемем, че това е превантивна мярка. Да, тежка е санкцията, но ако към човек, който ми е бил лекар, не я бях приложил, всички в ГЕРБ щяха да кажат: "За едни може, за други не може."

- Защо ви се обтегнаха отношенията със Слави Трифонов, бяхте толкова близки?

- Аз нямам вина за това. Той преценява как да си води шоуто, аз няма да се меся.

CV

* Роден на 13 юни 1959 г. в Банкя

* След 1978 г. Бойко Борисов е активен състезател по карате (притежава 7-и дан, черен пояс).

* Той е председател на Българската федерация по карате, дългогодишен треньор на националния отбор, както и международен съдия

* На 1 септември 2001 г. е назначен за главен секретар на МВР

*От октомври 2005 г. е избран за кмет на София lНа 27 юли 2009 г. е избран за министър-пред-седател в 87-ото правителство на България, излъчено от ГЕРБ

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар