С 2 млн. лева може да олекне Ахмед Доган

https://www.24chasa.bg/Article/561665 www.24chasa.bg
Димо Гяуров, наследникът му начело на комисията Валентин Николов (вляво) и Николай Коцев подкрепиха обвинението в конфликт на интереси срещу Доган. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Отнемане на близо 2 милиона лева и отделна глоба до 3 хиляди грозят лидера на ДПС Ахмед Доган. Той ще олекне с крупните суми, ако Върховният административен съд го обяви за нарушител на закона за конфликт на интереси по нашумелия като “Цанков камък” скандал.

Той разкри, че като консултант по 4 бъдещи хидроенергийни проекта Сокола е получил 1,5 млн. лв. хонорар от Института за строителство и минно дело. Без удържаните данъци възнаграждението възлиза на точно 1 955 830 лв.

Според доклада на парламентарната комисия за борба с корупцията Ахмед Доган е бил длъжен да отрази този свой извънреден доход в декларацията си за конфликт на интереси. След злополучния провал на нейното първо заседание в четвъртък и спешната намеса на премиера Бойко Борисов документът вчера все пак бе гласуван в комисията и изпратен във ВАС.

С 2 млн. лева може да олекне Ахмед Доган

Магистратите имат последната дума дали лидерът на ДПС е нарушил закона. Ако те потвърдят становището на депутатите, “възнаграждението, получено за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит, се отнема в полза на държавата”, пише в едноименния закон.

Само депутатът от ДПС Камен Костадинов гласува против доклада. Според него вкарването му в последния работен ден преди ваканцията и укриването му от членовете на комисията превръща парламента в инструмент за политическа разправа и конвент. “Чисто юридическият казус се превръща в гласуване “за” и “против” Доган”, възмути се той обвини председателя на комисията Димо Гяуров в политическа мерзавщина.

Според Костадинов докладът ще падне пред ВАС, тъй като е юридически несъстоятелен.

Колегата му Лютви Местан пък определи заседанието на комисията като “елементарен опит на Синята коалиция в последния ден да играе флагман на антидоганизма в политиката”.

“Поемам цялата отговорност и вина, стига това да доведе до край на безобразията от последните 20 г. Защото през цялото това време г-н Доган играе върху главите на всички нас”, не остана длъжен Гяуров.

Той се извини на колегата си от ГЕРБ Николай Коцев за подозренията, че отсъствието му в четвъртък е целяло умишлено саботиране на доклада заради сделка с Доган. Това е лъжа, отсече вчера и премиерът.

Още в четвъртък, щом прочел по сайтовете внушението, че ГЕРБ и БСП пазят Доган, Борисов се обадил на Мартин Димитров и Гяуров с искане комисията да се събере извънредно в петък. Самото решение премиерът коментира само с “чудесно”. (24часа)

Сокола купил за без пари разработките

Как комисията преценява, че Ахмед Доган няма качества да направи хидроенергийните разработки? Защо законът ще се прилага със задна дата, след като действа от 2009 година, а договорите са сключени през 2008-а? В кои решения, засягащи енергетиката на България, е участвал Ахмед Доган, за да влезе в такъв конфликт на интереси?

Тези риторични въпроси постави Камен Костадинов пред комисията вчера. Гяуров му обясни, че резултатите от работата на Доган са били изискани, но така и не са получени.

“Ние не сме длъжни да проверяваме дали г-н Доган е свършил нещо. Щом той не го прави, за мен тези договори прикриват нещо друго”, каза Гяуров. Според него като мандатоносител на тройната коалиция Доган носи отговорност за всички решения, включително енергийните. Основното плащане на хонорара пък било през 2009 година, затова законът важал.

“25 години са нужни за проучването дебита на една река”, включи се с аргументи и Николай Коцев от ГЕРБ. Той разказа, че разработките са били наготово продадени на Доган, а авторът им и досега съжалявал, че ги оценил само на 50 хил. лв.