“Нотингаме, българино”, се чува в с. Негушево

https://www.24chasa.bg/Article/562151 www.24chasa.bg
Продуцентът Пенко Русев (вляво) и сценаристът Михаил Вешим се надяват премиерата на "Английският съсед" да е напролет. Една от първите, поканени да участва, е Татяна Лолова. СНИМКИ: РЕНЕТА ПОПОВА

"Хайде, кмете, давам ти кабинета и печата, а аз отивам на море." Така кметът на с. Негушево Иван Карастоянов се пошегува с актьора Николай Урумов, който влиза в ролята на селски управник в измисленото от писателя Михаил Вешим с. Плодородно. То е в центъра на събитията в сценария на 8-серийния филм "Английският съсед". Снимки започнаха вчера. Негушево не е избрано случайно - там са снимани филми като "Заветът на инката","На края на света" и др.

Продуцентът Пенко Русев, на когото БНТ възложи сериала, от 5 г. работи по неговата реализация. Затова той беше най-щастлив, когато гръмна шампанското и се чукна с режисьора Дочо Боджаков. Редом до него бутилки изпукаха в ръцете на някои от най-обичани български актьори както и на един... англичанин.

Лесли Грантъм току-що е заснел сцена как с малко тракторче преорава нивите на съседите си българи. Според сценария пришелецът не си губи времето, внася си техника, а селяните от Плодородно ползват услугите му. Но и му правят много номера.

Мечтата на кмета (Николай Урумов) е да спечели пари по европейски проекти - например за голф игрище или за лов на лисици.
Мечтата на кмета (Николай Урумов) е да спечели пари по европейски проекти - например за голф игрище или за лов на лисици.

"Има един въпрос, на който английският съсед търси отговор и не може да го намери до края на сериала. Защо ние, българите, бързо се съюзяваме за нещо зло, а доброто не може да ни сплоти", е гледна точка към историята на режисьорът Дочо Боджаков.

Английският съсед - актьорът Лесли Грантъм, за първи път вижда своята филмова съпруга. В ролята на Патриша влиза Ирен Кривошиева.
Английският съсед - актьорът Лесли Грантъм, за първи път вижда своята филмова съпруга. В ролята на Патриша влиза Ирен Кривошиева.

Лесли (в сериалът се нарича Джон) охотно споделя впечатленията си от България, в която е едва от 36 часа. "Страна, която ме привлича. Ако беше жена, бих правил любов с нея 4 пъти на ден, но после щях да съм много изморен. Гледайте да не я съсипете", пошегува се той. Не знае и дума български, но сега има двама млади помощници, които не само му превеждат, но са му и учители. Най-трудна се оказала думата "жена", все я произнасял "зена", но пък “благодаря” се научил да казва веднага

"Не карам трактор, но тук има хора, които ще ми помогнат да се науча", признава Лесли. Екипът не може да се нахвали от неговия професионализъм и точност.

Героят му Джон трябва яко да се напие с българско уиски менте, но Лесли сподели, че никога не е опитвал фалшификати на шотландската ракия. Той самият е тънък познавач на вината и дори е водил своя тематична колонка в английски вестник. Така че щом пристигнал у нас, побързал да си купи хубаво бяло вино, което предпочита пред "огнената вода". "Ще си го допия тази вечер в хотела", уточни той.

63-годишният Грантъм е звезда на Острова. Той става особено популярен като водещ на британския "Форт Бояр" и с участието си в сапунката на Би Би Си EastEnders. Не се страхува да играе много мразени герои. Автобиографичната му книга, в която разказва за живота си в затвора - бил е съден за убийство на шофьор, който се опитал да го ограби, и за опитите си за самоубийство, е бестселър. Всъщност става актьор в затвора, където води трупа самодейци. Лично кралицата го помилва.

Удивителна беше първата среща на Лесли с филмовата му съпруга Патриша. За тази роля от САЩ долетя Ирен Кривошиева. От 20 години тя за първи път се снима в нов български филм. Още щом се видяха, двамата се разбърбориха. Оказа се, че Лесли и децата му обичали да почиват в курортното градче Нейпълс, където Ирен живее. Тя идва за снимките след като 24-годишният й син цял месец я подлагал на усилени тренировки с щанги, за да влезе във форма. Казвала си:

“Ирен, няма да изпадаш в еуфория. Давай го разумно и кротко. Ще мислиш..."

Татяна Лолова се намеси в разговора им с въпроса "Ирен, ти ли си? Двете се прегърнаха и си спомниха как са играли заедно в тв постановката "Скакалци". Лолова е в ролятана кака Мара, майка на местния чешит Никола - Нотингам Форест, прекръстил се официално на любимия си английски футболен отбор (Румен Угрински). Кметът на селото най-често го призовава с фразата "Нотингаме, българино", но галено му викат Нотко. Пълен канап, страстно залага на английски мачове, докато майка му учи съседа да прави кисело мляко и сирене. Участват още Кръстю Лафазанов, Станка Калчева, Биляна Петринска, Краси Доков и др.

Известният дресьор на животни бай Стойко от Долни Богров е доставил засериала магарето Майкъл Оуен, козата Виктория Бекъм, прасето Роналдо и петела Луиш Фиго.