Стефка Съботинова ни остави “Притури се планината”

https://www.24chasa.bg/Article/562202 www.24chasa.bg
Стефка Съботинова стана световноизвестна с модерния аранжимент на "Притури се планината". СНИМКА: АРХИВ

Народната певица Стефка Съботинова почина в 10,30 ч вчера във Военна болница от инсулт. Тя е постъпила в клиниката няколко дни преди това.

Нейни близки обясниха, че певицата се почувствала зле още след рождения си ден преди 4 месеца и била много отпаднала. Оказало се, че е преживяла няколко микроинсулта, а вчера сутринта е получила още един.

На 2 април Съботинова навърши 80 години. Малко по-късно, за 24 май, изпълнителката на "Притури се планината" получи поредното закъсняло признание в нейния живот. Голямата певица бе наградена с орден "Стара планина I степен". Има дъщеря Аниела и внук Митко.

През целия си живот Стефка е пяла с най-известните ни състави, но истинското признание за таланта й дойде преди 16 г., когато тя вече е на 65-годишна възраст. През 1994 г. швейцарският продуцент Марсел Селие пусна "Притури се планината" с нов модерен аранжимент на французина Жаки Аноа и направи песента световен хит, а Стефка Съботинова - звезда.

Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции "Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева е записала и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Числото 65 няколко пъти играе важна роля в живота й. През 1965 г. се среща с пророчицата Ванга, която й предсказала всичките житейски случки в живота й, както за разделите с двамата й съпрузи, така и за голямата й слава 30 години по-късно.

На 65 години Съботинова вече е световна звезда с новия аранжимент на "Притури се планината". Въпреки спекулациите, че чуждите продуценти са забогатели на неин гръб с песента, изпълнителката бе категорична, че по този начин те са направили известни нея и страната ни. Тя признаваше и че е получавала чекове от Селие, макар че нямали договорки. Той бил купил песента с още няколко други от БНР още през 1978 г. При всеки следващ успех на "Притури се планината" швейцарецът й пращал нов чек.

В един от многобройните си разкази за детството, което певицата смята за единственото хубаво нещо в живота си, казва как и другите научили за нейния певчески талант. Дотогава тя дори не знаела и не била виждала какво е планина, защото живеели в равнината. От баба си научила песента още като дете, но един ден се скрила в една бъчва и започнала да пее.

Така ехтяло селото, че всички помислили, че семейството си е купило грамофон. От този ден обаче разбрали, че Стефка може да пее. После печели конкурс за солистка на "Филип Кутев", като е избрана между 200 кандидатки.

Световната версия на "Притури се планината" е записана през 1974 г. Съботинова казваше, че спомените, свързани с този хит, са тъжни. В този ден излизала разстроена от делото по развода с втория си мъж и оттам със сълзи на очи влязла в студиото да пее. "Плаках и пях. Песента е тъжна, както и славата й."

Тя изнесе много концерти в страната, след като стана световноизвестна, макар че хората винаги искаха да пее само тази песен. Подкрепяше политиците, но често отказваше да им помага в предизборните кампании с думите - "не мога да съм на сцената за голям хонорар, а в това време срещу сцената да гледам как хората ровят в боклуците, защото са гладни".

Стефка обичаше да разнообразява живота си с хобито да ловува още от 1966-а. Предаваше уменията си на талантливи деца и ги подкрепяше със своя опит.

"Няма думи, които да облекчат страданието от такава загуба, но съм убеден, че Стефка Съботинова ще бъде помнена, докато има българи по земята, защото глас като нейния и човек като нея не се забравят", пише в телеграмата на премиера Бойко Борисов до семейството на певицата.