Васил Божков отваря частен музей в София

https://www.24chasa.bg/Article/56221 www.24chasa.bg
Публиката беше много впечатлена от 10-те сребърни ритона в колекцията. Сред показаните археологически ценности е и мраморен бюст на император Деций Траян, единственият намиран по българските земи.

Българското министерство на културата е дало разрешение на бизнесмена и колекционер Васил Божков да отвори частен музей в София, стана ясно в Москва вчера при откриването на изложбата "Спасените съкровища на древна Тракия в колекцията на Васил Божков".

"Колекция Васил Божков вече е музей Васил Божков. Имаме официално разрешение от министерството на културата”, каза изпълнителният директор на фондацията на Божков - "Тракия", Кирил Христосков.

Божков според полското сп. “Впрост” е най-състоятелният българин. От години той се стреми да отвори частен музей, където да изложи богатите си колекции.

Разрешението е получено на 3 април. Музеят ще бъде отворен в София, на ул. "Московска", където се намират офисът на фондация "Тракия" и Божковият "Нове холдинг".

Въоръжен с автомат милиционер охранява експозицията.

Божков и съпругата му присъстваха на откриването на изложбата в Москва вчера. Експозицията, която ще бъде отворена 2 месеца в Музея на изкуствата на народите от Изтока, се състои от 100 предмета - всичките са находки при археологически разкопки по нашите земи. Някои от експонатите се показват за първи път. Изложбата е застрахована за 52 млн. евро.

Според посланика ни Пламен Грозданов изложбата е пример за добро сътрудничество между бизнеса и изкуството. Васил Божков (крайният вляво) поздрави дошлите на откриването.

Руските археолози и историци бяха впечатлени от 10-те сребърни ритона с позлата. Сред тях е и най-големият ритон, намиран у нас, с тегло от 817 грама. Според художника Светлин Русев, който бе на откриването, уникални са и представените няколко скулптури от римско време.

Според посланика ни Пламен Грозданов изложбата е пример за добро сътрудничество между бизнеса и изкуството. Васил Божков (крайният вляво) поздрави дошлите на откриването. Долу - въоръжен с автомат милиционер охранява експозицията.

Сред тях е мраморен бюст на император Деций Траян, както и скулптура на момиче. Такава статуя не може да бъде видяна дори в големите европейски музеи, каза Русев.

"Тази изложба има голямо значение за науката, защото по правило частните колекции са труднодостъпни. Тук имаме друг случай и трябва да се поклоним на г-н Божков", каза директорът на музея проф. Александър Седов.

"Изложбата е брилянт в короната на българската култура по време на Годината на България в Русия", заяви на пресконференция Бисер Киров, съветник по културата в българското посолство в Москва.

Български и руски учени, сред които специалисти от Ермитажа, ще обсъждат спецификата на археологическите ценности от колекцията на конференция днес. Според Седов руските учени са готови да помогнат за определянето на произхода и разгадаването на историята на някои от предметите.

Колекцията от антики на Божков често е тема на полемики в България заради неясната история на някои от предметите.

Според представители на фондация "Тракия" много от предметите в колекцията са купени в чужбина и върнати в България. Така колекцията беше представена и от руския музей.

Самият Божков в предисловие към каталога, изготвен за изложбата, пише: "Липсата на традиции на частното колекционерство в България и предубеждението (меко казано) към подобен род дейност поставят българския колекционер в положение на частник от епохата на социализма."

На откриването на изложбата бяха поканени представители на руското министерство на културата, учени, дипломати, журналисти.

Божков бе придружаван от съпругата си, от Кирил Христосков, Светлин Русев, професора траколог Иван Маразов, както и от Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт към БАН.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.