На върха на езика

https://www.24chasa.bg/Article/562392 www.24chasa.bg
Скариди в тайландски стил СНИМКИ: ЛЮДМИЛА СЛОКОСКИ

Хиляди хора в интернет се надпреварват да готвят красиво, да откриват нови вкусове и ухания и да ги споделят със света. Наричат се фуд блогъри, или иначе казано, ценители, на които не им е все едно какво и как слагат в чинията си.

И ако се чудите дали това са някакви откачалки - не са! Имат сериозни професии, шумни семейства и едно неустоимо вкусно хоби - кулинарията. Готови са да му посветят цялото си свободно време без никакво колебание.

Но за да влезеш в отбора, не може, без да си хвърлил едно око на блога на американския виртуоз в кухнята Дейвид Лейбовиц. Той води собствено шоу по “Дискавъри”, а “Ню Йорк таймс” класира книгата му за шоколада сред световните бестселъри. Дейвид е на кориците на списания, а в Бродуей дори поставят негова пиеса за кулинарните изкушения на Париж. Въпреки че е звезда, продължава редовно да пише в блога си от 2005 година насам.

Но да си фууд блогър не е чак толкова лесно, трябва не само да готвиш страхотно, но и да снимаш апетитно - получава се с много проби и познания по фотография.

СНИМКИ: ЛЮДМИЛА СЛОКОСКИ

Задължително е да знаеш всичко - къде може да се намери сицилианска марсала в София, коя салата се поръсва със свещеното за инките растение - киноа, и как се различава истинският черен сусам от имитацията му - семена от нигела. За фуд блогърите гуакамоле не звучи като име на вулкан, а на мига могат да ви дадат рецептата.

Миникексчета с малини и марсала

Представяме ви българските почитатели на изисканата храна, които с блоговете си ще ви помогнат да разберете, че готвенето е алхимия. Всички те са жени, които признават, че отдавна са заменили марковите дрехи с уханни маркови спомени.

Румяна Босева

ТАТЯНА ТАСЕВА

Ципура с лимонова кора и чери домати

Скариди в тайландски стил

Магдалина и Кристина

Людмила Слокоски, loisslokoski.blogspot.com

Сладоледена шарлота

Винаги съм обичала да готвя, хубавата храна ме е съпровождала през целия ми живот. Учила съм се в движение предимно от книги и по метода проба-грешка, защото в онези години нямаше други възможности.

Диди Бунова

Професията ми няма нищо общо с това хоби. Работила съм повече от 15 г. като финансов мениджър на предприятие. След неговото разпадане се върнах към артистичните си хобита. Посветих им се с мисълта, че не е късно да променя професията и живота си. Днес вече виждам истинска възможност това да се осъществи, защото вече имах публикации в няколко списания, както и ангажименти като фотограф и фуд стилист - областта, в която имам намерение да се развивам.

Тарт с карамелизиран лук, тиквички и домати

Желанието да споделям резултатите си в кулинарията доведе до нов интерес към друго позабравено хоби - фотографията. С помощта на различни семинари и уъркшопове онлайн се уча от най-добрите световни имена в кулинарната фотография.

Йоана Петрова

В процеса на това израстване реших да започна блога си - Salted Lemons. Началото беше през есента на 2008 г.

Заешко по искиетански с дзукини* и мента

Кулинарното блогърство беше получило голяма популярност у нас много преди филма "Джули и Джулия".

Мария Илиева

Любимите ми храни са свързани със средиземноморската кухня. Обичам много и гръцката, и турската, и доста рецепти от мароканската кухня, но най-много ми е на сърце италианската - с нейните свежи вкусове, прости рецепти, малко на брой, но умело подбрани и винаги много качествени съставки.

Продукти:

500 г предварително бланширани скариди, 2 по-едри или 4 по-дребни (около 500 г) калмара, 1 лимон (предпочитам лайм), 2 с.л. оризово олио, 1 ч.л. сусамово олио, няколко ч.л. лъжици консервиран настърган галангал, джинджифил, може и малко лимонена трева

Скаридите се обелват и почистват от главите. Калмарите се нарязват на кръгове. В дълбок тиган с дебело дъно се загряват двете мазнини. Слагат се нарязаните калмари и се запържват за около две минути. Добавят се консервираните подправки, разбъркват се, добавят се и почистените скариди. Общо цялото време на котлона не трябва да бъде повече от 5-6 минути. Накрая се слагат едри резени лайм и се сервира.

Миникексчета с малини и марсала

Румяна Босева, http://luluto.blogspot.com/

Ако мога да опиша себе си с храна, то това би било пай - сух отвън и с плодов пълнеж отвътре. Работата ми никога не е имала нещо общо с моите творчески хобита. Работя в международна компания и ежедневието ми е свързано с цифри, срещи и много телефонни разговори. От друга страна, обичам да снимам, рисувам, моделирам и, разбира се, обичам да готвя.

Идеята за блога се появи, за да съчетая всичко това. Или поне това е официалната версия. Неофициалната е, че никога не си записвам какво и как правя. Когато се появиха интернет форумите, покрай желанието да споделя направеното от мен възникна и увлечението ми към фотографията.

Продукти за основата:

250 г брашно, 150 г масло, 2 с.л. захар, 60-80 мл. студена вода, 1 жълтък за намазване

Продукти за крема:

300 мл прясно мляко, 100 мл течна сметана, 4 с.л. брашно, 3 жълтъка, 4-5 с.л. захар, 50 мл марсала, 200 г диви ягоди или друг плодпо избор, 2 с.л. нишесте, 1 пакетче ванилова захар

От продуктите за основата се омесва гладко тесто, увива се във фолио и се слага за половин час в хладилника. Приготвя се яйчният крем. 2/3 от млякото и сметаната се слагат на котлона в дълбок съд. Жълтъцитесе разбиват със захарта, брашното и остатъка от млякото до гладка каша. Добавят се при непрекъснато бъркане към млечната смес. Бърка се до сгъстяване и се оставя да се охлади. Плодовете се наръсват с 1 с.л. захар, нишесте и ванилия. В дълбока тенджера се поставят на котлона заедно с марсалата, докато сместа се сгъсти.

Охладеното тесто се разделя на 6 топки, всяка от които се разточва на кръг, който да покрие дъното и стените на всяка формичка. Яйчният крем се смесва с плодовете, след което се пълнят формичките. От тестените изрезки се правят лентички, с които се декорират пайчетата. За допълнителен блясък отгоре се намазват с жълтък. Пекат се около 30-40 минути при 180 градуса.

Ципура с лимонова кора и чери домати

Магдалина и Кристина, http://nojivilichka.wordpress.com/

Кристина е висш мениджър в чужда компания, а Магдалина е ERP бизнес консултант. Най-лесно е да кажем, че добрата храна върви с хубаво вино, но всъщност гурме културата включва много неща като прибори, подредба, хубава музика, напитки и най-вече качествени, истински продукти. Неповторимото изживяване е съчетание от всички тези неща.

Продукти:

4 риби ципура

1 лимон

10-12 чери доматчета

4 скилидки чесън

зехтин

черен пипер

морска сол

Рибата се почиства добре. След това се измива и се намазва отвътре със сол.

В тавичка с намаслена хартия за печене се нареждат четирите ципури. Между тях се слагат намачканите, но необелени скилидки чесън, които по този начин пускат възможно най-финия си аромат.

Напръскват се с лимонов сок и зехтин, а след това се наръсват с настърганата лимонова кора, морска сол и черен пипер. Накрая се нареждат целите чери доматчета.

Сладоледена шарлота

Диди Бунова, http://cook-4fun.blogspot.com/:

Професията ми е свързана с проектиране на мебели и интериор. Преди три години излязох в майчинство, за да отглеждам моите момченце и момиченце. Животът ми се преобърна. Така открих света на кулинарните блогове.

Стигна се дотам, че при последното пътуване не си донесох нов парфюм, моден аксесоар или дреха. Не! В багажа ми се намърдаха две списания с рецепти, опаковки смлян мак, биованилия на пръчки, кедрови ядки и още няколко подобни прозаични неща, които не успявам да намеря лесно в България или въобще ги няма.

Сега, когато блогът ми е на малко повече от половин година, си давам сметка, че обединява две неща, към които съм имала афинитет, но са оставали в сянка. Едното е увлечението към кулинарията, започнало с детския ми готварски тефтер и старателно записаните в него полезни съвети, а второто - фотографията.

Продукти:

1 опаковка - 400 г, савоярди (ще са необходими около 300-350 г) или други бишкоти, 500 г лешников сладолед, 300 г шоколадов сладолед, 400 г ванилов сладолед, 150 г праскови от компот, 100 г ягоди, по възможност - дребни, 100 мл вода, 2 с.л. ром, 1 с.л. захар

На слаб огън загрейте захарта, водата и алкохола. След като заври, оставете да покъкри и да се посгъсти като сироп. Върху поднос разположете формата за торта, опакована с алуминиево фолио, намазано с масло.

Облицовайте я с бишкоти, на които сте отрязали единия заоблен край. По формата изрежете кръг шаблон, на който можете да видите радиуса с прегъване на хартията и да се ориентирате за дължините на отделните сегменти от бишкоти, които да оформите и напаснете върху шаблона като розета. От остатъците и от допълнителни бишкоти застелете дъното. С четка намажете обилно бишкотите от вътрешната страна със сиропа. На дъното сложете 3/4 от лешниковия сладолед. Оставете шарлотата във фризера. Разпределете шоколадовия сладолед, като обмажете вътрешната повърхност на бишкотите, така че в средата да остане празно. Върнете отново във фризера.

Нарежете на парчета прасковите и по-едрите ягоди. Когато шарлотата стегне, а ваниловият сладолед е размекнат и удобен за нанасяне, допълнете тортата, като между ваниловия сладолед полагате и от плодовете. Върнете я във фризера, изчакайте да стегне. Финално заравнете с останалия лешников сладолед. Отгоре сложете калпачето на тортата, като предварително сте намазали обилно вътрешната страна на бишкотите със сироп. Оставете я във фризера поне 4 часа. Украсете с пресни плодове, поръсете с пудра захар.

Тарт с карамелизиран лук, тиквички и домати

Йоана Петрова, http://www.kulinarno-joana.com/

Още от малка обичах да помагам на мама и да гледам бабите ми как сръчно замесват хляб.

Уханията от детството ми, които се носеха в кухнята, семейните празници, обирането на реколтата всяка есен, ароматът на печена царевица от огъня, запален на двора - чувствам тези спомени като живи и може би това е ключът за страстта ми към готвенето.

Занимавала съм се с какво ли не - от гледане на деца до офис асистент, като през цялото време съм намирала почивка в кухнята.

Докато готвех за любимите си хора, се появи идеята за блога. А фотографията е изключително важна. Хората се хранят с очите си. Една добра снимка на храна може да те накара да огладнееш.

За ронливото тесто:

200 г брашно, 1 ч. л. сол, 125 г студено масло, 1 жълтък, 1 с. л. заквасена сметана, 2-3 с. л. ледена вода

Брашното и солта се пресяват в купа. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета. Разрохква се с пръсти, докато сместа стане на трохи. Добавят се жълтъкът, заквасената сметана и по малко от водата. Оформя се топка тесто. Увива се във фолио и се оставя за 20 минути в хладилник.

Тестото се разточва върху набрашнена повърхност с диаметър около 28 см. и се пренася върху форма за печене с диаметър 26 см.

За плънката:

1 голяма глава червен лук, 3 с. л. зехтин, 2 средно големи тиквички, 2 средно големи домата, 1 ч. л. сушен риган, 1 ч. л. сушена мащерка, 100 г кашкавал, сол и черен пипер

Лукът се нарязва на полумесеци. Зехтинът се загрява на умерен огън, добавя се лукът. Огънят се намалява и лукът се запържва за 15-20 минути с често разбъркване, докато се карамелизира. (Не трябва да се запържва, а да се задуши и карамелизира от собствените си захари. Това се постига на слаб огън с често разбъркване.) Маха се от огъня и се оставя да се охлади.

Тиквичките и доматите се нарязват на шайби.

Върху тестото се разпределя карамелизираният лук, а върху него се подреждат тиквичките. Поръсват се със сол и прясно смлян черен пипер. Тартът се запича за 30 минути в предварително нагрята фурна на 200 градуса. След като тестото се е опекло, върху тиквичките се подреждат доматите. Овкусяват се ригана, мащерката, сол и черен пипер на вкус. Тартът се поръсва с настъргания кашкавал и се допича за още 10-15 минути, докато кашкавалът придобие златист цвят.

Заешко по искиетански с дзукини* и мента

Мария Илиева, http://lamartinia.blogspot.com/

Имам прекрасна дъщеря - Мартина, на година и седем месеца. По образование съм филолог, работила съм в областта на застраховането и спедицията. И хоп, изведнъж блог! Исках да създам място, в което да разказвам и споделям. Блогът ми се стори и подходящ стимул да снимам по-често. Кулинарната тематика в него е по-скоро допълнение. Пътуванията са другата ми страст.

За да усети човек атмосферата, непременно трябва да опита местната кухня - не в туристическите заведения, а в малките семейни ресторантчета.

По кулинарията ме запали майка ми. Години наред съм се наслаждавала на храна, приготвена с вкус и любов. Готвя едва от година, рядко, но с изключително удоволствие. Привлича ме целият процес - от избора на рецепта през набавянето на продуктите до аранжировката на масата.

Обичам рецептите със сложни и дълги заглавия, които само изглеждат засукани и трудоемки, а всъщност са бързи и лесни.

Иския (Ischia) е вулканичен остров в Тиренско море на 30 км от Неапол. Творческо убежище на Уилям Уолтън, Хенрик Ибсен, Труман Капоти и сцена на филмите “Клеопатра” и “Талантливият мистър Рипли”. Най-характерното за Иския ястие не е морски продукт, а заешкото.

Продукти:

Заек - около 1,5 кг, 150 г домати, магданоз или босилек, няколко супени лъжици зехтин, 2-3 скилидки чесън, сол, прясно смлян черен пипер, бяло вино, малка червена люта чушка, суха или прясна, 1 с.л. захар

Нарежете месото на парчета, полейте го с бялото вино и подсушете със салфетка. Загрейте зехтина и добавете нарязания чесън и лютата чушка. След като овкусят мазнината, ги отстранете. Запържете месото на порции. След като се зачервят парчетата, върнете чесъна и чушката обратно и угасете с чашата бяло вино. Овкусете с черен пипер и сол и оставете на умерен огън половин час, разбърквайки от време на време. Обелете доматите и отстранете семките, нарежете ги на кубчета и заедно със захарта ги добавете към месото. Задушете още 20 минути. Накрая добавете магданоза (босилека).

Продукти за дзукини с балсамико и прясна мента:

5 средно големи дзукини, 1 глава лук, редукция от балсамов оцет, сол, зехтин, прясна мента

Нарежете тиквичките на средно дебели шайби. Нарежете на ситно лука. Загрейте зехтина и прибавете зеленчуците. Запържете ги на силен огън за около 5 минути. Прибавете 1/2 ч.ч. вода и сол на вкус. Оставете на среден огън, докато водата се изпари. Добавете 1 ч.л. балсамов оцет или редукция и свалете от огъня след 2-3 минути. Прибавете нарязаните на ситно листа от мента и сервирайте.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да