Мощите на Свети Йоан Предтеча излязоха на бял свят

https://www.24chasa.bg/Article/562826 www.24chasa.bg
Разкопките на остров Свети Иван край Созопол продължават трета година. Снимка: архив "24 часа" СНИМКА: Елена Фотева

Както археолозите очакваха и се надяваха, в един от реликвариите, открити при разкопките на остров Свети Иван, бяха намерени мощи на Свети Йоан Предтеча. Отварянето на находката стана днес в Историческия музей в Созопол, съобщи агенция Фокус.

Откритите реликварии са два, като единият от тях се оказа, че не е от мрамор, както се предполагаше досега, а от алабастър - по-скъп материал, както навремето, така и днес. Именно в него бяха костите на Свети Йоан Предтеча. Археолозите очакваха или пръсти на едната ръка, или парче от черепа, тъй като именно част от черепа и едната ръка на светеца са се пазили в Патриаршията в Константинопол. Потвърждава се, че това са автентичните кости на Свети Йоан.

Министърът без портфейл Божидар Димитров, който присъства на отварянето на реликвариите, предположи, че най-вероятно още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира „Свети Йоан Предтеча" част от светите мощи, съхранявани в днешен Истанбул. Припомняме, че Божидар Димитров е бил един от първите археолози, проучвали остров Свети Иван.