Сензация! Зъб, ръка и челюст от Йоан Кръстител

https://www.24chasa.bg/Article/563170 www.24chasa.bg
Министър Божидар Димитров се е надвесил над проф. Попконстантинов при отварянето на реликвария. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Зъб, части от ръка и челюст изскочиха от реликвария на Йоан Предтеча, открит на 28 юли на остров Свети Иван край Созопол.

Мощите бяха отворени ритуално на церемония в Археологическия музей на древния град в присъствието на Сливенския митрополит Йоаникий, министър Божидар Димитров, областния Константин Гребенаров, кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Бургас Димитър Николов, депутати.

“Съмненията ни не се потвърдиха. Това са мощите на Йоан Предтеча”, с треперещ глас промълви по микрофона ръководителят на археологическите разкопки проф. Казимир Попконстантинов, който отвори кутията от алабастър. Отвън пред музея чакаха стотици хора да зърнат мощите на Йоан, предсказал появата на Христос. В опашката имаше и чужденци, случайно научили за сензационната находка.

Десетки учени, депутати, музейни специалисти и журналисти наблюдаваха отварянето на реликвария.
Десетки учени, депутати, музейни специалисти и журналисти наблюдаваха отварянето на реликвария.

Преди да отворят реликвария, археолозите се усъмниха, че може и да е празен, но се застраховаха, че ще е толкова ценен и без мощите. Проф. Попконстантинов показа керамично парче с надпис на гръцки “Йоан Предтеча” и датата на пренесените мощи, които доказвали това.

Саркофагът със светите мощи.
СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Саркофагът със светите мощи. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

“Находка като по учебник - първо изравяме реликвария, а на следващия ден и доказателството. За първи път от нос Емине до Обзор откриваме мощи”, заяви развълнуваният Попконстантинов.

Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от патриаршията в Константинопол.

Според шефката на Регионалния исторически музей Цоня Дражева, която е помощник-ръководител на екипа, преди да бъдат изложени на публично място, костиците ще бъдат дадени за антропологичен анализ. От минисаркофага те бяха прехвърлени в стерилна дървена кутийка и чрез владиката Йоникий предадени на Българската патриаршия. Ще ги съхраняват обаче в полицията, докато траят процедурите. Владиците тепърва ще умуват къде да ги положат Отсега е сигурно само, че ще останат в Созопол.

“Според мен най-удачното им място е в църквата “Св. св. Кирил и Методий”, тъй като пред нея има достатъчно площ за струпване на много хора”, каза министър Димитров. Според него Созопол трябва да се възползва от голямото откритие и да развие поклонническия туризъм.

“Втори Ерусалим? Защо не”, възкликна министърът и припомни, че в Созопол вече се съхраняват три първостепенни християнски реликви - частица от Светия кръст, от апостол Андрей Първозвани и сега на Йоан Кръстител. Владиката Йоаникий обаче възрази, че на този етап е по-добре да бъдат изложени в катедралния храм на Созопол “Св. Георги”, докато приключи ремонтът на “Св. св. Кирил и Методий”. Навремето самият Божидар Димитров е бил ръководител на екипа, започнал разкопките на остров Свети Иван.

Слънцето и морето си ги имаме. Затова освен 3 месеца през лятото се надявам вече да развиваме 12 месеца туризъм, пожела си кметът Панайот Рейзи.