Съдят сайта Zamunda

https://www.24chasa.bg/Article/563206 www.24chasa.bg
Сайтът "Zamunda", който е най-търсеният от интернет потребителите у нас. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ, МВР И АРХИВ

Бившият собственик на най-популярния български торент сайт Zamunda и негов служител ще бъдат съдени за интелектуално пиратство.

Обвинителният акт срещу управителя Мартин Павлов и системния администратор Димитър Цанков бе внесен преди десетина дни в Софийския районен съд от прокурор Детелина Йотова.

Домейнът www.zamunda.net е създаден от Мартин Павлов като управител на фирма "Линкос" ООД на 17 декември 2006 г. и е платен до 7 декември 2007 г.

Разследването на Zamunda почва след сигнал до ГДБОП от управителя на фирма "Амотера БГ" ООД Андриян Ценов. Дружеството, регистрирано на Сейшелските острови, имало сключен договор с представител на филмови студия и притежавало правата да излъчва филми по кодираните системи pay per view и video on demand.

Шефът на "Арена.БГ" Елиян Гeшев в съда

В сигнала се твърди, че на Zamunda са били качени филми без съгласието на "Амотера БГ", което държи правата за разпространение в България.

Прокурор Детелина Йотова

Какво разкрива разследването за периода 7 декември 2006 г. - 12 март 2007 г.? Zamunda е собственост на "Линкос"ООД с адресна регистрация в София. Към 12 март 2007 г. сайтът е хостван на сървърите на холандската компания "Лийзуеб", регистрирана в град Харлем.

Заловените от ГДБОП сървъри в последната акция

На страницата се разпространяват софтуер, музика, игри и филми, които са достъпни до неограничен брой потребители и могат да се теглят от всеки от тях. За по-лесно качване и сваляне на файловете е направена търсачка, която не допуска дублирането им.

Митингът в защита на Zamunda през март 2007 г.

В Zamunda има рейтинг система, с която се стимулират потребителите да увеличават обмена на информация. Основната цел на тракъра е трафикът на незаконно съдържание - произведения с чужди авторски права. Те са включени в сайта под формата на каталог с имената на произведенията, анотации и мнения за тях.

Зам. районният прокурор на София Христо Динев

Обвиняемите умишлено са улеснявали потребителите при свалянето на желаните от тях файлове със съвети и разяснения, качени на сайта.

Според прокуратурата предмет на интелектуално пиратство в Zamunda са игрите "Каунтър страйк", "Уърлд ъв Уоркрафт", програми на "Майкрософт".

В обвинението са изброени и 76 филма, собственост на големи световни компании, сред които "Юръп груп", "Туенти сенчъри фокс", Ем Джи Ем, "Сони пикчърс", "Ню лайн синема", "Съмит ентъртейнмънт", "Юнивърсъл", "Уорнър брос" и др.

Носители на правата за тези филми в България са "Александра груп", "Съни филмс", "Прооптики България", "Диема вижън", "Про филмс", "Тендем-Ирена 2-90" и др.

Като свидетели по делото в съда ще бъдат разпитани служители в "Zamunda", потребители и представители на организации за авторски права - общо 18 на брой, съобщи прокурор Детелина Йотова.

Обвиняемите са се възползвали от правото си да не дават обяснения. Няколко месеца след образуването на досъдебното производство "Zamunda" е продаден. Сървъръте местен постоянно - в САЩ, Канада, Холандия.От "Амотера БГ" могат да предявят граждански иск срещу обвиняемитев съда.

Това ще бъде вторият процес срещу торентсайт у нас. В съда вече се гледа делото, по което подсъдим е собственикът на друг популярен тракeр "Арена БГ" Елиан Гешев.

Пред Темида за престъпление против интелектуалната собственост са изправени и още 5-ма модератори и администратори в сайта, а следващото съдебно заседание е през октомври.

"Писал съм инструкции във форум как се ползват свободни програми, какви са правата на потребителите, когато полицаи ги посетят в дома им.

Съдът трябва да реши дали писането във форум е престъпление", коментира обвинението Гешев, който е разследван от 2007 г.

"Законово не е възможно да се затворят "Арена" и "Zamunda", смята Гешев. Ако някой нарушавал правилата, публикувани на сайта, това не било негов проблем.

Той смята, че разпитаните по делото вещи лица не били подготвени. "Без да имат достъп до сайта, казват кой какъв трафик има", коментира той.

Гешев заяви, че познава Росислав Орешаров, който бе обвинен в четвъртък заради интелектуално пиратство - той му бил рекламодател, а "Арена" ползвала негови каталогизирани файлове.

В четвъртък след операция на ГДБОП бяха спрени сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, които разпространяват музика, филми, софтуер, книги и развлекателен софтуер.

Според МВР Орешаров и компания маскирали сървърите като уж изнесени в САЩ, Холандия и скандинавските страни.

В тях имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска. Потребителите получавали достъп чрез SMS-и и влизали в сайтовете след получаване на код. По първоначална информация това донесло 5 млн. лв. печалба на групата.

При обиските бяха иззети 18 сървъра с обеми на харддисковете над 120 терабайта.

Според информация на МВР Орешаров е IT специалистът на бившата групировка СИК, която опитваше да установи контрол над пазара на интернет услуги у нас.

Той е бивш съдружник с убития Стоил Славов-Телето, съпругата му Вера и сина му Георги Славов-Жоро Главата. За това съобщи и вътрешният министър Цветан Цветанов в петък.

Орешаров е съдружник и с врачанския хазартен бос Валтер Папазки във фирмата "Империал".

Според антимафиотите Росислав Орешаров е бил неофициалният собственик на другия подсъдим сайт за пиратство - "Арена.БГ" .

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ, ИВА ГРИГОРОВА

ГДБОП ги предупредила да спрат преди 4 години

Антимафиотите от ГДБОП са предупредили собствениците на Zamunda да прекратят дейността си в края 2006 г., научи "24 часа". Тогава в сектор "Компютърни престъпления" са били привикани всички администратори на торент тракери. Предложено им е да си търсят друг бизнес. На срещата са били "Бол.бг", "Пауър нет" и "Линкос".

Те са предупредени от антимафиотите с протокол. Повечето компании се отказват, но "Линкос" продължава. След предупреждението компанията изнася сървъра си в САЩ, а после в Холандия. Тогава в Zamunda се появява съобщение, че сайтът вече е собственост на сириец с името Ахмед.

В началото на 2007 г. антимафиотите нахлуват в офисите на "Линкос". Тогава е засечен администратор, който поддържа торент тракера от компютър там. Друг системен администратор малко по-късно се опитва да трие данни от Zamunda. Спецполицаите отиват в дома му и го задържат. Взимат му и компютъра. Пред антимафиотите Мартин Павлов заявил, че няма вече нищо общо със сайта, но от ГДБОП смятат, че той получава всички пари от реклама, а въпросният сириец Ахмед не същестува.

"Това е все едно Иван Иванов", твърдят спецполицаи. Заради акцията на ГДБОП срещу "Линкос" на 24 март 2007 г. в Южния парк фенове на Zamunda правят протестен митинг под надслов "Ние не сме престъпници!".

Абсолютно невинен съм и смятам, че обвинението няма да издържи в съда. Това заяви пред "24 часа" бившият собственик на сайта Zamunda Мартин Павлов.

Той отказа да коментира подробности от обвинителния акт, но допълни, че проблемът идвал от носителита на авторски права.

"На нашите опити да се договорим с тях получавахме ултиматуми", поясни Павлов. Смята, че са били притиснати до стената.

СТЕФАН ТАШЕВ

Христо Динев: За месец имаме 20 сигнала

- Прокурор Динев, има ли други дела срещу торент сайтове?

- В момента има две дела, които са внесени в съда. Работим и по други случаи. Само през последния месец в Софийската районна прокуратура (СРП) са постъпили 20 сигнала, свързани с кражба на интелектуална собственост. Сред тях има жалби от носители на права - световни гиганти, производители на софтуер и филми.

Разследваме сигнали и от носители на търговска марка на дрехи, луксозни чанти, очила, обувки. Като пример мога да дам жалба от "Гучи".

Проверяваме и други жалби срещу торент сайтове. В СРП към момента са образувани 22 досъдебни производства, свързани с интелектуална собственост.

- Какви са загубите за притежателите на интелектуална собственост от пиратското производство?

- Трудно е да се даде точен отговор по принцип. За всеки конкретен случай загубата може да се изчисли с експертиза в зависимост от иззетата стока.

- Трябва ли да бъдат затворени сайтовете, от които може да се теглят филми и игри?

- Трябва да бъдат ограничавани. Те разпространяват продукти, без да са платили авторски права, и това е наказуемо и забранено.

- Как се процедира в другите страни?

- В Швеция например тамошните власти направиха всичко възможно да ограничат като съдържание един от най-големите торент сайтове в света - "Пайрът бей".

- Плащали ли са въобще "Zamunda" и "Арена" някога на някого авторски права?

- Нямаме такива данни. При нас са постъmвали само сигнали от носители на права.

- Правя ли престъпление, ако тегля филми от "Замунда"?

- Не, прокуратурата не преследва потребителите, а собственицитe на сайтове, хората, които създават възможност за кражба на интелектуална собственост - организаторите и разпространителите. Потребителят няма как да знае дали са платени правата за филма, качен на сайта.

НЕВЕЛИН ИВАНОВ

$ 3,6 млн. глоба за The Pirate Bay

Четиримата собственици на най-големия торент тракер в света, с повече от 22 млн. потребители - Tне Pirate Bay, бяха осъдени на 17 април 2009 г. на 1 г. затвор и 3,6 млн. долара глоба.

Сайтът бе създаден през ноември 2003 г. от шведската организация Piratbyran ("Пиратско бюро"), но от началото на 2004 г. съществува като отделна организация.

На 1 януари 2010 г. екипът на The Pirate Bay обяви, че торент тракерът ще спре работа завинаги, но това не е съвсем така.

Милионите потребители на BitTorrent няма да могат да ползват директната връзка към него, а ще трябва да разчитат на DHT или алтернативни тракери, за да могат да споделят файлове. Според собствениците развитието на BitTorrent протокола е довело до това, че тракерите стават излишни. Свалянето на торенти можело да става и без тракер, чрез DHT или PEX. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На диета с кебапчета мина футболистът на "Левски" Жерсон Кабрал. Крилото се оказа голям любител на българската кухня. Холандецът живее у нас близо две години, след като дойде от френския "Бастия". Той очевидно е привикнал доста към нашите традиционни гозби и не се свени да ги похапва. Самият Кабрал показа снимка с традиционния български обяд.

Наставникът на "Левски" Георги Дерменджиев говори относно информацията, която усилено се тиражира в медиите, че ще бъде сменен с Петър Хубчев. "Никой не е говорил с мен. Не знам за треньорска смяна. Странно, че точно преди мача на националния отбор излиза подобна информация. От ръководството на "Левски" да излязат и да кажат какво се случва.

Юношата на "Левски" Борислав Цонев премина в хърватския "Интер" (Запрешич) от "Берое" през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите.