Сводник в Кърджали: Сезонно, 10 000 лв. на месец

https://www.24chasa.bg/Article/564556 www.24chasa.bg
Джем Мустафа (в средата) е един от малкото, осъдени за сводничество в Кърджали. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Нощният живот в Кърджали замря, проститутките се изпокриха, а мераклиите за платени ласки не смеят дори да попитат за лека жена.

Всичко това продължава вече 10 дни, причината е акцията срещу вече обвинения за сводничество Джем Мустафа.

Тя пък придоби национална известност, след като полицията атакува дома на нищо неподозиращото семейство Мустафови в кв. Възрожденци.

20-годишната Ширин, която пострада при залавянето на сводника.
20-годишната Ширин, която пострада при залавянето на сводника.

Джем Мустафа вече е осъждан за сводничество през 2006 г., а в края на миналата година излежа присъдата си и излезе на свобода.

Лятото е сезонът на проститутките.
СНИМКА: БУЛФОТО
Лятото е сезонът на проститутките. СНИМКА: БУЛФОТО

Мустафа обаче е един от малкото осъдени за сводничество. Според юристи склоняване към проституция е сложен процес, при който доказателствата трябва да се обвържат със свидетелски показания и на проститутката, и на клиента. Най-често това се случва, когато момичето е недоволно от отношението на сводника. Иначе проститутките обясняват, че са влюбени, че имат нужда да правят секс и никой не може да им забрани.

Джем е само една от брънките на сравнително скромния, но доходоносен бизнес, наречен секстуризъм, който през последните 20 г. се развива в Кърджали. Според градската мълва някои от първите сводници от години въртят бизнес в Холандия и Белгия, където с 2 добри проститутки можели да се докарат до 20 000 евро месечно.

Най-често през летните месеци в Кърджали пристигат т.нар. гости от Турция. Обикновено те се завръщат, за да прекарат отпуската си в родния край, да уредят документи, имоти или просто да се срещнат с близките си. Някои използват пребиваването, за да похарчат събраните с труд в Истанбул, Бурса, Гебзе или Измир пари и да изживеят различни удоволствия.

Доставят им ги проститутки, които най-често са гастрольорки. Те се набират в района на Сливен, Стара Загора, а понякога от Варна и дори Русе. Задължителното условие е момичетата да говорят турски, което допълнително предразполага клиентите. Проститутките най-често са циганки, (предпочитат се тези с по-светла кожа и изрусени коси), но се срещат и туркини, и българки. Сутеньорите се грижат за разнообразието и често си разменят момичета с колеги от Харманли и Пазарджик.

"Проституцията в Турция е разрешена. Във всеки по-голям град има публичен дом и срещу 20 до 100 лири може да се наеме жена, но тръпката в България е друга", твърди Хасан от Бурса. Според него успехът на проститутките в Кърджали се дължи на по-добрия им външен вид и нестандартния начин на наемането им.

Други изселници обаче признават, че причината да се търси женска плът в България е друга. При посещение в публичен дом клиентът трябва да покаже документ за самоличност и да се регистрира. Общностите на нашенци в Турция са консервативни и мераклиите се страхуват да не се разчуе, че са ходили при проститутка, което би им навредило и в семеен, и в професионален план.

В Кърджали любителите на платената любов в повечето случаи остават анонимни. Най-лесно проститутка може да се наеме в района на автогарата, където спират и автобусите от Турция. Мургавите красавици стоят на близкия тротоар, пият кафе, пушат или чоплят семки под зоркия поглед на сводника, който стои наблизо. Клиентът се пазари с харесаното от него момиче, след което двамата се оттеглят.

Най-често услугата се консумира в хотели или апартаменти, където срещу 10 лв. на час може да се наеме стая за отдих. След половин или 1 час клиентът плаща от 15 до 30 лева и проститутката се връща на пиацата. Там задължително отчита цялата припечелена сума на сутеньора. Той се грижи за момичетата си, купува им храна, кафета, цигари, осигурява им подслон, презервативи. Печалбата на жриците на любовта в Кърджали от заработеното са 5 и 10 лева джобни пари на ден.

По-скъпите проститутки не могат да се видят край автогарата. Наемат се най-често чрез таксиметрови шофьори. Те вършат услуга на зажаднелите за женски ласки мъже, като им дават телефонен номер на мъж, който може да уреди момиче. Следва телефонно обаждане и доставка с автомобил на проститутка на посочено от клиента място.

През последните години сводниците предпочитат да не осигуряват собствен терен. Услугата отново се заплаща след консумирането й на проститутката, но цената вече е по-висока и прехвърля 50 лева за сеанс. Според запознати, ако клиентът е пийнал или много зажаднял за женски ласки, проститутката успява да изкара двойно повече пари.

Най-често момичето прекъсва акта внезапно и обявява: "За 50 лева толкова, ако искаш още плащай допълнително." Раздразненият клиент е готов да се бръкне още веднъж, само и само да довърши започнатото.

Третият тип проститутки в Кърджали са тези, които работят самостоятелно и без сводник. Те обикновено са на възраст 30 г. и не са толкова атрактивни. Разчитат на постоянни клиенти.

В сезона на любовта сутеньорите припечелват между 6000 и 10 000 лева на месец. Зимните месеци печалбите падат главоломно, защото се разчита на местни клиенти от селата в областта, които се появяват рядко и не са платежоспособни. В този период по-голяма част от проститутките се изпращат да заработват във вътрешността на страната.

Сезонният характер на пазара на женска плът кара сутеньорите да се преориентират. Според запознати в момента се разработва алтернативен сегмент на секстуризма.

Местни сводници вече са се ориентирали към клиенти от Северна Гърция. Нишата за сексуслуги вече е заета от кърджалийските сводници. Работи се по класическата схема с телефонните обаждания. Теренът обаче вече не е в Кърджали, а в Златоград, където през миналата година беше открит нов граничен пункт между България и Гърция.

Мераклиите от южната ни съседка наемат стая в туристическия град и си поръчват момичета, които се доставят до час след обаждането от Кърджали. По този начин местните сутеньори си осигуряват постоянни платежоспособни клиенти, като в същото време спестяват неприятности с властите и законите в Гърция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане