Бойков дар за Йоан Кръстител

https://www.24chasa.bg/Article/564701 www.24chasa.bg
Служителка от магазин за църковна утвар показва сребърния реликварий, който Бойко Борисов купил за 724,60 лв. В него ще бъдат положени мощите на Йоан Кръстител. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Да се открият мощи на последния пророк, споменат в Свещеното писание - светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан, за вярващите е голям празник, за по-малко вярващите - сензация!

Кога лекуват

След като се придобие святост чрез подвиг - пост и молитва, отшелничество, мъченичество, се препредава силата на светостта на нас, живите. Това става чрез молитва и поклонение с вяра. Вярата е задължителното условие, за да се изпита въздействието на светите мощи - изцеление от болест, прозрение за дълго търсен отговор, на дар на покаяние.

РУСИ РУСЕВ, БОГОСЛОВ
РУСИ РУСЕВ, БОГОСЛОВ

Всички накуп, после ги “даряват”

"Транспортният реликварий", с който са пристигнали у нас мощите на Йоан Кръстител, ще бъде заменен от сребърна мощехранителница с позлата, дар от премиера Бойко Борисов. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И ЕЛЕНА ФОТЕВА

Мощехранителници има в повечето действащи храмове. По времето на социализма мощите попадаха там, където не им е мястото - в музейните хранилища. От липса на познание и отношение към православието много често всички частици се събират на едно място и после е трудно да се установи чии са мощите.

Сребърната мощехранителница от Бойко Борисов е изработена ръчно от пловдивския майстор Веселин Иванов.
Сребърната мощехранителница от Бойко Борисов е изработена ръчно от пловдивския майстор Веселин Иванов.

Историята на главата

Мощите на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен имат необикновена история. В православния календар на две дати - 24 февруари и 25 май, се отбелязват "първото и второто" и съответно "третото" намиране на честната глава на св. Иоан Кръстител". След като по внушение на злобната Иродиада главата на св. Йоан била отсечена и поднесена на блюдо на Саломе, учениците на Предтеча погребали тялото. Тайната християнка Йоана, жена на управителя Хуза, взела главата и я погребала на Елеонската планина, която тогава била в пределите на имението на безчестния Ирод. След време, когато с кръвта на мъчениците християнството възтържествувало, един човек на име Инокентий купил имението и решил на това място трябва да се построи храм. Така по време на изкопните работи била открита честната глава. Той не знаел чия е тя, докато не станал свидетел на многобройни чудеса и не получил Божие откровение. Преди смъртта си Инокентий скрил главата на същото място, поради страх, че тя може да попадне в ръцете на езичници или еретици. Двама монаси поклонници на Светите места по откровение намерили отново главата и попътя я поверили да я носи беден грънчар. Той обаче получил откровение да се отдели от спътниците си и да скрие отново главата. Тайната открил преди смъртта си на своята сестра.

След време обаче еретикът Евстатий се възползвал от силата на светинята, която лекувала чрез допир нелечими заболявания, и увличал мнозина в арианската ерес. Бог го прогонил от пещерата, която обитавал, и заселил там благочестиви православни монаси, които съградили манастир. Сега тайната за третото намиране на честната глава се открила на архимандритът на обителта Маркел край град Емеса.

Какво станало с дясната му ръка

Историята на светите мощи от тялото на Кръстител Господен е не по-малко вълнуваща и пълна с обрати и тайни. Апостол Лука посетил с проповед самарийския град Севастия, където по това време било погребано тялото. Тамошните християни решили да му предадат дясната ръка, с която св. Йоан кръстил Господ Исус Христос. Св. Лука, който е и първият иконописец, нарисувал Богородица, пренесъл светинята в родния си град Антиохия, където тя останала до нашествието на мюсюлманите. Тогава била пренесена в Халкидон от дякон Йов през 956 г.

Част от мощите попаднали в ръцете на нечестивите еретици кръстоносци. Балдуин сам предал раменната кост на Йоан Предтеча на Отон де Цикон, който я пренесъл във Франция. Знаем как платили нечестивците за това при срещата с непобедимата войска на Калоян.

Останалата част от ръката на св. Йоан останала в Константинопол. След превземането на града през 1453 г. всички светини били взети и по волята на завоевателя Мохамед били заключени в съкровищницата с печата на султана.

РУСИ РУСЕВ, БОГОСЛОВ

Известен антрополог може да ги изследва

"За мощите, за които ние сме 300% сигурни, че са на Йоан Кръстител, не са необходими сложни и скъпи анализи", каза откривателят им проф. д-р Казимир Попконстантинов. Той и неговият екип намериха реликвария при разкопки на остров Св. Иван край Созопол. Оказа се, че ковчежето съдържа части от ръка, лицева част и зъб.

Според учения, който преподава във Великотърновския университет византийска и манастирска археология, неговите познания и тези на екипа му са гаранция за автентичността на мощите. "42 години не съм спекулирал с археологията. Европа ми се довери, даде ми Хердерова награда. Вярвайте и вие на моите познания", категоричен е проф. Попконстантинов.

По негово мнение е необходим антропологичен анализ, който би могъл да бъде извършен от известния познавач проф. Йордан Йорданов. Той трябва да докаже дали костите са на един и същи човек. От сложно и скъпо датиране няма нужда - надписът на гръцки ("Господи, помагай на твоя раб Тома") и археологическият анализ на алабастровото ковчеже категорично доказват - находката е от IV-V век.

"Не сме длъжни да убеждаваме скептиците. Човек или вярва, или не вярва", отсече откривателят.

Възможно е да се направи точно датиране на костите например с радиовъглеродния метод. Центърът за радиовъглеродно датиране към университета на Саленто, Италия, обявява на сайта си, че за 8 седмици срещу 250 евро определя възрастта на костни останки с точност плюс-минус 40 г. Това отклонение е предвидено за случаите, когато останките са на по-малко от 2000 г. Възможна е и по-голяма прецизност - плюс-минус 25 г., но тогава цената е по-висока.

МИЛА ВАЧЕВА, ЕЛИЦА КАНДЕВА

Борисов дарява сребърна хранителница

Бойко Борисов се е заинтересувал от светите мощи и е поръчал да бъдат поставени в подходяща мощехранителница, научи "24 часа". Тя е от сребро с позлата и е ръчно изработена от пловдивския майстор Веселин Иванов. Трудът отнема месеци и затова такива ковчежета се правят много рядко. Размерите са 25 на 20 см и е висока 16 см. Кутията е богато украсена с библейски сюжети като Успение Христово, Успение на св. Богородица и др. Тя ще е лично дарение на премиера и струва 724 лв. и 60 ст. (24часа)

Народът ги гледа в четвъртък

Мощите на Йоан Предтеча ще бъдат официално изложени в катедралния храм на Созопол "Св. Георги" в четвъртък, за да ги видят созополци и туристите. Предаването им ще стане на церемония с процесия от духовници, която ще мине от археологическия музей до църквата, разкриха посветени в сценария на тържеството. Специално за ритуала се очаквало да пристигне премиерът Бойко Борисов.

Междувременно се разбра, че сред мощите е разпозната и част от петата на Йоан Предтеча. Реликвата представлявала свързващата капачка на ходилото с костите, обясни шефката на регионалния исторически музей Цоня Дражева.

Така този, който е пренасял мощите, е действал съвсем според канона - да събере части от цялото тяло на светеца, коментира шефът на Археологическия музей Димитър Недев. В момента мощите се съхраняват при него под засилена полицейска охрана и специална СОТ. Преди да ги приеме църквата "Св. Георги", археологическият музей ще ги покаже днес.

Междувременно се появиха разногласия в Св. синод трябва ли научно изследване да датира откога са мощите. Едни архиереи смятат, че това е задължително, за да се отхвърлят и най-малките съмнения за произхода на светинята. Други застъпват мнението, че не науката, а силната вяра лежи в основата на откритието.

ДИМЧО РАЙКОВ

Да посочим на света къде сме

Какво ще правим с чудото? Можем ли да осъзнаем, че това е чудо? Дали ще погледнем дребнотемно на това, което ни се случи, и ще успеем ли да посочим на християнския свят отново къде сме? Дали ще успеем да намерим връзка между чудото на мощите на св. Йоан Предтеча и великото дело на светите братя Кирил и Методий? Готови ли сме за тази нова духовност, която ни предлага Господ? Не трябваше ли камбаните на всички църкви в България празнично да зазвънят за онова, което се случи на българите?

Проф. ГЕОРГ КРАЕВ, фолклорист

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители