Не се дивете на златото на траките - били са като мутри

https://www.24chasa.bg/Article/566818 www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”

С Божидар Димитров, министър на българите в чужбина, разговаря ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

- Г-н Димитров, защо се въздържате да направите сериозна експертиза на откритите в Созопол мощи? Дори културният министър Вежди Рашидов, който отговаря за археологическите находки, призова да се внимава с емоционалните изказвания и да се изчакат резултатите от експертизите.

- Кой е казал, че съм против експертиза? Пред мен е молба от директора на музея в Созопол да се извърши такава, която министърът на културата би трябвало да подпише. Но и без нея имаме две неопровержими доказателства, че това са мощите на св. Йоан Предтеча. Първо, каквато и експертиза да направим, тя не може да отмени факта, че реликварият с костите на светеца е заровен през V в. Вторият аргумент, макар и косвено, е още по-силен. И той не е дори надписът върху намерената мощохранилница, а фактът, че фалшификацията на свети мощи през Средновековието се е правела с комерсиална цел. За да привличат поклонници, църквите са ги поставяли на открити места. При мощите на Йоан Предтеча не е така.

Не се дивете на златото на траките - били са като мутри

Те са заровени, както изисква канонът при строителството на нова църква - под основния камък. Т.е. целта не е била монасите да печелят. Заровени веднъж, те се забравят и доказателството за това е, че напускайки манастира през 1629 г. и прибирайки всичко ценно, монасите не са ги взели. Това е най-безспорното доказателство за учените, които познават душата на средновековния човек.

- В описите, взети от вас от Ватиканската библиотека по време на работата ви там, има ли данни, че в храма на о. Св. Иван се намират свети мощи?

- Не. Имаше опис на библиотеката на манастира, на църковната утвар. Знае се обаче, че трима от игумените му са станали константинополски патриарси. Така че е логично някой от тях да е подарил мощите на манастира, който е бил сред най-големите на Балканите.

- Каква експертиза ще бъде направена тогава?

- Попитайте тези, които искат такава. Чета, че някои музейни работници искат ДНК. Кой може да посочи роднини на св. Йоан Предтеча? Възможно е с въглерод 14 да изследваме възрастта на костите и ако са от I в., когато е живял св. Йоан Предтеча, да се сметне, че са негови, но и тогава някой ще каже: А кое доказва, че костите не са на някой друг човек от I век? Но и това не е много сигурно, тъй като този метод дава много големи отклонения от по 300-400 г.

- Кой в България прави такава експертиза?

- Никой. Аз за лодката от Созопол направих във Виена. Освен това ние предадохме костите на Българската православна църква. Те вече са нейна собственост и тя може да реши дали да прави експертизи. Според мен обаче доказателствата са достатъчно и не бива да проявяваме скептицизъм. Имаме надпис, че са на Йоан Предтеча, и заравяне, доказващо, че не са фалшификат. Нека тези, които се съмняват, да не се прикриват под името анонимни археолози, а да излязат, както го направихме аз и проф. Казимир Попконстантинов, и да докажат с аргументи, че това не са кости на Йоан Предтеча. Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат...

- Да не би да визирате археолога Николай Овчаров?

- Не, просто перифразирам една мисъл на Голда Майер.

- Преди половин година премиерът ви възложи с министъра на културата да направите концепция за разместване на музеите. Докъде стигнахте с нея?

- Направихме я бързо, но не беше приета. Посочихме новопостроената сграда на така нареченото военно НДК като подходяща за Националния исторически музей. За съжаление "специалисти" я отхвърлиха, защото била с много тънки плочи и нямало да издържи тежките камъни от археологическите ни находки. Можехме да ги наредим в двора, но явно надделяха други причини - на някого не му се даваше военното НДК

Освен това трябваха 10-15 млн. лв. за довършване, а за оборудването й като музей още толкова.

- Къде другаде може да отиде НИМ, след като и идеята да се премести в ЦУМ май се проваля след нежеланието на министъра на икономиката магазинът да се апортира в капитала на Пловдивския панаир?

- През годините се обсъждаха сградите на бившия Партиен дом и на МС, но държавата трябва да си прецени кое е най-изгодно за нея. За мен ЦУМ е подходящ, но не съм компетентен по икономическите въпроси.

Ако наистина искаме да представяме историята на България, трябва да имаме площ от 40-50 хил. кв. м. Богатството, което е в музея, не може да бъде показано на 3800-те кв. м, които има в Бояна. Те стигат само за показване на златните и сребърните съкровища. Те обаче не са българската история, а са историята само на един от народите - траките. Всички останали 600 хил. експоната стоят затворени във фондовете на музея и чакат да излязат на някоя временна експозиция. Макар и в покрайнините, НИМ е пет пъти по-посещаван от който и да е музей в центъра на София. В него годишно идват 250 хил. души.

Подобно на театралната реформа, сред музеите също трябва да настъпи промяна. Дори и да останат самостоятелни, етнографският и археологическият музей трябва да имат една експозиция. Археологическият не може да представи цялото богатство на страната дори в археологията. Една голяма част от него е в НИМ, други са в регионалните музеи. Местните археолози си копаят и всичко, което извадят, си остава там. Двата музея показват по няколо бисера, но останалите им експонати са мъниста. Директорите им много държат на самостоятелност, но да погледнем къде се намират. Етнографският е в половината сграда на бившия турски конак, който е с изгнила желязна арматура. Там съм участвал в комисии, които са бракували експонати, залети от спукана тръба.

- Идеята на министъра на културата Вежди Рашидов беше царският дворец да стане музей на съкровищата. Това заложено ли е в концепцията?

- Концепцията се провали с отпадането на основната сграда на военното НДК. В момента са останали 3 подходящи - ЦУМ, Партийният дом и Министерският съвет. Имаше план за строеж на правителствен комплекс, който заради кризата не може да бъде реализиран. По-скоро парламентът може да се свие. Всички партии говорят за намаляване на депутатите на 120 и тогава основната им сграда ще е достатъчна. Това един ден ще се наложи.

Не може при 7 млн. души да има 240 депутати, а великият китайски народ от 1,5 млрд. да изхранва само 700.

- Но затова трябва промяна в конституцията. Няма ли да е по-лесно Борисов и правителствената администрация да отидат във военното НДК?

- Не, Премиерът трябва да остане твърдо в МС, докато не бъде изграден правителствен комплекс. Става въпрос за представителност. Партийният дом е изключително подходящ за музей с разположението си между МС и президентството. Така чуждите делегации могат да видят историята ни, преди да се срещнат с управляващите.

- И сега могат. Археологическият музей е на метри от президентската сграда.

- Това не е история, а археология.

- С която сме най-известни по света.

-Не е така. Известна е за примитивното мислене, за масовата публика. Какво е известно? Само тракийските златни съкровища. А старобългарските ръкописи, които са висшето постижение на цивилизацията, на живописта? Това е по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус.

Щото те са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани. Та, ние знаем прекрасно всяко съкровище откъде е. Панагюрското съкровище, най-хубавото е от Лампсак, гръцки град. Какво тракийско съкровище? По него има сцени от гръцката митология, не от тракийската.

- С това си изказване обезсмислихте труда на много археолози през последните години.

- Защо? Това наистина са ценни паметници на културата, но това не е еманацията на българското творчество. Първо, не е българско, а е тракийско. Ръкописите, писмеността, иконите са това, което ни отличава.

- Те са били по-късно.

- Какво, че са по-късно. Ние сме българи в края на краищата, не сме траки. Ходим да се дивим на камъните в Перперикон, а забравяме Плиска, Преслав, Царевец, Трапезица, Несебър, чиято архитектура я няма в Европа по това време. През VII-X в. цяла Европа се рути в землянки или дървени крепости, а ние изграждаме каменни градове. Ето това е промяна и изкривяване на мисленето кое е ценно.

- На какво се дължи?

- На блясъка на златото. Златото омагьосва. Трябва да се обърнем към себе си, към своите собствени постижения. Те са невероятни. Признават ни ги други народи, ние - не. Папата слага Кирил и Методий като покровители на Европа, не слага цар Ситалк и Терес. Слага ги, защото са създатели на азбуката, защото вкарват половин Европа в цивилизацията. Тя е преди всичко писменост и книги.

- При положение че сте толкова изкушен от историята, защо си губите времето в този министерски кабинет?

- Блазня се от мисълта, че решавам една много важна задача. Чрез даване на повече българско гражданство се опитвам да реша демографския проблем у нас. В исторически план съм се занимавал с това и знам, че днес са изчезнали факторите, които могат да сторят това. През Средновековието България е давала поданство на всякакви племена, идващи от север. По времето на османската феодална система децата са разглеждани като работна сила - турците са се биели, а ние е трябвало да обработваме земята и да ги храним. 1989 г. беше последната, в която България отбеляза увеличение на населението с 3000 души.

Единственото, което може да ни спаси, е “внос на българи”.

Преди дни говорих със Симеон Дянков и Тотю Младенов, че като излезем от кризата, след около 2 г. ще имаме недостиг на 150-200 хил. работници. Откакто сме на власт, получилите българско гражданство са три пъти повече, общо 17 хил. души.

- Смятате ли, че хумористът Димитър Туджаров-Шкумбата ще бъде добър консул в Чикаго, че подкрепихте кандидатурата му?

- Не съм подкрепял нищо. Просто препратих едно писмо на българска организация от Чикаго във външното министерство, както много други искания, по които нямам правомощия да се произнасям. Така че не мога да се произнасям по качествата на кандидатите за консули. Това е задължение на външното министерство.

ВИЗИТКА

Роден е на 3 декември 1945 г.

Завършил е история и археология в СУ. Специализирал е в Института за древни текстове в Париж и в Школата по палеография и дипломатика във Ватикана

Директор на Националния исторически музей от декември 2001 до 2009 г. Заемал е този пост и от 1990 до 1999 г.

Председател на Националния съвет за опазване на паметниците на културата

Водещ на предаването "Памет българска” в БНТ 1

Избран е за депутат от ГЕРБ на изборите на 5 юли 2009 г., а от 27 юли 2009 г. е министър без портфейл в правителството на Бойко Борисов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Здрав контрол за фалшивите болнични

    Здрав контрол за фалшивите болнични

    Болен здрав носи - тази стара българска максима важи в пълна сила за фалшивите болнични. А те явно се увеличават и тази негативна тенденция трябва да бъде спряна, защото е в ущърб на всички граждани. Ако са верни цифрите, скокът на болничните само за година е с 200-300 хиляди. А нито хората в България са станали повече,
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър