От “Мулти” остана само туризмът

https://www.24chasa.bg/Article/568227 www.24chasa.bg
Дарина и Илия Павлови в най-щастливите си години СНИМКА: "24 ЧАСА"

При управлението на червеното правителство на Жан Виденов (25 януари 1995 г. - 12 февруари 1997 г.) започва нов етап за "Мултигруп".

Илия Павлов прави много силен ход със статията във в. "Дума" "Време е да обуздаем организираната престъпност", която остана в историята с призива му “Да отрежем опашката на гущера”.

Тя излезе във вестника на 13 март 1995 г. По-късно се разбра, че реалният автор на статията е Георги Кадиев, кадър на "24 часа" и днешен политик от БСП.

От “Мулти” остана само туризмът

От страниците на "Дума" Павлов призова групировките да се откажат от силовите методи. Поиска всяка фирма да бъде легализирана по цялата й верига. След като България се приобщава към Европа и всякакви мафиотски структури са пагубни.

Самият Павлов премина към най-модерните за времето си подходи на управление на неимоверно разрасналата се корпорация. Той обяви намерението си да се превърне в публична компания с акции на световните борси и пълна прозрачност.

През същата 1995 г. "Мултигруп" се яви публично пред обществото. На 27 юли в зала "София" на "Интерпред" ръководството на корпорацията даде мощна пресконференция за "Истината за "Мултигруп" пред 130 журналисти. От двете страни на президента Илия Павлов бяха тримата вицепрезиденти (Радослав Ненов, Николай Вълканов и Димитър Иванов), главният секретар Бойко Драганов и всичките 20 (!) генерални директори. Павлов ги нарече "звезди на бизнеса". 

Освен това чрез спътникова връзка имаше пряка връзка с управляващия директор на офиса в САЩ Милена Иванова и с Бояна Попова - генерален директор "Финансови инвестиции на "Мултигруп" в САЩ". Както и с управляващия директор на офиса в Швейцария Брайън Белами, който е и вицепрезидент за Европа.

Времето на червеното управление ще се запомни и с жестоката газова война. Виденов продължи усилията на служебния премиер Ренета Инджова да развали прословутата цесия между фирмите на "Мулти" и "Булгаргаз" за "Химко", сключена при правителството на проф. Беров. Виденов се обяви и срещу участието на "Мулти" в газовото дружество "Топенерджи". Борбата беше жестока. Някои правят връзка между нея и смъртта на Андрей Луканов. Но преди да се стигне до реалната схватка, Жан падна.

Още с идването си на власт (1997) Иван Костов започна епична битка с "Мултигруп". Вътрешният министър Богомил Бонев обяви корпорацията за мафиотска групировка. Премиерът Костов я нарече "лоша компания", която ощетявала бюджета с помощта на всички предишни правителства.

Постепенно “Мулти” е изхвърлена от газовия бизнес и енергийните сделки (транзит на електричество, доставка на въглища за НЕК) и др. Все дейности, които практически осигуряваха финансовата й сила. Правителството не даде лиценз на "Мулти" и тя загуби застрахователната си компания. През 1999 г. фалира и Кредитна банка. Година по-рано през март "Мулти" е извадена от веригата посредници при доставката на руски газ.

Тогава се говореше, че Илия Павлов отдавна е изнесъл по-голямата част от парите си в САЩ, където вече живееше семейството му. Но загуби част от основните си лостове за политически натиск и влияние.

В разгара на кампанията срещу "Мулти" Илия Павлов нарежда на ръководните си служители да се отказват и отклоняват всички искания за пряко или косвено финансиране на политически партии и организации. За да изчисти името си от предишни наслоения и да утвърди нов имидж, през 1998 г. групировката смени името си - "MG холдинг България".

После стана само “МG България”. Корпорацията, която беше разпростряла се във всички сфери на икономиката, обяви, че вече ще работи само в няколко направления - енергетика, хранително-вкусова промишленост, туризъм, търговия с недвижимости. Тогава се говореше, че воювайки с "Мулти", Иван Костов освобождавал терен за "Олимп".

Илия Павлов откри офиси във Великобритания, САЩ, Германия и Швейцария и изключително амбициозно започна да развива туризма в империята си.

Идването на власт на Симеон Сакскобургготски изглежда възвърна надеждата наИлия Павлов за нов възход. В тв интервю той каза, че е дарил на предизборната кампания на Симеон 5 000 лв. На 1 август 2001 г. обаче шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов препоръча на царските депутати да се въздържат от контакти с Илия Павлов и неговите хора и на 6 август да не ходят на рождения ден на бизнесмена в грандхотел "Варна".

На 8 ноември 2002 г. БТА съобщи, че състоянието на Илия Павлов се оценява на 1,5 млрд. долара. В класацията на полското сп. "Впрост" за 25-имата най-богати хора от Източна Европа той е на престижното 5-о място. От корпорацията не потвърждават, но и не отричат тези цифри.

Само 4 месеца по-късно Илия Павлов е убит с един куршум всърцето, когато излиза от офиса си.

От САЩ идва Бояна Попова и оглавява борда на директорите. В многобройните клонове на фирмата тя заварва шок, ужас и много ненужно напрежение навсякъде. По-страшното е, че компанията има 160 млн. лева задължения, повечето просрочени. Те са към държавата, към доставчици, работници и служители, банки и нефинансови кредитори.

Попова веднага нарежда да бъде разпродадена по-голямата част от луксозните автомобили и да се намалят до минимум светските прояви, щедро финансирани от Илия Павлов. И още - да се стимулират направленията туризъм и енергетика за сметка на фирмите, които не са оправдали инвестициите в техните проекти. Идеята на Попова е корпорацията да се превърне в голяма инвестиционна институция.

Две години по-късно - през март 2005 г., Попова заявява, че всичко е изплатено, имат само текущи банкови кредити от 22 млн. лв. Казва още, че управлява между 350-400 млн. лв., която сума определя като "скромна кредитна експозиция”.

Сега от "МG България" остана само "Балкантурист дивелопмънт сървисис". Така се нарича новото дружество, което управлява всички активи в туризма.

Негов шеф е Недялка Сандалска. "Туризмът ни се развива успешно. Инвестирахме много средства в лифтове, ски писти, реновирахме повечето от хотелите. Направихме много инвестиции на морето, където имаме чудесна база", обясни г-жа Сандалска.

Фирма "Мултигруп" в първоначалния си вид е създадена на 5 август 1991 г. в гр. Цуг, Швейцария. Тя просъществува при 9 правителства. Илия Павлов умело флиртуваше с политиците и силните на деня, но имаше и доста трудни и сложни периоди.

Убийството му на 7 март 2003 г. (при управлението на НДСВ) беше началото на пътя надолу за "Мулти". Днес от мощната някога групировка е останал само туризмът.

До сега ви разказахме за пътя на корпорацията от раждането й до идването на власт на БСП.