Човекът амфибия ще гони рекорди зад граница

https://www.24chasa.bg/Article/570101 www.24chasa.bg

Два километра със завързани ръце и крака се канеше да преплува вчера Яне Петков от Сандански. Човекът амфибия се надяваше да влезе в рекордите "Гинес" се точно на рождения си ден. На 6 август той стана на 56.

Петков наистина плува по гръб в яз. "Дяково" край Дупница овързан. Но само няколко метра. Беше сложил и лепенка на устата си. Всичко това - като своеобразен протест, че заради бюрократични пречки не му разрешили да направи експеримента.

"Имам покана от друга съседска страна, ще поставя рекорда за нея", закани се вчера плувецът. Десетки хора от Дупница, Кюстендил и София гледаха демонстрациите му. 

Човекът амфибия ще гони рекорди зад граница

"Искам да издам книга, в която да опиша преживяното и натрупания житейски опит. Надявам се да помогна на повече хора да разберат как да използват максимално мисълта си", казва човекът амфибия.

По време на тренировките Яне Петков винаги бе заобиколен от фенове. 
На снимките горе - Вчера на рождения си ден човекът амфибия преплува няколко метра вързан. 
Снимки: Елица Иванова
По време на тренировките Яне Петков винаги бе заобиколен от фенове. На снимките горе - Вчера на рождения си ден човекът амфибия преплува няколко метра вързан. Снимки: Елица Иванова

"Така ще покажа, че всичко е възможно, и ще улесня тези, които се интересуват как да използват силата на човешкия дух. Крайно време е хората да обърнат внимание на мисълта си, а не да се осланят само на лекарства. Само с енергията на мисълта си можем да контролираме здравето и живота си", добавя плувецът. 

Няколко дни той тренираше непрекъснато. Загряваше с  километър плуване под вода и 700-800 метра вързан, наблягаше сериозно на йога упражненията за дишане. Край него на язовира винаги беше пълно с хора, които го наблюдават с интерес. Някои дори се надпреварваха да го омотаят с ластици и тиксо, докато прави експериментите си.

Язовирът е огромен, водата в него - студена, с дълбочина до 90 м. Местни разказват, че при спадане на нивото му се случвало да изплуват обявени за издирване автомобили. Дори гаубица била извадена. Има и огромни сомове. "Като прасета са", казват хората. Наскоро дори се наложило риболовци да използват автомати, за да извадят един. 

"Случвало се е хора да влизат навътре и да изчезват безследно. Мен не ме е страх от огромните животни. Има доста студени течения, които те схващат, но
ако човек няма здрава психика - не би трябвало да се залавя да плува", убеден е Яне Петков.

Първоначално гмурецът искал да постави рекорда си на 24 юли, но изтеглил назад датата, за да е по-топла водата. "Човек и над 55 г. има неограничени възможности", твърди той. Дори настоявал с него да не се движи придружаваща спасителна лодка, защото вярва в издръжливостта на тялото си. 

Миналата есен по негова инициатива 103-ма души поставиха рекорд по плуване под вода в щафета, но наскоро получили отговор от централата на "Гинес" в Лондон, че рекордът не се зачита. Една от причините била, че видеозаписът имал прекъсване.
Преди година пък Яне измина 2100 метра под вода за 1:27,13 часа в басейна на "Интерхотел Сандански" и постави световен рекорд.

"Плувам, откакто се помня. Баща ми не ми разрешаваше, но бягах от вкъщи. Една вечер ме откри в басейна и започна да ми се кара. Показах му обаче една скоростна отсечка и той разбра, че в мен "има хляб", спомня си санданчанинът. Работил е в строителството и като воден спасител.

В града го наричат още Гуру или Далай Лама, защото от години е последовател на тибетската наука за живота и следва учението на Петър Дънов.

От ранна пролет до късна есен живее в парка над Сандански. Всяка вечер след полунощ е там, за да прави упражнения. Изучил е тънкостите на йогата. Понякога слага главата си на камък за десетина минути, дремва и става отново за упражнения. Казва, че най-важните са свързани с дълбокото дишане. "Трябва да се диша дълбоко и рядко. Вижте китовете - те са пример за това и живеят 500 г. 

Когато започнат зимните студове, се прибира вкъщи след среднощните упражнения в парка. 

"Никога не включвам печка за отопление и спя на отворен прозорец", допълва Яне. 

В часовете след тренировките вечер пише песни. Реди стихове и ноти с китарата си. Не обича чалгата. Слуша класика, македонски народни песни, и най-вече хардрок.
През 1985 г. паднал от 3-ия етаж на строеж. "Пръснах се на земята като диня. Нямах здрава кост по тялото си и бях с много вътрешни кръвоизливи. Таз, ребра, ръце, крака, целият бях в гипсови корита. Отказвах лекарствата, които ми даваха. Една сестра искаше тогава да ми сложи инжекция, но се противих. Подписах декларация и сам си тръгнах. Тя ме заплаши, че ще умра", спомня си плувецът.

След време обаче започнал да се възстановява и на шестия месец се пуснал отново под вода. 

"При такива изпитания човек обикновено се осланя на помощ от държавата и се оставя по течението.Но вътре в него има заложби и потенциал и за други неща", казва Яне Петков. Той твърди, че ще ги разкрие в книгата си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки