Канада си прави оглушки за 4 пратки с наши антики

https://www.24chasa.bg/Article/570609 www.24chasa.bg
Задържана пратка с контрабандни монети. СНИМКИ: АРХИВ

Канада не е върнала нито една антика на България, изнесена контрабандно от нашата страна.

Това съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов по повод новината, че в американската държава е открита пратка с 20 хил. старинни предмета, изкопани в България.

Това е четвърти или пети случай. Независимо че многократно са правени контакти с канадската страна и са изпращани сигнали, че в България никога не е имало официален пазар на антики в последните 130 г. и че винаги е имало разрешителен режим, трудно се осъществяват връзки за по-нататъшно полицейско и юридическо сътрудничество, коментира прокурор Соларов. По всички тези дела вече втора година не е отговорено на съдебните поръчки, допълни той.

В петък друг прокурор от ВКП - Камен Михов, че наши антики за най-малко 100 хил. евро са засечени в Канада.

По информация на Михов България не е имала проблем с връщането на ценни предмети от Австрия и Италия. Миналата година от Австрия била прибрана колекция от 21 хил. предмета, която в момента била в Националния исторически музей.

Преди време няколко месеца зам.главният прокурор Бойко Найденов приел друга пратка от Италия със съдействието на карабинерите.

След съвещание било решено по настояване на външното министерство да се изпрати молба, с която да се заяви, че искаме да ни бъдат върнати намерените вещи. Вече е образувано и дело в Софийската градска прокуратура, тъй като престъплението е извършено в чужбина. На този етап няма данни кой е трафикантът."Ще бъде назначена експертиза, ще идентифицираме предметите. Аз смятам, че този случай ще го разрешим бързо, още повече че канадците предварително са заявили желание да възстановят вещите на българската държава", категоричен бе Михов.

Канадците са поискали и да подготвим молба за правна помощ, което ще стане в рамките на седмица.

На въпрос дали тези дела стигат до известен извършител, обвинителят отвърна, че по много от случаите се осъждат лицата, които са замесени в България. В австрийския случай цялото производство било трансферирано от Австрия и на практика там не е имало дело. Просто ни били предадени културните ценности.

Михов уточни, че хванатата преди няколко дни пратка в Канада е предимно от османски, византийски и антични монети. За тях се предполага, че са основно от България, но най-вероятно са събирани от цялата област на Балканите.

Засега няма данни по какъв канал те са преминали в Канада. "Смятам, че са били предназначени за тази страна, а оттам къде ще бъдат препродавани, е друг въпрос. Всичко може да се очаква, в края на краищата Ню Йорк е Меката за продажбата на антики", допълни Миков.

Според зам.-министъра на културата Тодор Чобанов едно по-задълбочено проучване в търговските интернет сайтове ще даде много информация кой е предлагал предметите, заловени в Канада. "Едва ли са повече от 4-5 човека от България", предполага той. Чобанов обаче е убеден, че изпращачите ще се окажат фиктивни лица: "Тези хора са много опитни, знаят механизмите и добре си правят сметките".

Прокурор Николай Соларов: Нищо чудно заловените да се разминат с глоба

- Прокурор Соларов, за заловените в Канада антики се лансират различни версии, дори че са минали през канала на брата на бившия главен прокурор Никола Филчев Ангел Борисов.

- Нямаме никакви данни за това.

- Кои са хората, които са били заловени?

- Не знаем дори това, канадците не са уведомили посолството ни за имена и детайли. Информацията ни даже не е от полицията или от тамошната прокуратура, а от Министерството на културното наследство. Най-вероятно срещу извършителите са образувани административни дела.

- Какво трябва да се направи?

- Без съмнение трябва да изпратим представители на прокуратурата и на полицията, които да действат на място. В Англия например има делегиран представител на италианското Министерство на правосъдието, който е прокурор, и той осъществява тези контакти заради особеностите на правото на двете държави.

Така че е крайно време да започнем да работим както другите европейци, преди дори да са тръгнали официалните контакти за тези поръчки.

А не както в случая - въпреки че се вдигна толкова шум, ние имаме дипломатическа информация, а не информация от полицията.

- Какви наказания чакат заловените там?

- Не съм сигурен, но нищо чудно да се разминат само с глоба и конфискация.

- Какво искат канадците, за да ни върнат антиките?

- Това, което искат, не е работа на прокуратурата, а на културното министерство. То е принципал и трябва да прецени дали има основание да се върнат предметите.

Проблем е също, че вече 4 г. няма подписана двустранна спогодба с Америка за мораториум върху вноса на родни антики и за автоматично връщане на такива предмети от границата.