Руските царе затриват малахита

https://www.24chasa.bg/Article/571705 www.24chasa.bg
Малахитова жардиниера от епохата на Наполеон Трети.

Aко има руски камък, той е малахитът. За първи път го откриват в Урал през 1635 г.
През 19 век вече добиват годишно по 80 тона ненадминат по качество малахит. Сред тях е рекорден блок с тегло 250 тона, намерен през 1835 г.

Руските царе си позволяват невероятен разкош - покриват дворците си с него, поръчват цели колони, камини, гардероби, маси и други мебели, бижута. Две от залите на двореца в Санкт Петербург са облицовани с малахит - Малахитовата, за която отиват 2 тона, и Георгиевската.

Особено богата колекция от този прелестен камък събира императрица Екатерина ІІ. В началото на ХІХ в. идва модата на големите малахитови вази, великолепни екземпляри от които днес се пазят в парижкия Версай и Зимния дворец в Санкт Петербург.

Нашумялата певица Фърги се похвали с годежен пръстен с прекрасен диамант, подарен от гаджето й.
Нашумялата певица Фърги се похвали с годежен пръстен с прекрасен диамант, подарен от гаджето й.

Най-забележителното по своята красота и размер изделие от малахит са колоните пред олтара на катедралата "Св. Исаак" в Санкт Петербург, високи 10 метра. Толкова са внушителни, че след поставянето им през 1856 г. цената на малахита пада.

Актрисата Мерил Стрийп се появи с изумрудени обеци на раздаването на оскарите. Смарагдът е прекрасен камък за нейната зодия - Рак.
Актрисата Мерил Стрийп се появи с изумрудени обеци на раздаването на оскарите. Смарагдът е прекрасен камък за нейната зодия - Рак.

Както пише един английски журналист, смаян от руските експонати на световното изложение в Лондон през 1851 г.: "Преходът от брошката към колосалните порти се оказа непостижим - хората отказаха да повярват, че тези порти са направени от същия материал, който всички са свикнали да смятат за скъпоценност."

Диамантен комплект е сред бижутата, които си избират холивудските звезди.
Диамантен комплект е сред бижутата, които си избират холивудските звезди.

Короната така експлоатира находищата в Урал, че те вече са практически изчерпани. И до днес много руски експерти се тюхкат как е възможно толкова неразумно и късогледо да се изхарчат най-красивите в света залежи.

Хилари Клинтън е сложила гердан от родохрозит - рядко използван от ВИП особи розов камък.  В много страни този камък с цвят на месо е символ на любов, жизнена енергия, страст, живот и жажда за знания. Вярва се,че помага за установяване на хармония в живота и щастие в семейния живот. Защитава от завистливи хора.
Хилари Клинтън е сложила гердан от родохрозит - рядко използван от ВИП особи розов камък. В много страни този камък с цвят на месо е символ на любов, жизнена енергия, страст, живот и жажда за знания. Вярва се,че помага за установяване на хармония в живота и щастие в семейния живот. Защитава от завистливи хора.

Малахитът е известен от праисторически времена. Най-старото открито изделие от него е висулка от неолитна гробница в Ирак на повече от 10 500 години. Малахитови мъниста на възраст 9000 г. са намерени и в близост до древния Йерихон.

Хилари Клинтън е любителка на бижута с естествени камъни. Особено е пристрастена към тюркоазите и често носи комплекти от огърлици и обеци от този камък - свещен за американските индианци.
Хилари Клинтън е любителка на бижута с естествени камъни. Особено е пристрастена към тюркоазите и често носи комплекти от огърлици и обеци от този камък - свещен за американските индианци.

Славата на малахита обаче тръгва от Египет, където от него изработвали амулети за здраве, украшения и съдове. Древните египтяни го използвали като сенки за очи (медта има антибактериални свойства).

Руските царе затриват малахита

От малахитени зърна се добива висококачествена боя и в Екатеринбург и Нижни Тагил в Русия покривите на много къщи се боядисват с малахит в красиво синьо-зелено.

Вана от малахит.
Вана от малахит.

Малахитът е непрозрачен, ивичест камък с причудливи рисунъци. Меден карбонат, съдържащ вода. В природата винаги се образува там, където има залежи от медни руди.

Масичка в Малахитовата зала в Ермитажа.
Снимки: Архив
Масичка в Малахитовата зала в Ермитажа. Снимки: Архив

Големи запаси са открити в Конго, САЩ и Австралия, но уралските си остават най-ценни. У нас се среща в Бургаско, Панагюрско, Родопите.

Комод от руски малахит.
Комод от руски малахит.

Цветът му варира от светло до тъмнозелено и се дължи на медта в състава му. Бил е първият материал, използван за извличане на мед чрез стопяване.

Името му идва от гръцки - според някои от думата malakos - мек, а според други от malhe - малва (растение с листа в същия яркозелен цвят). Шедьоври от малахит има в храма на Диана в Ефест.

Колоните в Исакиевския собор - най-големите издлия от малахит.
Колоните в Исакиевския собор - най-големите издлия от малахит.

За непосветените изглежда, че вазите, колоните и облицовъчните плочи са от огромни твърди парчета малахит. Това не е така.

Изделията се изработват от метал, гипс, други материали и само отгоре се облицоват с тънки плочки малахит, издълбани от подходяща буца - нещо като малахитен фурнир.

Ваза от малахит в Ермитажа.
Ваза от малахит в Ермитажа.

За да се пести ценният материал, понякога даже изрязвали плочки с дебелина до 1 мм! Но истинският трик дори не е това. Ако тези плочи просто се наредят една до друга, нищо не се получава.

Природният малахит понякога се среща в причудливи форми.
Природният малахит понякога се среща в причудливи форми.

Красотата на малахита е в неговия рисунък. Всяка плочка трябва да е продължение на другата. Това принудило да се усъвершенстват майсторите малахитчици и в цял свят става известен методът им "руска мозайка".

Бижутерска фирма изработи гривни от малахит, които много световни звезди носят благотворително в помощ на Африка.
Бижутерска фирма изработи гривни от малахит, които много световни звезди носят благотворително в помощ на Африка.

При него къс от минерала се реже перпендикулярно на пластове и се разгръща под формата на акордеон. Така всяка плочка е продължение на предходната. Методът изисква огромно умение и изкуство.

Понякога Хилари Клинтън си поставя и брошки, които бяха отличителен белег на предшественичката и Мадлин Олбрайт. На снимката съпругата на Бил Клинтън е сложила елегантна брошка с аквамарини.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Понякога Хилари Клинтън си поставя и брошки, които бяха отличителен белег на предшественичката и Мадлин Олбрайт. На снимката съпругата на Бил Клинтън е сложила елегантна брошка с аквамарини. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Понякога находищата му не радват никого. След дълги години на обработване на почвата на лозята с препарата Бордо (смес от меден сулфат и вар) под обработваемия слой се образуват истински малахитови зърна.

Този ръкотворен малахит е като природния - течността се просмуква в почвата и се смесва с варовикови залежи долу. В резултат съдържанието на мед в почвата може да достигне 0,05%, а в лозовите листа - над 1%!

Малахитът се образува и върху изделия от мед и нейните сплави - месинг и бронз. Особено бързо този процес тече в големите градове, където въздухът съдържа серни и азотни оксиди. Те, допринасят за корозията на медта и нейните сплави.

Зелената патина, която се образува на повърхността на медни покриви, е малахит. Той покрива и старинните бронзови предмети, намерени при археологически разкопки.

Ювелирният малахит обаче се среща много рядко. За да се получи 1 кг материал за бижута, в мините Катанга в Заир трябва да обработят около 100 тона руда.

Още от древния Рим малахитът е талисман за децата и амулет против опасности и болести. Обикновено го прикрепят към люлката на бебетата. Енергията му е много силна.

Наричат го "камък на здравето" и се смята, че предпазва от различни болести. Използва се при проблеми в сърцето, белия дроб, панкреаса, далака и като противорадиационно средство. Препоръчват го и за укрепване на имунната система.

Малахитът привлича към собственика огромен интерес от страна на околните, затова е подходящ за хората на изкуството, писатели, журналисти, артисти. Защитава пътниците и помага за успех в бизнеса.

Малахитът е един от най-имитираните и заместван от синтетични аналози минерал.

Планета: Венера
Зодия: Козирог, Везни, Телец, Лъв

Господарката на медната планина

Уралските миньори имали своя покровителка - Господарката на медната планина. Тя пазела малахита, затова понякога я наричали Малахитница.

Пред хората се появявала в образа на приказно красива жена със зелени очи, облечена в разкошна малахитена рокля и с изящна диадема, украсена с малахит и скъпоценни камъни.

В нейното царство се спускали шахтите, виели се тунели и коридори и в тъмните им лабиринти на светлината на лоени свещи сновяла армия от полуголи, потни и изтощени хора.

Какво можела да направи Господарката за копача?

Да зарадва и ощастливи този, който я обича - като раздвижи глинестата кал на рудата и разкрие пред очите му чист, искрящ, пролетно зелен малахит.

Скрие ли се малахитът - значи Малахитницата се е разсърдила. А той изчезвал така внезапно, както се появявал.

И така из Урал тръгнало предание, че само за голяма доброта, душевна чистота и честност Малахитницата дарява със скъпоценния си камък...

ЛЕГЕНДИ

- Ако човек пие вода или вино от малахитова чаша, може да разбира езика на зверовете и птиците.

- Малахитът играе ролята на шапка невидимка и може да направи човека, който го носи, невидим.

- Изпълнява желания.

- Малка пирамида от малахит, поставена до възглавницата, помага да спиш спокойно и да сънуваш хубави сънища.

- Носен от млади момичета, може да провокира настойчиво, нахално ухажване.

- Когато има голяма опасност, се чупи на две.

- Малахит, положен на "третото око", помага за изчистване на съзнанието от обиди и тревоги, казват в Индия.

- Положен на слънчевия сплит, отнема емоционалното напрежение.

- Поставен върху пъпната чакра, намалява менструалните и други коремни болки.

- Пази от черна магия и заклинания.