Ще говорим с хората на Меричлери, не с екотерористи

https://www.24chasa.bg/Article/573391 www.24chasa.bg
Миньори от

150 миньори поискаха вчера помощ от Трайчо Трайков срещу еколози.

В 11 часа те се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да протестират срещу заплахата да останат без работа, ако се закрият кариерите "Великан" и "Каолин".

Почти по същото време друг митинг от "Екогласност" - тридесетина души, водени от общинския съветник в Хасково Емил Георгиев, настояха за спиране на мините, но пред Министерския съвет.

Жители на Меричлери, които са в клуб
Жители на Меричлери, които са в клуб

От "Каолин" АД са категорични, че разполагат с доказателства, че зад кампанията на еколозите стоят бизнес интереси на Георги Аврамов. Бившият заместник на ПК "Екогласност" бе депутат от СДС, после коалиционен партньор на БСП, сега е съдружник във фирмите ТЕМ 1 ООД и Темос ГМ ООД.

Тези фирми печелят концесия на находище за кварцов пясък в Девня, а "Каолин" АД, което също играе за концесията, губи и подава жалба срещу победителите.

Тогава бизнесменът, спечелил находището край Девня, предложил сделка на "Каолин" АД - да оттеглят съдебните си искове за находището за кварцов пясък в Девня, иначе той ще изпрати до медиите документи за злоупотреби на "Каолин".

Няма да се поддадем на екологичен рекет. Бихме разговаряли с "Екогласност", ако имаха наистина за цел защита на интересите на хората. В случая имаме налице защита на личните икономически интереси на шефовете си.

В този смисъл с екологични терористи няма да преговаряме. Ще разговаряме единствено с хората от Меричлери и ангажираните със случая институции.

Те имат правото да знаят истината. Когато знаят цялата истина, те сами ще преценят дали да продължават да бъдат употребявани като статисти в сценарии за защита на частни корпоративни интереси, казаха вчера от "Каолин" АД пред "24 часа". Компанията е сезирала прокуратурата.

Преди седмици и в самото Меричлери имаше два митинга - за и против кариера “Великан”. Една трета от регистрираните 2000 живеещи в градчето излязоха на протест срещу кариерата на “Каолин".

Според тях разработката на варовиковото находище унищожава въздуха, водата и природата, а кариерата бавно поглъща и земеделската им земя. На километър от тях, в центъра на града други меричлерци пък се обявиха в защита на кариерата, защото тя им осигурява работа.

Много от работещите на кариерата са роми, чиито многолюдни фамилии разчитат единствено на дохода от варовиковото находище, за да преживяват месеца, споделиха митингуващите. Кариерата дава хляб и за много бивши миньори, които след закриване на мините в района няма къде да работят.

Заради засиленото полицейско присъствие в района, до пряк сблъсък между участниците от двата протеста не се стигна.

По думите на кмета на Меричлери Ваня Славова недоволството на хората от града е неоснователно, тъй като вредите от кариерата не са доказани, а поръчаното от фирма “Каолин" сеизмично изследване е показало, че взривовете в района на кариерата не са опасни за намиращия се на няколкостотин метра от находището минерален извор.

Други местни обаче се съмняват и искат от Министерството на околната среда и водите да назначи спешена ОВОС, която да покаже дали кариерата е екологично безопасна.

Вчера от министерството на икономиката съобщиха, че съвместно с МОСВ в най-кратък срок ще направят нова проверка на дейността на „Каолин", за да стане категорично ясно как работи дружеството и дали спазва законодателството.

В това ново обследване ще бъдат включени и представители от всички заинтересовани институции - МОСВ, РИОСВ, Министерството на културата и МИЕТ и ще бъдат поканени представители на ПК „Екогласност". (24часа)