8,40 лв. за кайма “Стара планина”

https://www.24chasa.bg/Article/573428 www.24chasa.bg
Димитровградското предприятие първо пуска и други продукти по БДС.

Първата кайма от истинско месо ,произведена по стандарт “Стара планина”, вчера бе произведена в димитровградското предприятие “Лотос” под зоркия поглед на ветеринарни инспектори, начело с шефа на ДВСК-Хасково, д-р Христо Вълчанов.

Месокомбинатът е първият, получил разрешително от НВМСК за производство на качествената марка. Фирмата ще произвежда 8 продукта - два вида кайма, два вида сурова наденица, кюфтета и кебапчета.

Тъй като технологичният процес за производство на колбасите от истинско месо отнема няколко дни, първите продукти “Стара планина” ще са в магазините едва в края на седмицата .

Два пъти по-висока ще бъде цената на продукт от месо в сравнение с тези със соя, заяви управителят на предприятието Йордан Иванов. “Смес кайма” по БДС стандарта ще струва 8,40 лв. за килограм. Кило свински кебапчета ще скочи от 4 лева на 7,70 лв, за наденицата се очаква също да струва приблизително толкова.

“Цената отговаря на качеството . Крайно време е купувачът да разбере, че каймата от 3 лева му излиза по-скъпо , отколкото каймата от 8 лева . Защото клиентът е тръгнал на пазар, за да купува месо, а не соя или нещо подобно, каза месарският бос.

Йорданов е в месопреработвателния бранш от 30 години и според него връщането към БДС стандартите е най-доброто постижение на правителството. Той прогнозира, че цените на продуктите от истинско месо в началото ще бъдат по-високи, но ако хората започнат да купуват, това ще доведе до поевтиняването им.

При каймата например цената може да падне до 6 лева за килограм, но само ако пазарът го поиска. Прогнозите са, че 10% от клиентите могат да си позволят да купуват “Стара планина”.

Първата кайма “Стара планина” вече е произведена. 
СНИМКА:
Първата кайма “Стара планина” вече е произведена. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Очакванията са през първите дни хората повече да гледат и по-малко да купуват, шокирани от високите цени, което може би ще се окаже проблем за магазинерите, тъй като срокът на годност на охладените месни продукти с марката е само 5 дни .

А според договорите с производителите непродадената стока не може да бъде върната. За да завиши трайността на продуктите от месо до 30 дни, производителите ще започнат да ги предлагат само в замразен вид, което обаче ще отблъсне клиента, прогнозираха от бранша.

Оттам обаче очакват засилен контрол в производството по БДС, който впоследствие да се прехвърли в магазинната мрежа.

До 5000 лева е санкцията за производител, който органите на ДВСК заловят, че замърсява със соя марката "Стара планина". При втори гаф на производителя ще бъде отнеман и лицензът по БДС.

Продуктите “Стара планина” ще се продават в отделна витрина в магазините. Те ще носят лого, което обаче все още не може да бъде използвано от производителите, тъй като не е патентовано от Министерство на земеделието. (24часа)