Трима Оръжейници кътат калашници вкъщи (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/573661 www.24chasa.bg

Огромно количество боен арсенал беше конфискувано по време на специализираната полицейска акция „Оръжейниците", насочена срещу незаконната търговия и разпространението на оръжие на територията на София и Пловдив (виж още видео в галерията).

При обиските в столичния квартал „Света Троица", в Казанлък, Пловдив и селата Градина и Крън са иззети общо 4 автомата „Калашников", 13 пистолета, 6 карабини, 5 картечни пистолета, 8 револвера, 4 гранати, 2 пехотни мини, 3 заглушителя, над 2000 патрона както и стотици части за автомати и пистолети. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред „Фокус".

Както ви съобщихме снощи, при операцията бяха задържани трима души. „Оръжейниците" стартира в Казанлък, където беше осуетена сделка за продажба на един „Калашников" и един пистолет „Макаров". Там беше арестуван 50-годишният Пламен Николов от село Крън, осъждан за кражба и незаконно производство и търговия с оръжие. Николов е задържан на няколко километра от вр.Бузлуджа, непосредствено след сделката. В дома му в с. Крън е открита нелегалната работилница, оборудвана с машини, инструменти и екипировка за производство на оръжие. Иззети са част от откритите при операцията оръжия и боеприпаси - пистолет "Макаров"; два газови автоматични пистолета "Екол", преработени в бойни; 8 револвера; 850 патрона; заглушител, 30 цеви и множество части за пистолет "Макаров"; над 20 цеви за автомат "Калашников и др. Той е задържан за срок до 24 часа. Днес предстои привличането му като обвиняем по образуваното досъдебно производство.

Николов е известен с дейността си на органите на реда. Още през 1998г., при обиск в дома му в с. Крън, са иззети автомат, два пистолета, боеприпаси, голямо количество части за пистолети, револвери и автомати. При последвало претърсване тогава в местността "Селището", по пътя за връх Бузлуджа, на различни места са открити заровени два пистолета, части за гранатомет, боеприпаси, големи количества
части за пистолет "Макаров" и за автомат "АК". Тогава Николов е задържан и осъден условно.

Минути по-късно в София пък беше задържан Стефан Стефанов (47 г.) от Свищов. Той не бил познат на полицията преди старта на разследването по „Оръжейниците" три месеца по-рано. У тях той криел „Калашников", карабина, 6 пистолета „Макаров". Открити са и 280 куршума, които той отлял собственоръчно.

След това в Пловдив беше заловен Рашо Рашев (48 г.), известен на полицията с кражби и измами. Докато в дома му бил открит само един газов пистолет, в къщата му в първомайското село Градина униформените се натъкнали на солидно снаряжение.

В казанлъшкото село Крън пък е разбита нелегална работилница за производство на оръжие.