"168 часа": Вече 12 месеца свалят във Варна хиляди тонове боклук от Англия и Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776272 www.24chasa.bg
Снимка: "168 часа"

За 17 дни два кораба с 12 000 т акостираха в града, още един с 5000 т пристига през Босфора.След сигнал на “168 часа” от РИОСВ изготвиха три препоръки за съхраняване и транспортиране на разкъсаните миризливи бали

След като хиляди тонове боклук от Великобритания, Неапол и Палермо вече цяла година заливат Варна, сега в града пристигат и отпадъците от Сицилия. Всички те са в изпълнение на различни договори със заводи в България, в които сметта ще бъде унищожена.

Товарният кораб Blue Star I, който плава под панамски флаг, натоварен с 5 хил. тона смет, вече е преминал през Босфора и пътува към пристанище Варна. Тонове боклук от Сицилия ще се изгарят в циментов завод в Пловдив, за да се разтоварят преливащите италиански депа, съобщава италианското издание "Стампа" (La stampa).

По-рано тази година други италиански медии информираха, че част от боклука на Неапол и Палермо ще се изпраща в България. Всъщност повече от година всеки месец на частното пристанище във Варна пристига кораб с боклук от Италия или Великобритания. Това обаче се пази в дълбока тайна от институциите най-вероятно за да не бъдат предизвикани протести на екоорганизации.

Отпадъците престояват в разрез с правилата до извозването им към два завода, в които те регламентирано се унищожават. Докато варненци негодуват от разпилените боклуци и отровната миризма от тях, изпълнителният директор на порта уверява, че прилага "добри пристанищни практики".

След сигнал на "168 часа" РИОСВ извърши проверка и установи гореописаните нарушения, като издаде 3 препоръки за спазване на екологичните изисквания.

Според варненци балите смет са разкъсани, от тях падат боклуци както на кея, така и в морето. Самото транспортиране също е в нарушение на изискванията, защото отпадъците се товарят на открита платформа и продължават да се разпиляват и да замърсяват околната среда и морската акватория.

Заради продължителния престой на боклуците на кея се разнася и непоносима миризма, категорични са хора, които минават с плавателни съдове наблизо. Само за 17 дни на частното пристанище "Одесос ПБМ" АД са акостирали два кораба. Първият докарал над 6000 тона боклуци от Англия, а вторият – още толкова от Италия. Товарите по принцип трябва да са балирани и увити във фолио. То трябва да е от такова качество, че да не се нарушава лесно целостта му. Заради продължителния престой на балите под открито небе и под атаките на гларусите голяма част от тях се накъсват и замърсяват кея и водата.

Според работници, свързани с транспортните дейности, повече от година всеки месец композиция от 40 товарни вагона, пълни с вносни боклуци, поема към вътрешността на страната, където са двата циментови завода, които имат разрешително от МОСВ да унищожават сметта.

Скандалът, който се разрази преди малко повече от месец по повод вносния боклук, бе заради това, че нито една институция във Варна, включително и ресорното МОСВ, нямаше логично обяснение за журналистическата находка – снимки на тонове отпадъци на частното пристанище "Одесос ПБМ" АД. Въпреки че последващите проверки бяха категорични, че дейността е узаконена от самото министерство и контролирана от редица институции.

Какво заявяват първоначално отговорните структури по въпроса четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".