Преместиха мощите в реликвария на Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/577839 www.24chasa.bg
Саркофагът със светите мощи СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

На двама археолози се падна честта да прехвърлят мощите на св. Йоан Кръстител от временния реликварий в оригиналната мощехранителница, поръчана от премиера Бойко Борисов. На разсъмване вчера шефът на музея в Бургас Цоня Дражева и созополският й колега Димитър Недев, екипирани с ръкавици, преместиха частите от кост на ръка, челюст и зъб.

Премиерът поръча да донеса реликвария, тъй като е ангажиран със срещи, обясни министър Божидар Димитров. Мощехранителницата, изцяло ръчна изработка на пловдивския майстор Ганчо Ганев, е от сребро с позлата на места. На предната стена е изписано името на дарителя, на гърба е образът на св. Йоан. По капака и останалите две стени са изобразени сцени от живота на светеца. Димитров я донесъл в петък вечерта, пренощувала в храм “Св. Георги”. Вчера министърът официално я предаде на отец Иван. Тя бе положена в средата на храма, където ще остане за поклонение. Пред новата мощехранителница се поклони и созополският кмет Панайот Рейзи.

Зарадвах се, когато прочетох, че кореспондент на “Уолстрийт джърнал” е поискал становище от специалист по мощите във Ватикана и той му отговорил, че му изглеждат автентични, заяви Димитров.

И вчера археолозите продължиха разкопките си. Манастирът на името на св. Йоан е бил много богат. На територията му е имало дори леярна и ковачница. Открит е голям бронзов казан за готвене.