ЕVN: Спираме тока по морето по график

https://www.24chasa.bg/Article/578641 www.24chasa.bg
Спират токав селата,за да има в Слънчев бряг, твърдят на север от Бургас.

Два поредни дни ЕVN въвежда ограничителен режим за клиентите си от Поморие до Обзор в най-натоварената часова зона - между 18,30-19 и 21,30-22 ч.

Действаме по разпореждане на централното диспечерско управление, ако и днес получим такова, пак ще има ограничение, каза вчера Крум Косев от пресцентъра на компанията. Досега от Електроенергийния системен оператор не са спуснали писмен график за режима.

Ограничението важи за целия район на север от Бургас, захранването се спира по зони, например в една група влизат Кошарица и Ахелой, така че е логично едновременно да няма ток и на двете места, обясниха от EVN.

В по-малките села, които нямат излаз на море, обаче тлее недоволство, че са първи в списъка за ограничения за сметка на курортите.

Ако ограничението е за по-продължителен период, всички зони ще се изредят, обикновено обаче инструкцията за захранването се получава на третия час, така че някои места на практика не се засягат от режима, казаха от електроразпределителното дружество. Официалната им позиция е, че няма привилигеровани и ощетени и не щадят туристите в Слънчев бряг.

Министър Симеон Дянков ще бъде днес в Бургас по поръка на премиера Бойко Борисов. Той ще разговаря с представители на EVN за проблемите с електроснабдяването.