10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

https://www.24chasa.bg/Article/578685 www.24chasa.bg

Елитен търг за нумизмати в Мюнхен през пролетта продава рядка монета - сребърна сестерция за 20 000 евро. В каталога на аукционната къща до нея са подредени още монети от времето на император Нерва и сребърен денар от времето на Траян. Стартовите цени на всяка от антиките са между 5000 и 10 000 евро, а общото, което ги свързва, е произходът им от България.

Само от началото на 2010-та до края на юни антимафиотите ни са засекли над 5000 монети от римско време, изровени из страната и изнесени нелегално, а после появили се в каталозите по търгове из Европа.

От сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП признават, че в момента България е основен доставчик на подобни предмети за почти всички аукциони на Стария континент, САЩ и Канада. Причината - печалбата от трафик на антики е на второ място след наркотрафика.

Иззет от иманяри магнитометър с висока разделителна способност.
Иззет от иманяри магнитометър с висока разделителна способност.

Сред обявените за продажба в чужбина монети спецполицаите дори разпознали монети с коня на Патрай, откраднати преди време от археологическия институт в София.

На 22 юли т.г. антимафиоти арестуваха координатор на една от по-добре организираните групи, който осъществявал връзката с дилърите в страната, на които пласирал вече намерените от иманярите антични предмети.
На 22 юли т.г. антимафиоти арестуваха координатор на една от по-добре организираните групи, който осъществявал връзката с дилърите в страната, на които пласирал вече намерените от иманярите антични предмети.

Ценните предмети у нас се купуват за не повече от 500-600 лв., а стигнат ли веднъж до търг в Европа, стартовата им цена по каталог тръгва от 3000 евро, разкриват антимафиотите. Основните дестинации за трафик са Австрия, Германия, Швейцария, Холандия, Франция и Великобритания. Все повече наши монети и други предмети достигат и зад океана.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

От лятото на м. г. полицаите регистрират истински бум на иманярство, рязко скочил и интересът към български предмети на пазарите в чужбина. "Кризата повишава цената на златото, а това прави още по привлекателнистаринните монети", обясняват експерти от ГДБОП.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

10 са най-добре организираните групи у нас, които печелят всеки месец поне по 300 000 лв. от трафик и търговия с антики. Част от добре разработените канали се финансират от българи, живеещи в чужбина. Печалбите се инвестират в строителство на хотели или жилищни комплекси.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

В помощ на тези "организации" са засичани научни работници, студенти, преподавателиот наши университети и дори археолози, които работят от двете страни на барикадата, твърдят разследващите.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

Бандите организират цялостния процес на незаконната дейност - от проучването и разкопаването на находките, почистването и придаването на търговски вид на "стоката" до предлагането й през прекупвачи на аукциони. Научните работници насочват иманярите къде да копаят, а ако те или "дилърите" бъдат заловени, ги измъкват със занижени оценки на спипаните антики.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

Т.нар. дилъри се занимават с трафика и продажбата на вътрешния и външния пазар. При иманярите на най-ниско ниво са копачите, които, подпомагани от студенти или завършили археология, разкопават и вадят антиките (виж схемата). Последно подобна група от деветима иманяри бе арестувана през юли в района на Враца.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

Сред стотиците антики, открити в тайници на арестуваните, имаше и магнитометър с висока разделителна способност, който им е помагал по-лесно да се ориентират къде да копаят.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

Около 600 души в момента активно се занимават с иманярство у нас. Повечето от тях са на най-ниското ниво - копачите, които ровят с трактори или търсят с металотърсачи.

10 иманярски банди печелят по 300 бона на месец

Най-често се наемат под аренда земи в близост до археологически обекти. Антики вече няколко години иманярите търсят със супермодерни скенери, чиято цена е между 30 и 60 000 евро.

Сред изровените у нас сребърни монети, които се продават на търгове из Европа, има и бронзови сестерции, които достигат цена от 20 хил. евро. В чужбина били засечени и монети, откраднати преди време от археологическия институт, разказват антимафиоти.
Сред изровените у нас сребърни монети, които се продават на търгове из Европа, има и бронзови сестерции, които достигат цена от 20 хил. евро. В чужбина били засечени и монети, откраднати преди време от археологическия институт, разказват антимафиоти.

У нас имало няколко внесени подобни уреди, които сканират на много голяма дълбочина. Иманяри успяват да вземат "под наем" и машини на фирми, които се занимават с тръбопроводи под земята.

Иманярите копаят край открити археологични находки навсякъде в страната.
СНИМКИ : ГЕРГАНА ВУТОВА
Иманярите копаят край открити археологични находки навсякъде в страната. СНИМКИ : ГЕРГАНА ВУТОВА

"Често, докато фирмата собственик няма нужда и не ползва скъпо струващата техника, се намира някой приятел иманяр, който я използва денонощно срещу заплащане или част от намерените ценности", разкриват разследващите.

Володя Велков
Володя Велков

На по-горното стъпало над копачите са т.нар. дилъри и координатори, които на регионално ниво се грижат ценностите да стигнат до прекупвачи. Оттам антиките потъват в колекция на български ценител или в Западна Европа.

Според шефа на сектор "Контрабанда на културни ценности" към ГДБОП Володя Велков годишно от страната ни се изнасят тонове антични предмети.

Най-разпространеният начин за износ на ценности е, като се укриват в кабините на тирове. Шофьорът получава няколко хиляди лева, а вози стоки, които ще се продадат за поне 100 бона. С Италия и Гърция страната ни е в челната тройка на държавите в Европа, от които се изнасят нелегално най-много антики, смятат експертите.

Веднъж щом напуснат пределите на страната ни, антиките трябва да бъдат "изпрани", преди да се предложат за продажба. Често трафикантите използват чужденци, за да заличат следите на предметите, и те пристигат в аукционите като собственост на испанци или австрийци например.

"Засекли сме в Австрия едни "наши момчета", които легализират всякакви антични предмети с фалшиви документи", разказва главен инспектор Велков. Стока, легализирана по документи , просто поема към аукциона.

Един от най-оборотните трафиканти в Германия, който знаем например, че продава наши антики, задължително преди това ги изпира, като се сдобива с документи, че уж е купил стоката от определен човек, и така нишката се къса, обясняват полицаите. С документа трафикантът просто си плаща митото в Германия и никой не прави проверка откъде може да е дадената антична вещ.

С подобни документи менте, издадени в столичния кв. Илиянци, била обявена за продажба открадната скъпа италианска картина. Преди месеци карабинерите прихванали краденото платно на търг в Австрия. Оказало се, че картината е продадена с българска фактура за 500 лв., а всички данни на фирмата били откраднати.

От февруари до края на юли у нас има образувани 15 досъдебни производства за трафик на антики.

Копаят навсякъде, където има масивни археологически обекти, а и там, където археолозите не могат да покрият цялата територия.

"Ако попаднем на разорана находка, винаги уведомяваме министерството на културата и се предприемат аварийни разкопки. Но иманярите са навсякъде. Ходят и там, където се знае, че има регистриран археологически обект, но не се работи, защото няма пари", обясняват антимафиотите.

Няма заподозрян за антиките в Монреал

Няма нито едно име на българин, което да се свързва с трафика на над 21 000 антики, открити в Канада.

"Експерт от техен музей е установил, че тези монети и други вещи са с произход България. Но към момента нямаме данни за конкретни наши граждани, които да са занесли или продали там тези ценности", обясни главен инспектор Володя Велков. Антимафиотите тепърва започват разследване по случая.

21 000 антични предмета бяха задържани на митницата в Монреал при опит да бъдат внесени в Канада преди десетина дни.

Сред тях има монети, украшения, метални и стъклени предмети от гръцкото, римското, византийското, българското и османското културно наследство.

Правена им е оценка на експерт от Кралския музей на Онтарио. Министерството на външните работи е предприело нужните действия и координира усилията на всички компетентни органи. До няколко месеца се очаква тези предмети да бъдат върнати у нас.

Володя Велков от ГДБОП: Тираджии изнасят историята ни за жълти стотинки

- Инспектор Велков, към какви антики има засилен интерес в чужбина?

- Изнася се всичко, от което могат да се направят пари, без много големи предмети, които няма как да бъдат изнесени. Специален интерес има към монети от римсия период и към фигури.

- Каква е причината за бума в трафика на културни ценности?

- До миналата година бяхме успели да се справим с посредниците и търговците. Блокирахме почти целия пазар. Изведнъж от юни м.г. като се започна едно бясно копане, все едно, че се върнахме с 5 години назад. Както през 2005-2006 г. когато беше станало нетърпимо. Това се случи благодарение на непрекъснатите продължения на сроковете за легализация по Закона за култулното наследство.

Едни хора плащат на други, за да копаят. Подбират се съответните екземпляри, които има възможност да бъдат вкарани в колекции и да бъдат легализирани. Трафикът за чужбина се засилил.

- Какво е обяснението ви?

- Причината е, че вече България има реално три граници - с Турция, Сърбия и Македония. На другите две граници минаваме свободно. Не случайно в този период с италианските колеги имаме случаи на задържана стока, минала през Гърция.

- Вероятно наблюдавате тези аукциони в чужбина. Какви количества монети с произход от България преминават през тях?

- Доста са. Повече от 5000 изровени у нас монети минаха на аукционите в Европа и Америка отянуари до юли. На 26 юни беше последният търг, на който отново имаше наши монети. Не се знае колко са продадени, но вероятно не са малко. Основно ценностите се изнасят с тирове или автомобили. Шофьорите се съгласяват буквално за жълти стотинки да изнасят нашата история, за тях това си е чист допълнителен доход. Пренасят антики и с влакове. Възможно е и с кораби, но по вода все още не сме залавяли.

- Къде ги крият?

- Правят се тайници като при наркотици, цигари или друга контрабандна стока. Няма кой знае каква разлика при трафика на забранените стоки. Търси се почти всичко - статуетки, въоръжение, части от съдове, особено ако са хубави. Най-често става дума за бронзови съдове, които се търгуват много скъпо. Преди време открихме два еднакви съда, които дори не бяха добре запазени. Продаваха се за по 5000 евро всеки.

У нас ги продават в интернет

Аукциони за продажба на древни монети и други антични предмети у нас съществуват в няколко интернет сайта. Стоките там се продават на цени между 2000 и 10 000 лв., пуснати са и снимки. Сред предметите, обявени за продан, са златни и сребърни монети и римски бронзови статуи. Незаконна търговия с културно-исторически ценности се извършва и на част от сбирките на иманяри, най-често във Велико Търново и Враца.

Иманярите правят опит да легализират дейността си и чрез регистрираното в началото на годината в Ловеч сдружение "Металдетектинг", алармират антимафиотите.

Според полицаи и експерти в областта на културата организацията за издирването на предмети с металотърсачи ще подпомага кражбата на исторически ценности. Основната цел на сдружението според регистрацията е - популяризиране на хобито металдетектинг като средство за физическо и духовно израстване. През пролетта културният министър Вежди Рашидов сезира прокуратурата за незаконосъобразна регистрация, но нарушения не бяха открити.