Кой е по-добър на джета - президентът или Зорка

https://www.24chasa.bg/Article/579619 www.24chasa.bg
Президентът Георги Първанов и съпругата му (на следващата снимка) яздят джет в залива на Евксиноград. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И ИВАН ИВАНОВ

Ако си около нашия държавен глава, не ти мърда спортуването поне по 4 часа на ден. Така минава тази година почивката на семейство Първанови в “Евксиноград”. Сутрин е времето за плуване и фитнес, а следобед - за футбол и волейбол.

Тази година са се отдали на новото си хоби - джета.

Първанов и преди е яздил водни мотори, но сега се запалила и първата ни дама. Дори двамата се надбягват в залива и тя имала амбицията да го изпревари.

Кой е по-добър на джета - президентът или Зорка

Съзнавам, че дългите години в политиката ме отделиха от семейството и затова гледам да компенсирам през почивката, признава Първанов. В “Евксиноград” са и синовете му заедно със снахата Цвети и приятелката на по-малкия.

Август 2009 г. Първанов пали огън в местността Трещеник над Якоруда. Всяка година семейството прави преход в Рила. Планинският курорт е важна точка в семейната биография - като студенти Първанов и Зорка са почивали често там. Семейството няма да наруши традицията и тази година пак ще се качи в планината.
Август 2009 г. Първанов пали огън в местността Трещеник над Якоруда. Всяка година семейството прави преход в Рила. Планинският курорт е важна точка в семейната биография - като студенти Първанов и Зорка са почивали често там. Семейството няма да наруши традицията и тази година пак ще се качи в планината.

Семейството рядко напуска резиденцията, но в петък вечер било изкушено от морските дарове на мидения ресторант край Каварна. Тъй като президентът е в отпуск, на масата с тях седнал и кметът Цонко Цонев. На първия етаж под тях по същото време хапвал морски дарове и военният министър Аню Ангелов. “ВИП гостите не са рядко явление при нас”, казаха от персонала в заведението. Ден по-рано при тях вечерял вицепремиерът Цветан Цветанов, който почива в Албена.

Семейство Първанови позира специално за
Семейство Първанови позира специално за "24 часа" на басейна на Слънчевото бунгало. От дясно на ляво - президентът, съпругата му, големият син Владимир, съпругата му Цвети, Лили, приятелката на по-малкия син Ивайло и самият Ивайло.

Лазурният залив на Евксиноград. Мараня и тих ветрец единствено смущават вековните дървета и ВИП обитателите. Спокойствието се стеле над малките кокетни вили и постройки и с нищо не издава, че зад стените понякога се върши важна държавна работа.

Зорка Първанова (вляво) и президентът се надбягват в залива с джетовете.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И ИВАН ИВАНОВ
Зорка Първанова (вляво) и президентът се надбягват в залива с джетовете. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И ИВАН ИВАНОВ

В мързеливия следобед само два джета се надбягват в залива. Гардовете от НСО обаче са учудващо спокойни. Защото на джетовете е самият обект, който охраняват - президентът.

Президентът играе футбол на игрището в Евксиноград. В неговия отбор са и синовете му.
Президентът играе футбол на игрището в Евксиноград. В неговия отбор са и синовете му.

Кой обаче е вторият ездач? Може би служител от НСО, шампион по водни спортове или просто приятел?

Нищо подобно. Това е самата първа дама Зорка Първанова!

Първото ни семейство тези дни активно почива в резиденция “Евксиноград” и се е отдало на новото си хоби - джетовете. Георги Първанов е яздил и в предишни години, но гордост за всички Първанови е Зорка. За кратко тя овладяла тънкостите на водния мотор и дори има амбицията да надбяга съпруга си във водата.

Важното е, че заливът е тих и няма опасност за други хора, оценява удобствата на резиденцията държавният глава.

Всяка година в началото на август той се оттегля със семейството си на почивка в Слънчевото бунгало на резиденцията. След дълги преговори във времето недоверието е стопено и човек на "24 часа" е допуснат да се увери, че президентът не трупа отпуски, а активно почива.

Всъщност силно казано почива. Това важи в пълния смисъл на думата само за останалите членове на семейството му.

Денят му започва с чаша кафе и преглед на пресата и кореспонденцията. Един от секторите на бунгалото е оборудван в летен кабинет и там държавният глава провежда срещите си. Комуникациите също са на ниво.

Тази година обаче сем. Първанови има нов член - снахата Цвети. Седмица преди почивката големият син на президента - Владимир сключи брак със студентката по медицина Цветанка Гълъбова.

В “Евксиноград” е и Лили - приятелката на по-малкия син Ивайло. Децата са настанени в отделно бунгало, но цялото семейство прекарва деня заедно.

След закуската денят започва със спорт. Сутрин обикновено е времето за плуване и фитнес. Следобеда пък са турнирите по футбол и волейбол. Всички са фенове на спорта и никой не кръшка на отбора си. В играта се включват и гардовете, но президентът държи децата му да са в неговия отбор, защото имало "възпитателно начало". Иска срещу него да се играе мъжки, дори твърдо, да няма компромиси заради ролята му в държавата. Защото спортът има други правила.

Понякога вечер си правят турнири по шах със синовете. Владо и Иво били много нахъсани на дъската, случвало се е да играят "на вързано" за символични облози.

"Съзнавам, че дългите години, посветени на политиката, ме отделиха от семейството ми и затова гледам да компенсирам през почивката", признава държавният глава.

По всичко личи, че се чувства безкрайно приятно в шумната компания на младежите, че са много привързани едни към други и че двете момичета също са се вписали в ценностите и традициите на семейството.

За добро или лошо, покрай сватбата децата на президента и приятелките им застанаха под прожекторите.

"Длъжен съм да благодаря на медиите, които отразиха позитивно събитието, дори онези, които не ни долюбват, бяха много мили към младите, те го заслужават", откровен е Георги Първанов. И признава, че не е имало никакъв инструктаж за медийно поведение на младите, макар сватбата да бе първата им официална публична изява.

Ако бяхме тръгнали да ги инструктираме, по-скоро щяхме да объркаме нещата, те бяха много истински втози момент, оценява ситуацията президентът, който вече има нов статут - на свекър.

Има обаче и молба към медиите - да спрем с интереса към младото семейство. "Децата ми държат да не са публични фигури и аз самият ги подкрепям в това отношение. Апелирам и да не се подхранват фалшиви новини", настоява той.

Иначе Цвети им била представена без много обяснения от сина им.

Една вечер Владо я довел вкъщи и без много церемонии казал: Това е моята приятелка.

Със съпругата ми бяхме смутени, но зарадвани, спомня си днес щастливият татко и преценява, че Владо и Цвети си паснали много бързо, защото са от "една кръвна група".

На 1 септември президентът и съпругата му също имат романтична годишнина. На тази дата преди 31 г. е била тяхната сватба. Тази година обаче за първи път ще са в ролята на свекър и свекърва.

"Тази дата винаги ни изпълва с позитивни емоции и носталгия", признава Първанов. Със Зорка се познават от 1977 г., от първия ден в университета, и днес твърди, че чувствата им не са загаснали. И това е една от тайните на дългия им брак. Другото е компромиси и взаимно преодоляване на препятствия, споделя опит държавният глава. Но признава, че докато той се е отдал на политиката, съпругата му е поела тежестта за семейството и децата.

Пише книга за лидерството

"Отпускът е добро време човек да си подреди мислите. Сигурно мнозина смятат, че работата на президента е да прави непрекъснато протоколни срещи. Има го и това, върша си работата отговорно и съвестно. Но не по-малко важно е и генерирането на идеи", разбрал е с годините Първанов.

Затова за него август е времето на голямото четене, на любими книги и на такива, които е пропуснал през годината. Едновременно с четенето си нахвърля идеи и за новата политическа година.

Покрай държавните дела, спорта и четенето му остава време и да поработи върху новата си книга - за лидерството.

"Това е една тема, която в България не е достатъчно развита като изследвания и като предмет на преподаване. А това е наука, по която има стотици хиляди изследвания в Европа и по света. Ще дам своя принос чрез един поглед на идеята за лидерството в българската история и днес. Защото в прехода съм видял много ярки примери на лидерство, които не трябва да бъдат забравени", обяснява интереса си по темата държавният глава, който по професия е историк.

Политиката има нужда от свежа кръв

Hаскоро президентът се определи като "плеймейкър" на отбора, който ще реализира гражданския му проект. Намерил ли е вече своя голмайстор?

"Голмайстори има много. Но аз не смятам да бъда в авангарда, а по-скоро ще търся укрепване на основата на едно ново движение, което да позволи реализацията на хора с доказани способности, които по една или друга причина са непълно реализирани или са се дистанцирали от политиката", обяснява президентът.

Но бърза да отхвърли съмненията, че ще рециклира стари муцуни в политиката. "Нека да има и стари, старостта не е порок, въпросът е да не бъдат компрометирани", веднага намира аргументи опитният политик.

Той е убеден, че за тези 20 години партиите у нас реализират апарата си и точно това не позволява в парламента да влязат най-кадърните, които са реално полезни на управлението.

"Иска ми се да обединя усилията на хора и отляво, от центъра, а защо не и отдясно, които да дадат друг облик на политиката. И да дадем шанс на младите хора, които вече са се доказали - политиката има нужда от свежа кръв.", заканва се той.

С Буш се чували често за медиците

Като се е отдал на писане, дали няма да ни разкрие скоро в книга и задкулисния живот на "Дондуков" 2?

"Рано или късно ще се опитам да обобщя контактите си с интересни личности през годините, които са оставили у мен много ярки спомени", не крие историкът Първанов.

През последната година той започна да открехва по малко вратата на своята политическа кухня. Преди време разказа, че през 2001 г. лично е канил Стефан Данаилов за президент и след като Ламбо не приел, сам се нагърбил с кандидатурата за президент. И спечели.

Преди месец пък разкри, че Сергей Станишев му предложил да е премиер през 2005 г., когато течаха преговорите в тройната коалиция.

Не е само това, има други, по-глобални неща, загадъчен е държавният глава. И за да предизвика любопитството, разказва как се обадил на американския президент Джордж Буш, когато талибани отвлякоха двама наши шофьори в Ирак. Разговорът бил с молба за помощ. Буш обаче бил достатъчно откровен, за да му каже дипломатично, че ще направят, каквото е по силите им, но да не разчитаме много, защото и те си имат доста такива случаи на главата.

Този разговор се провел точно в пика на случая със задържаните български медици в Либия. Изненадващо няколко седмици по-късно самият Буш телефонирал на Първанов, за да му каже, че и американската страна работи за освобождаването. Дори нещо повече, американският президент разказал на Първанов, че поръчал на всеки две седмици лично да му докладват развитието на случая с медиците ни. И действително, след нашия разговор имаше по-голяма активност в американската позиция, казва Първановс благодарност към колегата си за отношението.

Всъщност всички лидери тогава се активизираха. В кулоарите на европейските срещи Тони Блеър всеки път го е спирал, за да пита какво става с медиците ни. От разговорите Първанов разбирал, че е запознат с детайлите и следи всичко по случая.

"Вече не е чак такава тайна, но преломът в търсенето на решения на казуса дойде по инициатива на британската страна - от един бивш разузнавач, който много добре познаваше арабските страни и Либия. Той сам си предложи услугите и създаде новия мост в отношенията с Триполи. Срещали сме се много пъти с него, включително и в България, той пътуваше със специални мисии до Либия. Точно той изигра много важна роля в решаването на случая. И рано или късно този човек трябва да получи своята оценка от държавата, може би чрез съответния орден", убеден е президентът.