"Харвард" твърд №1

https://www.24chasa.bg/Article/582449 www.24chasa.bg
Харвардският университет

“Харвард” запази короната си на най-добрия университет за осми пореден път в най-престижната световна класация на висшите учебни заведения, предаде Ройтерс.

Академичният рейтинг на световните университети 2010 (ARWU) бе публикуван от Центъра за университети от световна класа “Цзяо Тун” към Шанхайския университет. Той обхваща 500 висши учебни заведения, като най-престижен е рейтингът на първите 100.

Американските университети са най-много в списъка. В САЩ се намират 8 от първите 10, а в топ 100 на колежите - 54.

Студенти празнуват дипломирането си в САЩ.
Студенти празнуват дипломирането си в САЩ.

След “Харвард” в топ 10 се нареждат Калифорнийският университет, “Бъркли”, “Станфорд”, Масачузетският технологичен институт, “Принстън” и други. Университетът “Йейл” е останал на 11-о място.

Най-добрият британски университет е “Кеймбридж”, който е класиран на пета позиция и е слязъл с едно място надолу в сравнение с миналата година. “Оксфорд” запазва и тази година 10-ата си позиция. Като цяло броят на британските университети в топ 500 е намалял от 40 на 38.

Сред останалите европейски университети, които се представят добре, са Технологичният институт в Цюрих (23) и Университетът на Цюрих (51) в Швейцария, 2 университета на Париж - на 39-о и 45-о място, Университите на Копенхаген (40) и Орхус (98), шведският Каролински институт (42) и Университетът на Мюнхен (52) (виж таблицата вдясно). Московският държавен университет е 74-и, Университетът на Осло - 75-и, а този в белгийския град Гент - на 90-о място.

Академичният рейтинг на световните университети използва 6 глобални критерия, между които брой на студентите, преподаватели с Нобелови награди, брой на изследователи, цитирани най-често, брой на публикации в престижни списания и съотношението между големината на учебното заведение и успеваемостта на студентите.

Всяка година центърът в Шанхай анализира работата на повече от 1000 висши учебни заведения, като съсредоточава вниманието си върху постижения в научните изследвания. Изготвени са и отделни класации кой университет в коя област е най-силен. Американските колежи са без конкуренция в компютърните науки, икономиката и хуманитарните науки.

Азиатските висши учебни заведения напредват в класацията. 106 от Азиатско-Тихоокеанския регион бяха включени в топ 500. Китайските университети също се представят много добре, като 34 са в топ 500 за 2010 г. Това е два пъти повече, отколкото през 2004 г.