Със съдебни заседатели ще върнем доверието в системата

https://www.24chasa.bg/Article/583724 www.24chasa.bg
Даниел Вълчев

С бившия вицепремиер Даниел Вълчев разговаря ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА:

- Г-н Вълчев, пишете разкази, предстои ви издаването на книга, това ли е новото ви амплоа?

- Човек минава през различни етапи в живота си. В момента правя неща, които винаги съм искал да правя, но не ми е оставало много време – по-активна университетска работа и писане. Но не оставайте с впечатление, че това, което става в страната, не ме интересува. Напротив. Пример за това е проектът за мониторинг на правния ред у нас. С подкрепа от холандското посолство и неправителствени организации в началото на октомври ще оповестим публично първия доклад за състоянието на правния ред в България. Става въпрос за мониторинг не отделно на съдебната система или само на парламента, а как се реализира едно правило – от неговото приемане до превръщането му в конкретно човешко поведение. Това предполага анализ на законодателната дейност в НС, работата на президентската институция и Конституционния съд, съдебната система, полицейското разследване. И най-важното – стремим се да видим как изглежда всичко това не въз основа на казаното от този или онзи, а въз основа на числата.

Основна характеристика на правния ред е неговата предвидимост. Ще видите колко интересни неща ще се появят, когато се окаже, че ключови закони се изменят и допълват повече от веднъж годишно. Дали това е предвидим и стабилен правен ред? И трябва ли да се сърдим на съда, че има противоречива практика. Докато се уеднакви практиката, и законът вече е изменен.

- Като заговорихме за съдебната система – как гледате на войната, която се разрази между изпълнителната власт и съда?

- Не трябва да драматизираме положението. Изпълнителната власт винаги иска да реализира по-бързи успехи. А съдебната система винаги е по-консервативна. И добре, че е така, защото следващата власт може да иска други успехи. И ако всеки път съдебната система прави услужливо това, което се очаква от нея, то трудно може да се говори, че една страна е правова. Разбира се, с това не искам да кажа, че всичко в съда и прокуратурата е наред. Но трябва да сме наясно, че съдът не може да работи по слухове или под натиска на общественото мнение.

- Тези помпозни акции на МВР се правят, за да се оказва натиск върху съда?

- Едва ли е така. В крайна сметка няма нищо лошо да има известен натиск, включително и публичен, по отношение на криминалния контингент. В цял свят властта се стреми да респектира криминалния контингент. Въпросът е дали това е съчетано и с активни юридически действия, или ще си остане само във вечерните новини. Не просто да арестуваш местния бандит през седмица, а и да успееш да събереш такива доказателства, с които да го пратиш в затвора.

- Явно не събират достатъчно доказателства, щом съдът ги пуска.

- Както казваше покойният Николай Хайтов в свой разказ – едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш. Но важното е да се разбере, че съдът не бива да работи по слухове и под външен натиск, защото след това правителство ще дойде друго, после още по-друго и един ден всички ще съжаляваме. Но ако сме готови да се доверим на преценката за справедливост на обикновените хора, то е възможно да се върви към по-активното им включване в самия правораздавателен процес.

- Какво имате предвид?

- Традицията в България няма нищо общо с това, което ще кажа. Но много внимателно трябва дасе проучи през следващите години възможността у нас да бъде въведен съдът с жури. Не съдията, а съдебните заседатели да се произнасят по съставомерността на деянието, по въпроса за вината и т.н.

От една страна, това би повишило доверието в съда. От друга страна, би имало и възпитателно значение – едно е да искаш възмездие, а друго е ти самият дапоемеш отговорността за решението. А и е всеизвестно, че съдът с жури силно се влияе от личността на подсъдимия, така че той ще трябва да подбира своето поведение, а не да се държи така нагло и пренебрежително.

- Коментирали ли сте идеята с правосъдното министерство или депутати, които да задвижат законодателна инициатива?

- Коментирал съм я с достатъчно компетентни хора. Но такива сериозни промени, и това е съвсем добронамерен съвет към всеки, който е в управлението на страната, не бива да се правят въз основа на хрумване. Сериозни промени в правораздаването, или ако щете, в здравеопазването и образованието се правят само въз основа на широк дебат и при търсене на съгласие.

- Готови ли са българите да бъдат съдебни заседатели – в нашата малка държава всички сме братовчеди, а и хората би ги било страх от саморазправа след това.

- Да не би американците да са по-умни или по-морални от нас? Или пък гражданите на Русия, където тази практика беше въведена не толкова отдавна?

Ако съд с жури е пуснал Маргините, няма защо да се сърдим на някого, а ще бъде ясно, че средностатистическата извадка от българите така е преценила доказателствата. Заслужава си да се помисли по този въпрос. Иначе какво излиза? Надпреварваме се да славословим колко е древен и мъдър българският народ, подскачаме радостно около някой изкопан зъб, твърдейки, че е на някой одухотворен предтеча, за да докажем самите ние колко сме одухотворени, а когато стане въпрос за това живи българи да решават конкретни въпроси от своя живот, ние винаги сме много резервирани. Колко пъти за тези 20 г. в България е имало национален референдум?

- Нито веднъж.

- Какво показва това? Иначе всеки говори – президент, премиер, позовава се на народа. А всъщност нас ни е страх да попитаме какво мислят хората.

Не мога да разбера причината. Например – ако хората бъдат попитани трябва ли да се забрани пушенето на публични места, предимно в заведения, нямам съмнение какво ще кажат – да, трябва. Защото дори тези, които пушат, имат деца и внуци и ще видите, че ще проявят социална отговорност. И така ще се даде едно рамо на правителството, което иначе само шикалкави и се чуди как да излезе от тази тема.

- Като заговорихме за властта – 1 г. управление на ГЕРБ май премина повече под знака на хаоса във вземането на решения?

- Имам хипотеза по въпроса – това е нещо като революция на хаоса. Но тя има и своите положителни страни. Всъщност статуквото, което винаги е някакъв вид ред, умее да се пази от друг, идващ насреща му ред. Когато насреща му идва хаос, то не успява да се опази. И това е една от причините в първите месеци части от статуквото да бяха сериозно изненадани от това управление, откъдето идваше и моят оптимизъм. За съжаление, освен да ошашавиш противника, много е важно накрая да се опиташ да наложиш своята представа за ред. А това не се случва. И ако продължава така и в следващите месеци, обществената енергия, а оттам и подкрепа, ще бъдат силно ерозирани. Ето, здравеопазването – за година и нещо не ми стана ясно какъв е планът за реформа?

- Така е май във всички сектори?

- Не, в инфраструктурните проекти има пробив. Ако продължат с тези темпове, това ще бъде сериозен успех.

- Явно другаде активност няма, като изключим цветистите изказвания на министрите в последно време – Божидар Димитров с “шибан народ” и Мирослав Найденов, който се закани да отстреля соцдепутатка. Допустимо ли е подобно поведение за министър?

- За всеки нормален човек е ясно, че когато влезеш в публичния живот , ти мълчаливо се съгласяваш да спазваш по-строги правила за поведение, отколкото останалите хора. При цялото ми уважение към Божидар Димитров, мога да изкажа само съжаление – поведението му още веднъж доказва, че когато човек на публична позиция няма никаква конкретна работа, той рано или късно започва да си създава такава.

- За тази 1 г. каква е оценката ви - Борисов става ли за премиер?

- Зависи сравнен с кого. За да може да се прецени добре едно управление, трябва да се види алтернативата му. А това управление за 1 г. няма видима алтернатива.

- Нали БСП е опозиция?

- На този етап не им се получава много. Но допускам, че с времето щесе мобилизират. Тук е все пак важно да се направи едно разграничение – между онези, които искат да модернизират България и имат визия как да стане това, и онези, които просто искат да участват във властта. За мен не е безразлично дали още имаме енергия да вървим напред, или сме се поуморили от реформи (при това невинаги уместни), искаме да забавим темпото и да свикнем с това, което се е случило. Това е големият избор и пред Борисов. Той има доста силна чувствителност към обществените настроения и вероятно ще направи това, което се очаква от него. А не съм сигурен, че преобладаващото настроение е по посока продължаване на реформите. Изборът е между това да направиш по-смели реформи или бавно и мъчително да дундуркаш нещата.

- Това ли прави Борисов в момента, дундурка нещата?

- Допускам, че като всеки премиер му се иска да направи по-смели неща. Въпросът е дали ще прецени, че може да си го позволи.

Има три ключови въпроса, които България трябва да решава в средносрочен план – състоянието на правния ред, демографската политика и образованието и квалификацията. Това, какво ще направи това и следващите 2-3 правителства, ще определи дали България ще върви в клуба на богатите, или ще останем в ситуацията на вечно догонваща страна.

- Спрягат ви за кандидат-кмет на НДСВ за София?

- През тези години не са ме спрягали само за главен мюфтия.

- Ще възкръсне ли НДСВ на местните избори?

- НДСВ трябва да реши в каква посока иска да върви. Ако идеята е просто да се обяснява непрестанно колко сме хубави и ценни, обаче хората не ни разбират – това е празна работа.

Трябва да направим анализ и да кажем на хората – направихме добри и важни неща, но сме виновни, че не ни стигнаха силите или смелостта да направим други важни неща; освободихме се и ще продължаваме да се освобождаваме от онези, които конюнктурно вървят след победителя и виждат в политиката само своя интерес, така че сега сме по-силни и заслужаваме вашето доверие. Само така може да се върви напред – ясно, открито и почтено.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо