Лъчи лекуват напълно рак на щитовидната жлеза

https://www.24chasa.bg/Article/584005 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АОК

Проф. Татяна Хаджиева е началник на Клиниката по лъчелечение в болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. Има специалности по лъчелечение, нуклеарна медицина и онкология. Основател и председател е на Гилдията на лъчетерапевтите в България. Била е национален консултант на МЗ за 2000-2006 г. Съветва НЗОК от основаването й. Член на Специализирания съвет по рентгенология, лъчелечение, нуклеарна медицина към МС.

Болните от рак у нас реагират много по-емоционално и тревожно на диагнозата от тези в Англия например, разказва проф. Татяна Хаджиева, началник на клиниката по лъчелечение в ИСУЛ, която е специализирала на Острова. Българите се нуждаят от психологически грижи в по-голяма степен от северняците. Ролята на психиката в оздравителния процес е голяма, убедена е проф. Хаджиева. Около 30% от успеха на лечението зависи от усилието, борбеността, от вярата в лекаря, че двамата заедно ще победят болестта по думите й.

Лъчетерапията е много успешен метод за лечение на рака, когато той е в ограничен локален стадий. Съотношението между разходи и постигнат резултат при него е много добро. Химиотерапията е скъпа, хирургията пък отрязва органа или част от него. Така се нарушават важни функции на организма. В ИСУЛ могат да се похвалят с добри традиции, чиито корени са в 50-те години на ХХ в. Една от първите комбинации на химио- и лъчелечение у нас е започнала тук през 80-те г. Стандарт в медицината сега, методът е бил авангарден за своето време.

Съвременното лъчелечение в комбинация с малки дози химиотерапия (лъче-химиолечение) е подход, който съхранява органите. Например при рак на ларинкса не се налага да бъдат жертвани част от гласните струни и пациентът да изпитва затруднения, когато говори. Този тип лечение щади и дебелото черво.

Ракът на гърдата също вече не е така страшен. Учените знаят много повече за генетиката на това заболяване, а това позволява, когато ракът няма разсейки, лечението да се фокусира само върху болното място. Не се налага оперативното отстраняване на цялата гърда и жената може да се върне в социалния живот пълноценно.

През ноември в ИСУЛ ще бъде официално открит нов уред от най-ново поколение - линеен ускорител. Модерната техника е последно поколение лъчетерапевтична апаратура без аналог в Източна Европа.

Уредът ще помага при някои форми на рак, които са трудни за операция. Системата позволява изключително фино разграничаване на болните тъкани от здравите.

Така лъчите ще отиват в по-голяма доза, до 50% повече от старите уреди, но само в тумора. Околната тъкан ще бъде пощадена и това е едно от големите предимства на високата технология.

Апаратурата обаче ще заработи едва към средата на 2011 г., понеже са необходими много прецизни настройки и обучение на персонала. С нея лекарите в ИСУЛ ще помагат на тумори в мозъка, белия дроб, пикочния мехур, на гърдата. Наричаме го прицелно лечение, защото се фокусираме върху болното място, обяснява проф. Хаджиева. Към уреда е свързана система от компютри, които следят дали лъчите бомбардират с пълна точност поразения орган.

Надеждата е голяма за пациенти с доброкачествени заболявания на мозъка. Това са вродени малформации на кръвоносните съдове - малки доброкачествени туморчета, разположени в уязвими места на мозъка. Те не метастазират, но и не могат да се оперират, обяснява проф. Хаджиева. Когато се увеличат много, дават тежка неврологична симптоматика.

Ракът на белия дроб също ще се лекува с новия ускорител или пък терапията поне ще намали тумора до размер, подходящ за операция. Специалистите в ИСУЛ се надяват да помагат и на болни с почти нелечимия рак на панкреаса, с напреднал рак на стомаха или със саркома. Това са заболявания, които в момента не е добре да се облъчват никъде в България, защото няма подходяща техника.

Недостатък според лекарите в клиниката е, че клиничните пътеки за лъчелечение са доста подценени. На пациент касата дава по 620 лв. В чужбина един курс с подобен уред за лъчелечение с модулиран интензитет излиза поне 8-10 хил. евро. Специалистите са изчислили, че курсът у нас би струвал средно около 4000 лв. Толкова трябва да е клиничната пътека. В началото разликата ще е за сметка на болницата според проф. Хаджиева.

Лъчите помагат дори на хора в краен стадий, защото облекчават мъките им. При тях няма листи на чакащи. “Като цяло лечението на рака днес не е синоним на безнадеждност, а напротив - нещо перспективно, - уверява специалистът.

С новия апарат ще можем да помогнем радикално на много пациенти, а това означава, че туморът си отива завинаги. Ангажираме ли се с един пациент при нас, значи му обещаваме оптимизъм за бъдещето.”

Борбата с онкологичните заболявания бе обявена за приоритет номер едно в концепцията за реформа на здравното министерство. Проф. Хаджиева и колегите й горещо приветстват тази инициатива, защото ще се подобри ранната диагностика.

Има много неща, които трябва да се наваксат в лъчетерапията в България по думите на специалистите. У нас има само два линейни ускорителя, а за страната са необходими поне 40 апарата, казва проф. Хаджиева. Годишно у нас с лъчи се лекуват около 13 хиляди пациенти. В ИСУЛ минават 1500 за 12 месеца. С разширяването на капацитета броят им ще стане към 2000. Новият уред ще бъде по-прецизен, но не и по-бърз. Затова специалистите по лъчелечение предвиждат да разширят работното време, като се трудят на две смени.

Пациенти с най-различни поразени органи търсят помощ в лъчетерапията.

“Клиниката е водеща при лечението на рака на щитовидната жлеза. При нас идват от цяла България”, уточни проф. Хаджиева. Прилагаме изключително щадящ режим - облъчване толкова ниско, колкото е реално достижимо. С минимално облъчване се постига максимален резултат - 100% от пациентите оздравяват. Лечението е с радиоактивен йод. Хората се връщат на работа, могат да имат и поколение. Това е голямо постижение на съвременната медицина, удовлетворена е лекарката. Огромен проблем у нас е късната диагностика. “Тежко е, когато виждам пациенти с карциноми в областта на главата и шията, в устната кухина и ларинкса, които са потърсили лекар едва след като туморът е започнал да им пречи да се хранят и говорят. Това са хора с нисък социален статус, които злоупотребяват с алкохола и цигарите и имат много лоша зъбна хигиена. 70-80% от тях идват с тумор в последен стадий”, споделя професорката. Болестта започва без осезаеми симптоми, но и здравната култура на много пациенти е изключително ниска

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

Смърт заради прекомерна употреба на алкохол застигна актьора лилипут Върн Тройър. Известният като Мини Ми от "Остин Пауърс" малък човек е висок едва 81 см. Той напуска този свят на 49 години. Приживе Тройър признава, че има сериозни проблеми с

Много се спекулира по темата дали тийнсензациите Дара и Гери-Никол са приятелки или враждуват. Многократно двете се правиха на дружки на светски събития, но хората в обкръженията им твърдят обратното, пише HotArena. Истината била, че пред камерите и прожекторите дамите просто се отдавали на лицемерие.