Лъчи лекуват напълно рак на щитовидната жлеза

https://www.24chasa.bg/Article/584005 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АОК

Проф. Татяна Хаджиева е началник на Клиниката по лъчелечение в болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. Има специалности по лъчелечение, нуклеарна медицина и онкология. Основател и председател е на Гилдията на лъчетерапевтите в България. Била е национален консултант на МЗ за 2000-2006 г. Съветва НЗОК от основаването й. Член на Специализирания съвет по рентгенология, лъчелечение, нуклеарна медицина към МС.

Болните от рак у нас реагират много по-емоционално и тревожно на диагнозата от тези в Англия например, разказва проф. Татяна Хаджиева, началник на клиниката по лъчелечение в ИСУЛ, която е специализирала на Острова. Българите се нуждаят от психологически грижи в по-голяма степен от северняците. Ролята на психиката в оздравителния процес е голяма, убедена е проф. Хаджиева. Около 30% от успеха на лечението зависи от усилието, борбеността, от вярата в лекаря, че двамата заедно ще победят болестта по думите й.

Лъчетерапията е много успешен метод за лечение на рака, когато той е в ограничен локален стадий. Съотношението между разходи и постигнат резултат при него е много добро. Химиотерапията е скъпа, хирургията пък отрязва органа или част от него. Така се нарушават важни функции на организма. В ИСУЛ могат да се похвалят с добри традиции, чиито корени са в 50-те години на ХХ в. Една от първите комбинации на химио- и лъчелечение у нас е започнала тук през 80-те г. Стандарт в медицината сега, методът е бил авангарден за своето време.

Съвременното лъчелечение в комбинация с малки дози химиотерапия (лъче-химиолечение) е подход, който съхранява органите. Например при рак на ларинкса не се налага да бъдат жертвани част от гласните струни и пациентът да изпитва затруднения, когато говори. Този тип лечение щади и дебелото черво.

Ракът на гърдата също вече не е така страшен. Учените знаят много повече за генетиката на това заболяване, а това позволява, когато ракът няма разсейки, лечението да се фокусира само върху болното място. Не се налага оперативното отстраняване на цялата гърда и жената може да се върне в социалния живот пълноценно.

През ноември в ИСУЛ ще бъде официално открит нов уред от най-ново поколение - линеен ускорител. Модерната техника е последно поколение лъчетерапевтична апаратура без аналог в Източна Европа.

Уредът ще помага при някои форми на рак, които са трудни за операция. Системата позволява изключително фино разграничаване на болните тъкани от здравите.

Така лъчите ще отиват в по-голяма доза, до 50% повече от старите уреди, но само в тумора. Околната тъкан ще бъде пощадена и това е едно от големите предимства на високата технология.

Апаратурата обаче ще заработи едва към средата на 2011 г., понеже са необходими много прецизни настройки и обучение на персонала. С нея лекарите в ИСУЛ ще помагат на тумори в мозъка, белия дроб, пикочния мехур, на гърдата. Наричаме го прицелно лечение, защото се фокусираме върху болното място, обяснява проф. Хаджиева. Към уреда е свързана система от компютри, които следят дали лъчите бомбардират с пълна точност поразения орган.

Надеждата е голяма за пациенти с доброкачествени заболявания на мозъка. Това са вродени малформации на кръвоносните съдове - малки доброкачествени туморчета, разположени в уязвими места на мозъка. Те не метастазират, но и не могат да се оперират, обяснява проф. Хаджиева. Когато се увеличат много, дават тежка неврологична симптоматика.

Ракът на белия дроб също ще се лекува с новия ускорител или пък терапията поне ще намали тумора до размер, подходящ за операция. Специалистите в ИСУЛ се надяват да помагат и на болни с почти нелечимия рак на панкреаса, с напреднал рак на стомаха или със саркома. Това са заболявания, които в момента не е добре да се облъчват никъде в България, защото няма подходяща техника.

Недостатък според лекарите в клиниката е, че клиничните пътеки за лъчелечение са доста подценени. На пациент касата дава по 620 лв. В чужбина един курс с подобен уред за лъчелечение с модулиран интензитет излиза поне 8-10 хил. евро. Специалистите са изчислили, че курсът у нас би струвал средно около 4000 лв. Толкова трябва да е клиничната пътека. В началото разликата ще е за сметка на болницата според проф. Хаджиева.

Лъчите помагат дори на хора в краен стадий, защото облекчават мъките им. При тях няма листи на чакащи. “Като цяло лечението на рака днес не е синоним на безнадеждност, а напротив - нещо перспективно, - уверява специалистът.

С новия апарат ще можем да помогнем радикално на много пациенти, а това означава, че туморът си отива завинаги. Ангажираме ли се с един пациент при нас, значи му обещаваме оптимизъм за бъдещето.”

Борбата с онкологичните заболявания бе обявена за приоритет номер едно в концепцията за реформа на здравното министерство. Проф. Хаджиева и колегите й горещо приветстват тази инициатива, защото ще се подобри ранната диагностика.

Има много неща, които трябва да се наваксат в лъчетерапията в България по думите на специалистите. У нас има само два линейни ускорителя, а за страната са необходими поне 40 апарата, казва проф. Хаджиева. Годишно у нас с лъчи се лекуват около 13 хиляди пациенти. В ИСУЛ минават 1500 за 12 месеца. С разширяването на капацитета броят им ще стане към 2000. Новият уред ще бъде по-прецизен, но не и по-бърз. Затова специалистите по лъчелечение предвиждат да разширят работното време, като се трудят на две смени.

Пациенти с най-различни поразени органи търсят помощ в лъчетерапията.

“Клиниката е водеща при лечението на рака на щитовидната жлеза. При нас идват от цяла България”, уточни проф. Хаджиева. Прилагаме изключително щадящ режим - облъчване толкова ниско, колкото е реално достижимо. С минимално облъчване се постига максимален резултат - 100% от пациентите оздравяват. Лечението е с радиоактивен йод. Хората се връщат на работа, могат да имат и поколение. Това е голямо постижение на съвременната медицина, удовлетворена е лекарката. Огромен проблем у нас е късната диагностика. “Тежко е, когато виждам пациенти с карциноми в областта на главата и шията, в устната кухина и ларинкса, които са потърсили лекар едва след като туморът е започнал да им пречи да се хранят и говорят. Това са хора с нисък социален статус, които злоупотребяват с алкохола и цигарите и имат много лоша зъбна хигиена. 70-80% от тях идват с тумор в последен стадий”, споделя професорката. Болестта започва без осезаеми симптоми, но и здравната култура на много пациенти е изключително ниска

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Милан" Дженаро Гатузо ще даде шанс на част от резервите си в мача от Лига Европа срещу "Лудогорец", прогнозират медиите в Италия. Има голяма вероятност атаката на домакините да води Андре Силва, а не Кутроне, който бе титуляр в Разград. В защитата също се очаква да има промени. Нападателят Кутроне се отличи с един гол срещу "орлите"

Опасността от лавини в планините у нас продължава да е голяма, предупреждават спасители. Трагедията със загиналата в събота в Пирин 25-годишна Ния Трейман провокира да напомним не просто да бъдете изключително внимателни в планините, но и кои са най-жестоките трагедии с лавини в последните години. 11 живота отнема най-голямата снежна трагедия у

Брачен договор със съпругата си е подписал скандалният депутат от БСП и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. С документа прочулият се като защитник на Народния съд социалист урежда подялбата на семейното имане с половинката си Ивет при евентуален развод.