Румен от Шумен втори в света по информатика

https://www.24chasa.bg/Article/586168 www.24chasa.bg
Момчетата от отбора по информатика бяха посрещнати като герои на летище София. Румен Христов от Шумен (втори отляво) спечели второ индивидуално място. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Десетокласникът Румен Христов от ПМГ “Нанчо Попович” в Шумен стана втори в света на Международната олимпиада в Канада. Спечели златен медал. Отборът ни пък се класира на пето място от 83 страни. Четиримата ученици се завърнаха вчера и бяха посрещнати като герои на летище София.

Владислав Харалампиев от Софийската математическа гимназия също получи златен медал, Антон Анастасов от ПМГ “Акад. Боян Петканчин” в Хасково - сребърен, а Михаил Ковачев от Шумен - бронзов. Формулата за подготовка на шампиони е много специална, каза проф. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово, един от ръководителите на отбора. Най-важното е да има силна вътрешна олимпиада. Първенците в нея са конкурентоспособни навън. Първенецът Румен решава логаритми от 10-годишен. Сторило му се интересно и досега са занимава с тях. Иначе обича да чете, да гледа филми, да излиза с приятели или да играе футбол. Мечтае да стане студент в някой от най-добрите университети на САЩ. За първи път на такова състезание е бил вторият златен медалист - Владислав от 11-и клас. Призна, че някои от задачите били много трудни, а състезателите - добри. Иска да продължи да учи в Софийския университет. Интересът към информатиката идва от баща му - инженер по изчислителна техника. Михаил Ковачев от Шумен пък заминава да учи от есента в Манчестър. Смята, че у нас образованието не е на достатъчно високо ниво. Четиримата състезатели ще бъдат приети от министър Сергей Игнатов, който ще им връчи награди.