Ремонт вкъщи вече е до 50% по-евтин

https://www.24chasa.bg/Article/586324 www.24chasa.bg
Проверявайте често докъде са стигнали майсторите с ремонта. Така ще следите дали всичко се изпълнява според договорката.

Лятото освен за почивка често се използва и за ремонт на дома. Ако сте направили първото, но още не сте пристъпили към второто, сега е моментът. Майстори и търговци на строителни материали са категорични, че начинанието е изгодно особено в сравнение с преди кризата.

С около 30% са спаднали цените на услугите като лепене на плочки, шпакловане и боядисване, редене на паркет и т.н. през тази година спрямо 2009-а, сочат наблюденията на заетите в бранша. При някои понижението е и по-голямо и стига до над 50 на сто. Така цените се върнаха на нивата от 2006 г. и са далече от пика, достигнат през 2007-2008 г.

Тогава поставянето на 1 кв. м фаянс и теракота бе достигнало до над 30-35 лв. В момента в най-лошия случай ще трябва да платите 22-24 лв. Масово се вземат около 15-20 лв.

За боядисването с латекс вземат по 1-2 лв.
За боядисването с латекс вземат по 1-2 лв.

Преди за монтиране на мивка или тоалетна чиния се плащаха около 50-60 лв., а сега масово се вземат по около 40 лв.

Ремонт вкъщи вече е до 50% по-евтин

За боядисване с бял латекс пък тарифата е намаляла от около 2,50-3 лв./кв. м, до не повече от 1-1,5 лв. за една ръка. Ако материалът е цветен, излиза с около 0,50 лв. по-скъпо.

Ако ремонтирате покрива, сложете топлоизолация и на него, съветват специалистите.
Ако ремонтирате покрива, сложете топлоизолация и на него, съветват специалистите.

За монтирането на ламинат, когато не е включено в цената му, вече се плащат по около 3-4 лв., а преди цените стигаха до 5-7 лв. за квадрат.

Тухлите са поевтинели най-много от началото на кризата - с около 40%.
Тухлите са поевтинели най-много от началото на кризата - с около 40%.

По-евтини са офертите на малки фирми или отделни майстори, които не са регистрирани, не отчитат доходи и данъци. Те обикновено не подписват договор, което според специалистите в бранша и изпатили е по-рисково, защото няма гаранция за цената - дали няма да се оскъпи, за срока - дали изпълнението ще е навреме, и др.

Като основна причина за спада в цените се изтъква кризата и слабата активност у клиентите, които планират да ремонтират старото или да довършат новото си жилище. Заради кризата, спадналите доходи, увеличената безработица и несигурността много хора отлагали ремонта за по-добри времена.

Търсенето е ниско, макар че през лятото се забелязва известно оживление, обясни Стилиян Лукаров, управител на СХЛ. Неговите наблюдения показват, че други години активността започва още през март, а сега едва от юли клиентите започнали да сключват договори. Досега се ослушвали, събирали оферти, избирали с кой да работят. Основният им критерий била ниската цена, а не качеството на изпълнението.

Според Лукаров основните клиенти са хора, които имат новопостроено жилище и сега са решили да го довършат. Или са го купили на зелено преди 1-2 г., сега е станало готово и бързат да се пренесат там. Почти никой не правел ремонт на стари апартаменти.

В момента най-добре вървят дейности, които са неотложни - като отпушване на канали и ремонтиране на покриви поради течове, сочат наблюденията на Лукаров. За изолирането на апартаменти също се отделяли пари. Според майсторите причината е, че фирмите, които предлагат услугата, предложили гъвкави схеми, а се появили и български материали, които подбили цените. Освен това хората очаквали чрез санирането да си намалят разходите за отопление.

Дори и през лятото клиентите не се увеличиха, обясни обаче Тодор Фачиков, който се занимава с ремонти като едноличен търговец. Той е запазил цените отпреди кризата, които приема за базови. От тях в преговорите с клиенти сваля определен процент в зависимост от услугите и обема им. Обикновено отстъпката тръгва от 10%.

В някои сайтове пък има калкулатор, с който може да изчислите приблизително колко би ви струвал ремонтът. Трудността идва оттам, че трябва да сте наясно с площите, по които ще се работи. Така например изчисленията в интернет страницата на фирма "Тангра 7" показват, че за около 5000 лв. може да се освежи апартамент от около 70 кв. м, като се ремонтира основно банята, подменят се тапетите, обработят се подовете за поставяне на нова настилка и дори се постави топлоизолация.

В СХЛ предлагат и пакетни цени за определен тип дейност. По този начин клиентът получавал ориентиер. Така освежителният ремонт може да излезе около 64 лв./кв. м. За основно довършване на нов апартамент ще трябва да се бръкнете с около 280 лв. за квадрат, а най-скъпо излиза да обновите старо тухлено или панелно жилище - съответно около 430 и 360 лв. Причината е, че при тях обикновено има допълнителни дейности като сваляне на стари плочки, на тапети, извозване на голямо количество отпадъци и т.н.

От примерните цени обаче за всеки клиент се прави конкретна оферта според нуждите му, от което се изчислява и точната цена.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Латекс, плочки и шпакловка без промяна

Материалите за ремонт също поевтиняха в кризата. С около 10% са по-ниски цените на гипсокартона, въпреки че бяха тръгнали нагоре, сочат данните на Тошко Тотев, шеф на асоциацията на търговците на строителни материали. Основната причина за понижението било увеличеното предлагане и нарасналата конкуренция. През тази година бяха открити два завода за гипсокартон у нас.

Най-голям спад обаче има при тухлите - с около 40%. Така, ако през 2009 г. са стрували 80-90 ст., сега вървели по 55-60 ст. за брой на дребно. Имало внос предимно от Гърция, Македония и Турция, но нашите също били много качествени, особено тези, които се правели във "Винербергер".

Според Тотев вдигането на преградни стени в апартамент, когато трябва да се обособи ново помещение, може да стане и с трите вида материали - червена тухла, газобетон и гипсокартон. Всеки имал своите предимства и недостатъци.

Най-бързо и лесно ставало с гипсокартона, но на него не било подходящо да се окачват тежки предмети. Освен това дори и с шумоизолация звуците преминават. В газобетон също лесно се работи, а и има по-здрава структура, което позволява монтиране дори на големи етажерки или други мебели. Обикновено се ползвали тези с дебелина 10-12 см. Тухлата предлагала най-голяма здравина на стената. За предпочитане били едничните, които са по-малки и не отнемат значителна част от пространството.

Латексът, мазилките и шпакловките не са променили цените си от края на 2009 г., сочат още наблюденията на Тотев. Колко струват, зависи от марката, вида, качеството и т.н. Според майсторите разнообразието е голямо и клиентите имат богат избор. Българските продукти в повечето случаи излизали малко по-евтино, а качеството им било добро.

Без движение нагоре в последната година са били и цените на санитарията. Дори при някои е имало намаление. Голямата конкуренция и тук оказвала влияние за задържането им.

В случай че се прави ремонт на старо жилище, трябва да се помисли и за подмяна на ВиК инсталациите, съветва Тотев. Според него старите поцинковани тръби трябва да се подменят с нови полипропиленови, които били по-качествени, безшумни, лесни за работа и дори по-евтини.

В момента било подходящо да се направи и топлоизолация, въпреки че цената й се повишила с около 10 на сто от началото на годината. Причината била повишението на полистирола, който е борсов продукт, производен на петрола и цената му скочила с 80%. Независимо дали за фасадата се използва EPS (експандиран полистирол - стиропор) или XPS (фибран), той трябва да е поне 10 см дебел, смята Тотев. В противен случай ефектът от изолирането бил нисък.

За къщите пък било важно да се постави топлоизолация и на покривите, откъдето загубите били най-високи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Новата звезда на "Манчестър Юнайтед" Дони ван де Бийк вече се адаптира към живота на Острова и прибра при себе си красивото си гадже Естел Бергкамп. Двамата са засечени от папараци още при първата си разходка в града на път за луксозен ресторант. Холандецът се присъедини към състава на Оле Гунар Солскяр през лятото

Неймар е истински щастливец! В това са убедени милиони мъже по света, които въздишат по красивата му половинка Наталия. Страстната хубавица зарадва феновете си в социалните мрежи с горещи снимки. Чернокосата изкусителка публикува еротични фотоси по бельо, които веднага обиколиха жълтите издания във Франция

Полицията е задържала 42 лица за футболно хулиганство по време на мача между "Ботев" (Пд) и "Левски". Голяма част от тях са фенове на "сините". През първото полувреме на срещата се стигна до сблъсъци и масово сбиване в сектора за гости. Конфликтът възникна между двете враждуващи фенски организации на "Левски" - "Ултрас София" и "София Запад"