Месеница с лимонада

СНИМКИ: АВТОРЪТ

Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес gdelchev@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 29.

ПРОДУКТИ

1 кг брашно

2 с.л. сол

1 кубчемая

150 мл топла вода

375 млжълта лимонада или

газирана вода

1 яйце

200-300 г сирене

3 с. л. свинска мас

1 жълтък

маргарин и олио за намазване

КОЙ ГОТВИ

Пише ни Мария Георгиева от Лясковец. Тя припомня, че в миналото нашите баби всеки ден са месили и вместо олио са използвали свинска мас, която в последно време не се споменава в рецептите, а често се замества с маргарин.

Затова ни предлага една любима рецепта, която е научила от баба си.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме солта. Разтваряме маята в топлата вода, добавяме я към брашното, а след това и лимонадата. Месим тестото, докато спре да лепне. Оставяме го 20-30 мин, след което го разделяме на 3 топки, които разточваме на правоъгълник.

Разбиваме яйцето и натрошаваме сиренето. Мажем кората със свинска мас и поръсваме от яйцето и сиренето. Поставяме отгоре втората кора и пак мас и яйце със сирене. По същия начин правим и третата кора.

Навиваме на рулои започваме да въртим и двата му края в противоположни посоки и едновременно разпъваме на дължина.

Намазваме тава с маргарин и навиваме тестото на охлюв в нея. Загъваме я да не хваща кора и я оставяме на топло да втаса. Намазваме месеницата с разбития жълтък с малко вода и олио.

Печем я в загрята фурна на 150-200 градуса до готовност. Като я извадим, я намазваме с маргарин, за да омекне коричката. Напръскваме я с вода и я увиваме да се задуши.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Ники Сотиров слуша опера и джаз, докато готви

Актьорът започва деня си с лъжица мед на гладно, а преди лягане пие по 50 г уиски за сърцето Когато Ники Сотиров е в кухнята, готвенето се превръща в истински гастрогуру спектакъл.

Свински опашки с кисело зеле

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Мусака с пилешки дробчета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Селска спържа

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Домашни шоколадови пасти

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Най-добрият брънч в неделя

Менюто в ресторант “Амбасадор” в столичния хотел “Маринела” е дело на шеф Андрей Стоилов Брънч. Тази сравнително нова (от края на ХIХ в.) дума в английския език е вече достатъчно популярна и в

Шницели от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

От вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене,

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен