ОТ АРХИВА: Мая Илиева: гангстерската съпруга с неотнето наследство

https://www.24chasa.bg/Article/588657 www.24chasa.bg

Един 190-сантиметров мъж, когото после хвърлиха жив в морето, окован във вериги за 50-килограмов камък, сложи край на империята ВИС на днешната дата преди 5 години.

Мъжът изстреля с пушка от 73 метра разстояние 2,56 грама олово право в сърцето на Георги Илиев в бара му в Слънчев бряг.

Босът на първата българска мафиотска организация не успя да отпразнува първата победа на футболния си отбор "Локо" (Пд) в евроквалификация от същата вечер.

Той издъхна за минути от вътрешен кръвоизлив, а високият убиец хвърли пушката в храстите срещу заведението и се смеси успешно с група германци в близкия хотел "Хризантема".

10 дни по-късно една яхта за малко да преполови трупа на килъра на миля и половина от брега във Варненския залив. Лицето му бе напълно обезобразено и убиецът така и не бе разпознат.

Денонощна охрана на три смени пази в будка гъбка от времето на социализма гробовете на убитите братя Илиеви. СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА

Наемникът обаче и тези, които му платиха и го удавиха след успешната мисия, с едно 2-грамово парче метал разбиха възхода на една полукриминална империя, която се роди в бурния период на 90-те.

Мая и Георги Илиеви кумуват на сватба в София. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Днес, 5 години по-късно, ВИС не съществува дори и в търговските регистри. Приходите от легалния и сенчестия бизнес на групировката никога повече няма да се трупат на едно място. Тъмният бизнес на организацията - отчисления от наркотици, стокова контрабанда, източване на ДДС, чист рекет, проституция, крадени коли, бе поет от младия, но вече доказал се с твърдостта си на улицата Таки.

Мултиплексът е първата продадена от вдовицата собственост в Слънчев бряг. СНИМКИ: НИКОЛАЙ НЕДЕВ

За няколко години той не само успя да запази влиянието на групировката на улицата, но и в един момент да се превърне в лидер, който подчини София, сложи ръка върху много от големите градове на страната, разви и легален бизнес и стана съдружник на едни от най-богатите българи.

Юристите на Мая Илиева спечелиха делото за законността на спорния хотел

Вече от 24 месеца обаче той е в Южноафриканската република, където най-близкият му приятел Къро подготвяше дома за двамата, докато Таки воюваше в България. Днес влиянието му в София отслабва с всеки изминал ден.

Майката е залепила некролози на синовете си на входната врата. СНИМКА: АВТОРЪТ

Реалният наследник на чистия бизнес на групировката ВИС обаче бе съпругата на Георги Илиев. Противно на слухове и публикации

Мая наследява всички фирми и имущество на убития бос и е една от малкото съпруги на застрелян в България лидер на силова групировка, която не е прецакана от неговите съдружници и подчинени и успява и до днес да запази добри отношения с тях.

5 години след смъртта на боса на ВИС Мая Илиева се движи 24 часа с охрана в коли на приятели и няма милиони в банкови сметки. Шестте хотела в Слънчев бряг и Златни пясъци, които съпругът й завещава обаче, я правят със сигурност милионер в недвижимости.

Проверка на "24 часа" показа, че красивата вдовица е наследила по документи апартамент от 97 квадрата в курорта Свети Влас. Къщата в кв. Панчарево, където Мая Илиева, Георги Илиев и дъщерите им Андреа и Криста живееха от години, не се води на нейно име. Също и различните автомобили, които ползва в последните години.

Вдовицата продава веднага след убийството дискотеката "Айсберг" и комплексът "Мултиплекс" в Слънчев бряг, където нейният съпруг е застрелян. Тя се разделя с тях, за да не й напомнят за 25 август 2005 г.

Собствеността преминава в ръцете на съдружници и хора, които са управлявали заведенията. Също емоционални са причините Мая Илиева да не се занимава лично с управлението на хотелите "Дюн", "Астория" и "Орел" в Слънчев бряг. Те се мениджират от години от две дами.

Чрез фирмата "Съни Сенд" ЕАД Илиева наследява и трите хотела в курорта Златни пясъци "Гладиола", "Гладиола стар" и "Акация". Запознати твърдят, че от следващата лято тя лично ще се заеме с управлението им.

През 2006 г. вдовицата продава и дяловете си в басейна "Република", който до този момент е собственост на холдинга на ВИС и на частно лице. Горе-долу в този период тя се разделя и с няколко магазина "Оазис", които преминават в ръцете на един енергиен бос.

Запознати твърдят, че и приходите от продажбата на яхтата на Илиев стигат до Илиева, въпреки че реално плавателният съд никога не се е водил официално собственост на боса на ВИС.

Яхтата е продадена чрез английска фирма.

Символът на силовата империя - застрахователната компания "Вярност, инвестиции, сигурност-2" (ВИС-2) отдавна е в ликвидация. В нея Мая Илиева наследява 97 000 поименни акции с номинал от 1 лев.

Заложната къща "Карпатия", в която вдовицата държи 30 поименни акции по 1000 лв., от дълги години няма никаква дейност.

Преди около 2 години Илиева продава и дяловете си от дружеството "Велбъжд-98". Чрез приватизационна сделка то се сдобива с няколко сгради в родния град на братята Илиеви Кюстендил.

Друга фирма в наследството е Ви Кей Джи АД, която се занимава с ресторантьорство. И от нея обаче Мая Илиева продава дяловете си на съдружниците на покойния Георги Илиев. Запознати разясниха пред "24 часа", че в най-скоро време ще бъде закрита и модната агенция, свързвана с бившата ВИС - "Ексграунд".

Днес Мая Илиева се е посветила на три фризьорски салона в столицата, в един от които е съдружник с французина Емануел Жан Анри Сантьонак. Точно този й контакт стана причина преди време за публикации, че възнамерявала да се премести да живее в Тулуза.

Друг бизнес, който Илиева развива след смъртта на Георги Илиев, е съвместната фирма с Адриана Тюркмен - съпруга на застреляния Филип Найденов-Фатик. Вдовиците регистрират "А енд М" ООД, което закупува сградата в софийския кв. Иван Вазов, където в началото на 90-те години бе открит първият офис на ВИС.

Двете жени днес дават под наем къщата, в която най-вероятно скоро ще бъде открит ресторант.

Чрез фирмата "Сити 6" ООД, която Мая Илиева създава 2 години след убийството на Илиев, тя отдава под наем и помещение в подлез до НДК, в което наскоро отвори врати нова дискотека.

Според търговските регистри вдовицата е закупила и една акция на стойност 100 песос (4,50 лв.) от фирма, регистрирана в Доминиканската република. Не е ясно обаче какъв точно е бизнес интересът на Мая Илиева там.

Така реално от наследството вдовицата запазва днес шестте хотела по Черноморието и апартамента в Свети Влас. Неотдавна фирмите на Илиева са били обект на дълга данъчна проверка, която обаче не е установила нарушения.

5 години след убийството в Слънчев бряг и 17 след създаването й за империята ВИС напомнят дузина книги, наследството на Мая и неизчегъртани стикери на застрахователната компания, които някога всяваха страх и символизираха легализирания рекет, пред който държавата беше безсилна.

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Финансистът Маринов й помага

Перлата в короната от фирми на Георги Илиев - "ВАИ холдинг", остава притежание на Мая Илиева, която е 100% собственик на холдинга, но се управлява от финансиста Орлин Маринов.

Според неофициална информация точно той е човекът, който помага на Мая Илиева да се закрепи след смъртта на съпруга си. Маринов влиза в ръководството на "ВАИ холдинг" през май 2006 г., сочи справка в системата ДАКСИ.

Холдингът притежава 99% от туристическата фирма "Ел Би Джей", която има дейност във Варна, Златни пясъци и Слънчев бряг. Преди смъртта си Георги Илиев е имал 25% дял във фирмата. Твърди се, че "Ел Би Джей" е дружеството, което е бивш собственик на земята, върху която са построени хотелите "Астория" и "Орел" в Слънчев бряг.

През 2004 г. "Ел Би Джей" заедно със "Съни сенд" ипотекира хотел "Астория" в полза на "TUI България" ООД. "Ел Би Джей" държи още комплексите "Акация" и "Гладиола" на Златни пясъци, купени през далечната 1998 г. за 2 000 300 долара. Фирмата е и акционер с 2% в "Златни пясъци 2000" АД за стопанисване на хотели и мотели.

"Съни сенд" е една от фирмите, през които бизнесменът превърта собствеността си. Дружеството притежава хотелите "Астория", "Орел", "Зорница". Собственост на "Съни сенд" по онова време е и прословутият ресторант "Дюн". В момента фирмата е 100% собственост на Мая Илиева.

СТЕФАН ТАШЕВ

“Дюн” в Слънчев бряг - перлата в имотите

Най-известният от слънчевбрягските имоти на Георги Илиев безспорно е хотел "Дюн".

Красивата постройка в средизeмноморски стил на мястото на някогашния соцресторант "Дюни" е една от трите, за които през лятото на 2007 г. бе оповестено, че са построени в нарушение на съществуващите норми.

Проверката за законността на сградата бе започната от ДНСК по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Заключението бе, че са установени груби несъответствия на изпълненото строителство с действащия ПУП по отношение предназначението, допустимия брой легла, максимално допустима височина на сградите и брой етажи.

Фирмата собственик на "Дюн" атакува последователно пред Бургаския административен съд и пред ВАС заповедите на ДНСК за събаряне на част от сградата като незаконно построена. Проверка на "24 часа" показа, че делото окончателно е спечелено от тях и хотелът в този си вид е признат за напълно законен.

"Дюн" бе открит през сезон 2004 г., макар че имотът, върху който бе построен, е купен още през 1999 г. като обособена част от "Слънчев бряг" АД.

Ресторант "Дюни" е обявен за продажба още през лятото на 1998 г. с цена 240 000 щ.д. Кандидати обаче няма. При втория конкурс цената е свалена с 10 000 щ.д. и през пролетта на 1999 г. той вече е собственост на "Ел Би Джей". По това време дружеството е собственост на петима съдружници от Варна, но през 2000 г. то е пререгистрирано и "ВАИ инвест холдинг" АД вече притежава над 99 процента от фирмата, респективно от хотела.

По-късно се появява нов съдружник - "Елит лизинг холдинг", а през април 2008 г. от ООД "Ел Би Джей" става АД.

Според източници от Слънчев бряг смяна на собствеността на "Дюн" няма въпреки вълната от слухове след убийството на Илиев.

Като обособени части от "Слънчев бряг" АД в края на 90-те са купени и другите два хотела - "Орел" и "Астория", по-късно свързани в общ комплекс.

ДИАНА САВАТЕВА

Денонощно караул на гробовете на братята

Гробовете на Васил и Георги Илиеви в Кюстендил са най-пазените в България. Караулът в гробищния парк е денонощен и всесезонен.

На пост до гробницата от черен мрамор се сменят общо 4-ма души - пенсионери, бивши шофьори и военни. "Парите ни носи местен човек, а кой точно ги плаща, не знам", споделя един от охранителите. "Какво да правя, пенсията не стига доникъде, щом плащат, ще седя", споделя възрастният мъж.

Първият караул пред гроба се осъществяваше от стара лада нива с логото на ВИС-2 по вратите. Сега ладата е заменена с тенекиена будка - бивш павилион. Вътре има дори легло, където да се отпуснеш, а зимата и печка, за да не мръзнат пазителите. Покрай тях редовно се движат и кучета, обикалящи траурния парк и хранещи се с оставеното на гробовете от панихиди.

На самия гроб от близките пък най-често идвали Мариана и дъщерята на Васил Илиев - Ивона.

"Предлагаме услуга за почистване и поддръжка на пространството около гроба, но семейството не е пожелало да се възползва от това. Гробът е покрит изцяло, трева не може и да поникне, семейството се грижи само за пространството около гробницата", казаха от обредния дом в Кюстендил.

Днес почти никой в града вече не говори за убитите Васил и Георги Илиеви.

С некролози обаче е облепена вратата на апартамента на майката Венка, която живее в панелно жилище на ул. "Людмил Янков" в града. Жената рядко посреща гости, а според съседи отскоро си е намерила и другар в живота, с когото споделя дните си.

Бащата на Георги и Жоро, бивш миньор, починал на 39 г., спомнят си съседи. Венка сама отгледала момчетата и сестра им Мариана. Сестрата на двамата братя също е в Кюстендил, но не с майка си, а в кооперация при Второ ОУ. От години тя живее със сина на кюстендилски лекар рентгенолог.

"Лятото обаче обикновено е на морето", разказват местни. Всяко лято Марияна и приятелят й работят 3 месеца в собствения си бар на плажа на Приморско.

Мариана е била много малка, когато братята й отиват в София да учат в "Олимпийски надежди". Жоро е 11 г. по-голям от нея, а Васил - 12. Тя самата е завършила спортно училище в Кюстендил. Учила е аеробика.

"Вървете си, изписаха се куп глупости. Не желая вече да говоря с журналисти, децата няма да ми се върнат", отпрати Венка Илиева вчера екипа ни. Жената не носи траур и едва открехна вратата на жилището си, а после бързо затръшна масивната външна и вътрешната врата на апартамента си.

ЕЛИЦА ИВАНОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

Смърт заради прекомерна употреба на алкохол застигна актьора лилипут Върн Тройър. Известният като Мини Ми от "Остин Пауърс" малък човек е висок едва 81 см. Той напуска този свят на 49 години. Приживе Тройър признава, че има сериозни проблеми с

Много се спекулира по темата дали тийнсензациите Дара и Гери-Никол са приятелки или враждуват. Многократно двете се правиха на дружки на светски събития, но хората в обкръженията им твърдят обратното, пише HotArena. Истината била, че пред камерите и прожекторите дамите просто се отдавали на лицемерие.